Ministerul Educației îndeamnă școlile să încalce legislația și să-i excludă în anul școlar 2024-2025 pe elevii de clasa a V-a de la bursele de merit pe baza rezultatelor de la concursuri

213.861 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / George Călin
Ministerului Educației îndeamnă școlile să încalce metodologia cadru de acordare a burselor școlare 2024-2025 și îi exclude pe elevii de clasa a V-a de la bursele de merit pe baza rezultatelor obținute la concursurile/ competițiile școlare și extrașcolare, recunoscute de minister, conform unei adrese obținute de Edupedu.ro.

Ministerului Educației transmite inspectorilor și directorilor de școli că elevii de clasa a V-a nu pot primi burse de merit în anul școlar 2024-2025 pe baza premiilor obținute în ciclul primar, potrivit adresei.

Ce prevede Metodologia cadru de acordare a burselor școlare 2024-2025:

„(2) Bursele de merit se acordă după cum urmează:

a) elevilor din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, mai puțin elevii din clasa a V-a și elevii din clasa a IX-a, cu medii generale pe anul școlar anterior egale sau mai mari de 9,50; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;

b) elevilor din fiecare clasă a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 9,50; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;

c) elevilor din fiecare clasă a IX-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu medii de admitere în învățământul liceal sau profesional și dual egale sau mai mari de 9,50; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii de admitere mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;

d) elevilor de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, care au obținut premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației, premiul I la etapele naționale ale concursurilor/ competițiilor școlare și extrașcolare, recunoscute de Ministerul Educației, elevilor care au obținut medalia de aur/locul I la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice/probe olimpice”.

Adresa Inspectoratului Școlar al Municipiului București:

„Referitor la: precizări privind acordarea burselor, an școlar 2024-2025

Ca urmare a precizărilor primite de la Ministerul Educației cu privire la acordarea burselor în anul școlar 2024-2025, în conformitate cu prevederile Legii Învățământului nr. 193/2023, cu modificările și completările ulterioare, și ale Metodologiei-cadru de acordare a burselor, aprobată prin OME nr. 5518/2024, vă transmitem următoarele:

  1. Elevii din Republica Moldova școlarizați în România nu pot beneficia de burse sociale care au condiție de venit, deoarece nu se pot folosi metodele de verificare a situației veniturilor prevăzute de Metodologia-cadru.
  2. Elevii înscriși la unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional, care își desfășoară activitatea după curriculumul românesc sau conform sistemului educațional din alte țări, pot beneficia de burse conform OME nr. 5518/2024, Metodologia-cadru de acordare a burselor, dacă unitățile de învățământ sunt acreditate sau autorizate să funcționeze provizoriu și nu sunt doar organizații furnizoare de educație care nu fac parte din sistemul educațional din România.
  3. Nu se pot acorda burse de merit pentru elevii din clasa a V-a, an școlar 2024-2025, pe baza unor premii obținute la competiții școlare și extrașcolare în anul școlar anterior, 2023-2024, când aceștia erau înscriși în ciclul primar.”
Bursa de merit pe baza premiilor de la concursuri, clasa a V-a 2024-2025

Cei care sunt la început de gimnaziu primesc bursă de merit și excelență încă din noiembrie, prima plată, adică pentru lunile septembrie și octombrie, dacă au obținut premii la anumite concursuri. Vezi aici lista.

Metodologia de acordare a burselor din septembrie prevede ca bursele de merit și de excelență pentru premii la olimpiade și concursuri să se acorde încă de la prima plată din noiembrie, dacă părintele depune copii de pe diplome, la școală, în primele zile de cursuri din septembrie:

Art. 8 – (2) Bursele de merit care au la bază rezultatele obținute la competiții/concursuri școlare și extrașcolare, atestate prin documente școlare, respectiv prin copii de pe diplomele obținute la competiții, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unității de învățământ, se acordă elevilor pe baza unei cereri depuse de părinte/reprezentantul legal/elevul major în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar sau în termen de 15 zile calendaristice de la data obținerii premiului pentru elevii din anii terminali, conform art. 7 alin. (14).

Rezultatele la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice/probe olimpice care vor sta la baza acordării burselor de merit vor fi atestate prin: copie diplomă loc I și adeverință de la federația sportivă națională pe ramura de sport respectivă, la care se atașează extras din calendarul competițional”.

La fel și pentru bursele de excelență olimpică:

Art.8 – (2) Bursele de excelență olimpică I și II care au la bază rezultatele obținute conform prevederilor alin. (1) lit. a) și b), atestate prin copii de pe diplomele obținute, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unității de învățământ, se acordă elevilor pe baza unei cereri depuse de părinte/reprezentantul legal/elevul major în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar sau în termen de 15 zile calendaristice de la data obținerii premiului pentru elevii din anii terminali”.

Burse de merit și reziliență acordate pe baza mediei

Elevii care au început clasa a V-a în această toamnă vor primi primele burse de merit de 450 de lei pe lună abia peste 155 de zile, arată un calcul Edupedu.ro. Bursele de merit care se acordă pe baza mediei și pe cele de reziliență le primesc elevii de clasa a V-a abia din luna februarie pentru că, potrivit metodologiei, bursele se acordă pe baza mediei din primele două module.

Bursele de merit și de reziliență care au la bază media se acordă la propunerea profesorului diriginte, nefiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens. Profesorul diriginte va înainta la secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa de merit și de reziliență pe baza mediei în primele 15 zile calendaristice ale lunii ianuarie, pentru elevii de clasa a V-a. Diriginții calculează aceste liste după o formulă de calcul.

  • Iată cum se acordă bursele de merit elevilor din clasa a V-a:

Art. 7 „(2) Bursele de merit se acordă după cum urmează:

(…) b) elevilor din fiecare clasă a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 9,50; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia”.

  • Iată cum se acordă bursele de reziliență elevilor din clasa a V-a:

Art. 7 (3) Bursele de reziliență se acordă după cum urmează:

(…) b) elevilor din fiecare clasă a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 7, în ordinea descrescătoare a mediilor”.

(6) În cazul în care în clasă există unul sau mai mulți elevi cu media generală anuală/media notelor pe primele 2 module — pentru elevii din clasa a V-a/media de admitere — pentru elevii din clasa a IX-a egală cu a celui de pe ultima poziție din lista beneficiarilor de burse de reziliență, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a-i cuprinde pe toți cei cu medii egale.

(7) Calcularea numărului de elevi, corespunzător procentului de 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, se face în situația în care se obține un număr fracționar, prin rotunjirea la numărul întreg imediat superior numărului fracționar obținut prin calcul, indiferent de valoarea fracției”, mai prevăd noile reguli.

Cum se calculează media pentru cei de clasa a V-a. „(8) În cazul elevilor din clasa a V-a media care stă la baza acordării burselor de merit și de reziliență se calculează ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi la toate disciplinele, pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs”, prevede metodologia aprobată prin OME 5.518.

Primele burse ajung în februarie, pentru luna ianuarie. „(9) Listele cu elevii din clasa a V-a beneficiari ai bursei de merit se stabilesc în luna ianuarie a anului calendaristic următor anului în care se obțin rezultatele școlare menționate la alin. (1) lit. b) și se plătesc începând cu luna februarie, pentru drepturile aferente lunii ianuarie, până la sfârșitul cursurilor din anul școlar respectiv”, conform noilor reguli de acordare în anul școlar 2024-2025.

Bursele la clasa a V-a se calculează până pe 15 ianuarie 2025. „Art. 8. — (1) Bursele de merit și de reziliență care au la bază media se acordă la propunerea profesorului diriginte, nefiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens. Profesorul diriginte va înainta la secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa de merit și de reziliență pe baza mediei, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar, pentru elevii din clasele VI—XII, iar pentru elevii de clasa a V-a, în primele 15 zile calendaristice ale lunii ianuarie”.

Citește și:
Burse clasa a V-a 2024-2025. Elevii pot primi burse sociale, de merit, reziliență și excelență – condiții / Diriginții calculează mediile pe primele module în ianuarie
Ministerul Educației anunță că se va conforma deciziei CCR privind bursele școlare pentru elevii din școlile private și confesionale, după ce Curtea va publica decizia în Monitorul Oficial
OFICIAL Curtea Constituțională a decis că Ministerul Educației a încălcat Constituția, când a eliminat elevii din școlile particulare și confesionale din rândul beneficiarilor de burse școlare / Efectul deciziei CCR se va produce cu privire la toate bursele, inclusiv cele de merit și de reziliență pe care Legea Deca le acordă doar elevilor din școlile de stat
Cele patru tipuri de burse pentru elevii de la școlile private în anul școlar 2024-2025 – precizări de la Ministerul Educației

22 comments
  1. Buna seara, mai stiti ceva despre subiectul acesta? V-au cerut banii de bursa inapoi? Noua inca nu ne-a spus scoala nimic. Suntem curiosi daca pana in 20 noiembrie intra urmatoarea transa.

  2. Nu stiu daca a mai observat cineva, dar adresa trimisa de ISMB face referire la ”Legii Învățământului nr. 193/2023”, ori Legea 193/2023 este
    ”LEGE nr. 193 din 28 iunie 2023privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe” si nu are nici o legatura cu Legea Învățământului (Legea nr. 198/2023). In concluzie Adresa ISMB nu are un temei legal

  3. Sunt copii care chiar și în învățământul primar depun eforturi fantastice și obțin premii peste premii la concursuri sportive plus note excelente la școală. Pe aceea nu-i vede nimeni, sunt ai nimănui. trăim într-o țară în care se promovează cat mai mult și des prostia și pututosenia, pe acelea le renumerăm, iar copiii care depun eforturi, invata, se antrenează și au rezultate remarcabile ocupând locuri de podium, chiar daca sunt la primar și întrec pe cei mai mari ca ei , sunt ai nimănui. nu sunt văzuți. Mulțumim, domnule ministru!!!

  4. Astia trebuie dati in judecata. Nu se pot returna bursele primite deja, nu se poate lua un drept odata castigat (vezi situatia pensiilor speciale)!

    1. Bună seara ! Din ce înțeleg deja s-au încasat bursele . Vă rog mult , daca se poate, să ne sputeți din ce oraș sunteți sau măcar județul . La unele județe nu s-au acceptat cererile , probabil la recomandarea inspectoratului județean . Mulțumesc !

      1. In Bucuresti, sectorul 2, elevii de clasa a V-a au luat bursele pe 20 noiembrie. Pe 25 noiembrie ni s-a spus sa returnam banii sau se vor opri din bursa pe lunile ian.-febr. De parca toti copiii care iau bursa de merit pe baza concursului iau si pe baza mediei (in general, da, dar pot exista si exceptii).

  5. Buna ziua, asta urma sa fac si eu …sesizare la Minister. Astept inca raspunsul de la ISJ si apoi cred ca fac. Din ce am inteles aceste concursuri nu se aplica pentru elevii clasei a 5 a datorita titlului – pentru elevii din invatamantul secundar. Se pare ca, copiii nostrii anul trecut erau in clasa a IV a si erau inclusi in ivatamantul primar. asadar concursurile au fost valabile doar pentru cei din secundar. Noi daca am participat este ca asa am vrut.

    1. Așa am vrut,dar “Gazeta Matematica Junior “se regăsește pe lista concursurilor pentru care se acordă bursa.Concurs care se desfășoară exclusiv la învățământul primar.

    2. Bună seara! Anul trecut au fost acordate burse fix pentru aceleași concursuri , în aceleași condiții , prin articol de lege identic . În plus , exact cum spunea și “ Mama unui copil cu/fără bursă “ pe listă se regăsesc concursuri/competiții desfășurate EXCLUSIV în ciclul primar (cum este, de exemplu, Gazeta Matematică Junior). Voi posta răspunsul de la minister imediat ce îl primesc .

  6. Buna ziua ! Si noi ne regasim intr-o situatie similara. Avand copilul in clasa a V-a , am depus la secretariatul unitatii de invatamant o cerere pentru bursa de merit conform Art. 7 (1) lit. d) din OME 5518/11.07.2024, respectiv doua diplome cu premiul I la etapele naționale ale concursurilor/ competițiilor școlare și extrașcolare, recunoscute de Ministerul Educației. Aceasta a fost refuzata pe motiv ca in anul scolar 2024-2025 nu se mai acorda astfel de burse.
    Am facut adresa catre ministerul invatamantului si secretarul de stat pentru a clarifica acest apect , dar inca nu am primit raspunsul oficial. Tinand cont de adresa proaspat trimisa de Inspectoratului Școlar al Municipiului București, cea pe care ati mentionat-o in articol , ma astept sa primesc acelasi raspuns ” ca nu se acorda burse elevilor de clasa a V-a” . Va rog sa ma indrumati catre ce institutie pot face plangere ca ministerul invatamantului/inspectoratele scolare/ institutiile de invatamant nu respecta OME 5518/11.07.2024 si LEGEA nr. 198 din 4 iulie 2023. Multumesc !

    1. Dar de ce nu încalcă legea să mai schimbe și inspectori corupți, care au câte de ani în funcție, cum este d-na Răileanu de la Suceava, și mulți alții?

  7. va vor opri banii din bursa de merit pe baza mediei, incepand cu luna ianuarie, desi nu toti copiii care au luat bursa de merit pentru concurs vor lua sigur si pentru medie. Pe noi asa ne-au anuntat.

  8. Documentul, publicat la două zile după ce elevilor (inclusiv celor de clasa a V-a) li s-au aprobat dosarele și au primit bursele, nu conține precizări, asa cum se menționează, ci modificări radicale ale regulamentului. Ce se precizează acum este că „nu se pot acorda burse de merit pentru elevii de clasa a V-a, an școlar 2024-2025, pe baza unor premii obținute la competiții școlare și extrașcolare în anul anterior 2023-2024, când erau înscriși în învățământul primar”, situație care contrazice lista competițiilor pe baza cărora se pot acorda burse, în care figurează și competiții desfășurate EXCLUSIV în ciclul primar (cum este, de exemplu, Gazeta Matematică Junior).
    Și cum se poate să le spunem copiilor acum că trebuie să returneze banii după bucuria pe care au simțit-o când au primit prima bursă din viața lor, primii bani obținuți din munca lor, la vârsta de 11-12 ani? De ce nu s-a făcut precizarea înainte de aprobarea dosarelor? De ce au fost aprobate dosarele inițial? De ce așa-zisele precizări (adică, modificări) vin la două zile după virarea banilor? Regulile nu se schimbă în timpul jocului, după cum are cineva chef!
    Cine a făcut aceste “precizări” ar trebui să-și dea demisia pentru incompetență în secunda imediat următoare, pentru ca nu a ținut cont de faptul că în lista competițiilor erau inserate și unele care se țin EXCLUSIV în ciclul primar. Și în niciun caz nu s-a gândit la copiii care au primit banii deja (poate i-au și cheltuit). Cu ce drept le ia cineva aceste drepturi?!

    1. Buna ziua! Poate reusim sa descoperim pe ce se bazeaza aceasta adresa a Inspectoratului Școlar al Municipiului București, in care se precizeaza ca ” Nu se pot acorda burse de merit pentru elevii din clasa a V-a, an școlar 2024-2025, pe baza unor premii obținute la competiții școlare și extrașcolare în anul școlar anterior, 2023-2024, când aceștia erau înscriși în ciclul primar.”

      Pana in anul 2022, inclusiv , elevii de clasa a V-a au fost exclusi de la bursele de merit , de exemplu in Ordin nr. 5.379/7.09.2022 pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitara ( ce face referire la bursele din anul scolar 2022-2023) exista Articolul 9 unde este stipulat ” Bursele de merit se acordă elevilor din clasele a VI-a-a XII-a de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, în funcție de rezultatele obținute la învățătură.”

      Incepand cu anul scolar 2023-2024 , in METODOLOGIA-CADRU de acordare a burselor
      (Actul a fost aprobat de Ordinul 6.238/2023 ), nu mai exista excluderea elevilor de clasa a V-a , in schimb exista Art. 7. — ” (1) Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, după cum urmează: […] lit e) elevilor care au obținut premiul I la etapele naționale ale concursurilor școlare și extrașcolare recunoscute și finanțate de Ministerul Educației, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru; “. Fiind primul an in care s-au acordat astfel de burse de merit elevilor de clasa a V-a , Ministerul educatiri, Directia generala de invatamant preuniversitar vine cu instructiuniea nr. 31027/ 26.09.2023 referitoare la punerea in aplicare a prevederilor Metodologiei cadru de acordare a burselor aprobata prin OME 6.238/08.09.2023 unde se mentioneaza/explica modalitatea de acordarea a burselor ca : Elevii de clasa a V-a vor beneficia de burse de merit in anul scolar 2023-2024 dupa cum urmeaza: – din luna septembrie 2023, elevii care indeplinesc criteriile prevazute la art. 7 alin. (1) literele d), e), f) , cu conditia sa aiba calificativul FB la finalul clasei a IV-a la Purtare “.

      In 2024 apare OME 5518/2024 , ORDIN privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor, unde identic cu anul precedent, nu exista excluderea elevilor de clasa aV-a si exista acelasi art. 7 , ce are acelasi continut ca in anul precedent respectiv ” (2) Bursele de merit se acordă după cum urmează: […] lit d) elevilor de gimnaziu și liceu, […] care au obținut […] premiul I la etapele naționale ale concursurilor/ competițiilor școlare și extrașcolare, recunoscute de Ministerul Educației ”
      La fel au aparut si instructiunea Nr. 31749/24.09.2024, unde este precizat ca ”
      1.3. Bursele de merit se acordă elevilor de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, care: (…)
      – au obținut premiul I la etapele naționale ale concursurilor/competițiilor școlare – anexa 4 la OME 3469/2024 (Lista concursurilor naționale școlare ce se vor organiza și desfășura la nivel național, cu finanțare din partea Ministerului Educației, în anul școlar 2023-2024), – anexa 5 la OME 3469/2024 (Lista concursurilor naționale școlare ce se vor organiza și desfășura la nivel național, fără finanțare din partea Ministerului Educației în anul școlar 2023-2024) și anexa 9 la OME 3496/2024 (Lista competițiilor sportive școlare cu finalitate națională, pentru elevii sportivi legitimați la unitățile de învățământ cu program sportiv integrat și suplimentar, ce se vor organiza și desfășura în cadrul „Campionatelor Naționale Școlare”, în anul școlar 2023-2024), la care se adaugă concursurile școlare naționale desfășurate în perioada 1 septembrie – 30 decembrie 2023, care au fost cuprinse în anexele 4, 5 și 9 la OME 3027/2023; ”

      In concluzie, in anul scolar 2024-2025 , nu exista precizata in nici un OME sau lege excluderea elevilor de clasa a V-a de la astfel de burse
      Toate documentele mentionate mai sus , le-am regasit pe https://www.edu.ro/burse_scolare (site-ul oficial al Ministerului Invatamantului ).

  9. Documentul publicat la două zile după ce elevilor li s-au aprobat dosarele și au primit bursele nu conține precizări, asa cum se menționează, ci modificări radicale ale regulamentului. Ce se precizează acum este că „nu se pot acorda burse de merit pentru elevii de clasa a V-a, an școlar 2024-2025, pe baza unor premii obținute la competiții școlare și extrașcolare în anul anterior 2023-2024, când erau înscriși în învățământul primar”, situație care contrazice lista competițiilor pe baza cărora se pot acorda burse, în care figurează și competiții desfășurate EXCLUSIV în ciclul primar (cum este, de exemplu, Gazeta Matematică Junior).
    Și cum se poate să le spunem copiilor acum că trebuie să returneze banii după bucuria pe care au simțit-o când au primit prima bursă din viața lor, primii bani obținuți din munca lor, la vârsta de 11-12 ani? De ce nu s-a făcut precizarea înainte de aprobarea dosarelor? De ce au fost aprobate dosarele inițial? De ce așa-zisele precizări (adică, modificări) vin la două zile după virarea banilor? Regulile nu se schimbă în timpul jocului, după cum are cineva chef!
    Cine a făcut aceste “precizări” ar trebui să-și dea demisia pentru incompetență în secunda imediat următoare, pentru ca nu a ținut cont de faptul că în lista competițiilor erau inserate și unele care se țin EXCLUSIV în ciclul primar. Și în niciun caz nu s-a gândit la copiii care au primit banii deja (poate i-au și cheltuit). Cu ce drept le ia cineva aceste drepturi?!

  10. Incalcari flagrante a legilor de la modul de acordare a burselor pana la incalcarea drepturilor ale copii cu CES încep încet încet sa se întreaca.RUSINE!

  11. Nu am înțeles niciodată de ce este atât de greu să acorzi burse. Sunt cei mai deștepți, nu? Bursa este cea care sărăcește și pentru ea trebuie să ne împrumutăm, se pare că. Și pentru acordarea burselor sociale trebuie să faci un extra mare dosar ca să arăți că ai nevoie de ea.
    Atât de multe legi/calcule că poate poate rămânem cu mai puțin beneficiari.
    Nu e ca și cum elev/student are o bursă lunară cu care își poate lua un Lamborghini.

  12. De ce va mirați? Nu este prima data când ME face asta! In mod constant, Direcția Juridica și Control împreună cu Secretarul General îndeamnă instituțiile din subordine/ sub coordonarea ME sa încalce legea. Asta cu bursele macar a facut-o in mod unitar (ai transmis catre toate instituțiilea aceeasi informatie), dar au fost situații când a transmis indicații de încălcarea a legii doar uneia dintre instituții. Așadar, având în vedere noile alegeri, solicitam schimbări masive în ME pentru îndepărtarea acestor doamne cu aere de Dumnezeu. Oamenii ajunși în ministere trebuie sa ajungă pe merite, nu prin PCR (pile-cunostinte-relatii). Este nevoie de reformare completa, recuplarea cu cercetarea (a fost cea mai proasta decizie de separare), reformarea structurilor si schimbarea celor care au “domnit” în ultimii 10 ani. România are specialiști și nu poate fi vorba ca nu are cine sa preia funcțiile.

  13. Bine că au găsit de unde să mai ia bani,bursele elevilor.De pensiile speciale nu se atinge nimeni ? Ne-am saturat de voi hoților.

  14. Deja începe austeritatea după veselia electorală, nu?

    Cine plătește nota de plată a destrăbălării financiare a guvernanților si bursele electorale Deca, de anul trecut si de acum?

    Apoi tot poporul e vinovat că se revoltă și fuge în brațele populiștilor tik-tokari, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Evaluarea psihologică a unui profesor, explicată de președintele Colegiului Psihologilor din România: Se face un screening cu privire la aptitudinea pentru a profesa

Edmond Cracsner, președintele Colegiului Psihologilor din România, spune că evaluarea psihologică a profesorilor este periodică, anuală, potrivit legii Educației: „În evaluarea aceasta psihologică sunt multiple aspecte ce sunt inventariate, aspecte…
Vezi articolul

Programele școlare trebuie să țină cont de particularitățile de vârstă ale elevilor și de principiul corelației interdisciplinare, consideră Federația Națională a Părinților

Cu referire la programele școlare, Federația Națională a Părinților este de părere că „trebuie abordate conținuturile din perspectiva competențelor specifice, ținându-se cont de particularitățile de vârstă ale elevilor și de…
Vezi articolul