Ministerul Educației împotriva unui copil. Cazul elevului de gimnaziu din Baia Mare care a ajuns la olimpiada de limba latină pentru clasa a X-a după două procese în instanță și cum Ministerul ar trebui să modifice regulamentele olimpiadelor

44.397 de vizualizări
Foto: Unsplash.com
Un elev de clasa VIII-a din Baia Mare a ajuns să participe la olimpiada de latină dedicată clasei a X-a după ce în 2023 i-a fost interzis prin regulament, iar anul acesta a trebuit să treacă prin două procese de judecată cu inspectoratul școlar Maramureș. Cazul său poate fi considerat un precedent, Consiliul pentru Combaterea Discriminării (CNCD) susținând că Ministerul ar trebui să modifice regulamentele olimpiadelor pentru a nu discrimina pe criterii de vârstă.

Cazul tânărului din Baia Mare a ajuns în atenția publică după ce Ministerul Educației (MEd) a fost sancționat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu un avertisment pe 1 februarie anul acesta: în 2023, când era clasa a VII-a, elevul din județul Maramureș nu a fost lăsat să participe la etapa județeană a Olimpiadei de limbi clasice – latină la nivelul clasei a X-a.

Elevul urma să nu fie lăsat să participe la clasa a X-a nici anul acesta. Părinții lui au depus în luna februarie, după publicarea calendarelor competițiilor școlare din acest an, o solicitare la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) pentru a-i fi permis să participe la un nivel avansat.

Cererea le-a fost însă respinsă de ISJ Maramureș, decizia fiind că elevul nu poate participa decât la clasa lui, anume clasa a VIII-a, așa cum i-a fost permis și anul trecut. „Regulamentul în vigoare este cel de anul trecut, în acest an nefiind publicat vreunul actualizat care să țină cont de aspectele pentru care MEd a primit sancțiune de la CNCD. În aceste condiții, există același regulament, care i-a interzis și anul trecut să participe”, ar fi fost explicațiile comisiei de la ISJ pentru elev.

În aceste condiții, la finalul lunii februarie, părinții elevului au început un proces în instanță împotriva Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Maramureș. Pe 6 martie instanța de judecată – Tribunalul Baia Mare s-a pronunțat favorabil în procesul lor și a admis cererea de a participa la o clasă superioară:

  • Soluția pe scurt: Admite cererea formulată de către reclamantul (…) prin reprezentantul său legal (…), în contradictoriu cu pârâtul I.S.J.M. şi, în consecinţă: Obligă pe pârâtul I.S.J.M. să permită participarea elevului (…), din clasa a VIII-a de la Şcoala Gimnazială (…), la Olimpiada naţională de limbi clasice: greacă veche, latină, desfăşurată pentru clasa a X-a în anul şcolar 2023-2024. Executorie. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei azi, 6 martie 2024”, scrie pe portalul instanței de judecată.

Pe 8 martie, inspectoratul școlar a făcut recurs. Instituția a încercat să amâne pronunțarea instanței printr-o cerere de preschimbare a termenului, în condițiile în care etapa județeană a olimpiadei de latină se apropia și avea să aibă loc vineri, 22 martie. Procesul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, unde ISJ Maramureș i-a fost respinsă pe 20 martie „cererea de preschimbare a termenului”.

Elevul a participat la olimpiadă vineri, 22 martie, iar pe 25 martie, luni, a venit și decizia definitivă a Curții de Apel care a respins categoric recursul ISJ Maramureș la Cluj. Cu locul I, tânărul s-a calificat la etapa națională din luna aprilie de la Timișoara.

  • O parte din deciziile care au cântărit la judecata situației au fost luate și după consultarea mai multor documente și comunicate publicate în trecut de Edupedu.ro. Pe de o parte, a fost vorba de cursurile de limba latină și greacă veche organizate de Facultatea de Limbi și literaturi străine (FLLS) a Universității din București. Pe baza acestui anunț din luna septembrie 2023, care prezenta organizarea cursului pe grupe de începători și avansați, nicidecum pe vârste sau clase, cazul elevului de clasa a VIII-a neprimit la clasa a X-a a fost susținut în instanță.
  • Au mai contat, potrivit surselor Edupedu.ro, și pozițiile Societății de Studii Clasice din România (SSCR), de exemplu cea din contextul publicării în primăvara anului 2023 a unor variante de planuri-cadru lucrate la Ministerul Educației. Variantele aveau să scoată masiv din orele de latină din liceu. Atunci, SSCR sublinia că o astfel de decizie indică „o gravă lipsă de experți” în instituția care coordonează politicile educaționale.

Trecerea prin cele două procese nu a fost însă singura presiune sau sursă a cursei contratimp. La acestea s-au adăugat și presiuni care ar fi existat din partea reprezentanților Ministerului Educației, prin inspectoratul școlar Maramureș, ca părinții să renunțe la proces pentru ca elevului să nu îi fie anulate diplomele de la mai multe competiții școlare de până atunci, potrivit surselor Edupedu.ro.

De remarcat că, după decizia CNCD, instituție care a cerut Ministerului Educației să modifice regulamentul de participare la olimpiade și să permită „participarea elevilor din clasele inferioare la olimpiadele organizate pentru elevii din clasele mai mari”, Ministerul Educației nu a modificat regulamentul olimpiadei de latină și nici nu l-a publicat în forma modificată până acum, chiar și după etapa județeană și cea națională a Olimpiadei din martie – olimpiadă la care ISJ Maramureș și Ministerul Educației au ținut ca elevul de clasa a VIII-a să nu participe decât la clasa lui.

De remarcat și că în metodologia-cadru de organizare a competițiilor școlare aprobată prin ordinul de ministru 3.035/2012 nu există vreo prevedere care să blocheze accesul elevilor mai mici la clasele mai mari.

În schimb, o astfel de prevedere este expres trecută în regulamentul specific. Iată ce prevede regulamentul pentru olimpiada națională de limbi clasice (latină și greacă veche), din anul școlar 2022-2023, în vigoare în prezent:

„Art. 1 – (2) Organizarea şi desfăşurarea Olimpiadei naționale de limbi clasice: greacă veche, latină se vor face în conformitate cu prevederile Metodologiei-cadru, precum şi ale prezentului regulament.

Art. 2 – (1) Olimpiada este o competiţie naţională de excelenţă științifică și culturală, cu un orizont de cunoaștere inter- și transdisciplinar, la care pot participa elevi din toate judeţele ţării și din municipiul București, din învăţământul de stat, particular şi confesional. Fiecare concurent participă la clasa în care este înscris în anul desfășurării Olimpiadei. (2) Olimpiada se adresează elevilor din clasa a VII-a și din clasele a IX-a – a XII-a, capabili de performanţă, creativi şi cu un orizont cultural de factură umanistă adecvat vârstei. Participarea la competiție este opțională și individuală”.

CNCD: Ministerul Educației să nu mai săvârșească pe viitor fapte de discriminare

Luna trecută, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a emis și motivarea care a stat la baza deciziei de pe 1 februarie de a sancționa cu avertisment Ministerul Educației în cazul interdicției de anul trecut.

În documentul consultat de Edupedu.ro, CNCD notează, referitor la faptul că la unele olimpiade este permisă participarea la niveluri superioare: „Colegiul Director reține că reclamantul a prevăzut condiții distincte pentru fiecare materie, neexistând o prevedere unitară în acest sens, aspect ce nu a fost justificat de partea reclamată”.

Se recomandă reclamatului (n. red. Ministerul Educației) să nu mai săvârșească pe viitor fapte de discriminare, în acest sens Colegiul Director recomandă Ministerului să modifice regulamentele specifice pentru organizarea și desfășurarea olimpiadelor naționale, respectiv, de a permite participarea elevilor din clasele inferioare la olimpiadele organizate pentru elevii din clasele mai mari, iar restricția vizând doar participarea elevilor din clasele superioare clasei pentru care se organizează competiții școlare la nivel național”, scrie CNCD în motivarea obținută de Edupedu.ro.

Ministerul Educației a transmis Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, ca parte reclamată în această situație, că nu poate fi acuzat de faptul că elevul care era clasa a VII-a anul trecut s-a pregătit pentru olimpiada aferentă clasei a X-a, „întrucât textul regulamentului a fost public în fiecare dintre ani, iar cadrul didactic care l-a pregătit pe elev trebuia să-l informeze corespunzător”.

Ministerul Educației a mai transmis CNCD, după cum se arată în motivare, că, în 2022, când elevul era clasa a VI-a și a participat la nivelul clasei a IX-a, a făcut-o „cu încălcarea flagrantă a prevederilor regulamentare, elevului permițându-i-se de către președintele executiv participarea la olimpiadă, deși textul Regulamentului specific privind organizarea și desfășurarea olimpiade naționale de limbi clasice în anul 2021-2022 enunța faptul că «fiecare concurent participe la clasa în care este înscris în anul desfășurării olimpiadei»”.

  • În cazul olimpiadei de informatică, de exemplu, regulamentul nu mai permite participarea copiilor de clasele primare, cum menționa în anii școlari trecuți. Ei primeau subiecte de clasa V-a de regulă.

6 comments
  1. Ăștia sunt nostalgicii comuniști, care “au grijă” ca nu cumva cineva din afara “cadrelor” să iasă în față cu ceva… Eu citesc cursiv de la 3 ani, până să merg la școală citisem deja mai mult decât 75% din români in toată viata lor. Credeți că am “sărit” vreo clasă? Nu, în loc sa fiu lăsat să studiez, eram obligat sa desenez bastonașe. Și asta într-o vreme în care încă se mai făcea școală în România, nu se găseau diplome la tutungerie și nici doctorate la lăptărie …

    1. Asa este, asta se intampla si acum cu copiii exceptionali la noi in scoli. Parca de ciuda fac asa invatatorii, altfel nu imi explic!

  2. “presiuni care ar fi existat din partea reprezentanților Ministerului Educației, prin inspectoratul școlar Maramureș, ca părinții să renunțe la proces pentru ca elevului să nu îi fie anulate diplomele de la mai multe competiții școlare de până atunci”. Santajul si amenintarile sunt un mod de lucru firesc la Maramu’. Ce s-astepti de la institutia condusa de dl. Mihai Pop, fost director si profesor al celui mai slab liceu din judet, liceul agricol, situat in orasul-sat Seini, undeva la periferia judetului! Ce-l recomanda pentru functie? Relatia cu Gabriel Zetea, originar din acelasi oras-sat, presedintele PSD Maramu’, fost si viitor presedinte al CJ MM. Deci, in urmatorii 4 ani, tot cu dl Pop la carma vom defila. Daca l-auzi vorbind realizezi de ce-i nevoie ca institutiile publice sa aiba purtatori de cuvant. Pentru ca unii dintre conducatorii acestora, precum dl mentionat anterior, nu-s capabili sa pronunte coerent doua fraze.

  3. Aceste situații sunt create prin promovarea în funcții de conducere a multor incompetenți, pe criterii politice!
    Dacă s-ar respectă scara valurilor ,am fi la alt nivel de cunoaștere.

  4. Romania de needucat condusă și reglementată de nulități care în viața lor nu au concurat la vreo olimpiada și nici nu au învățat cu entuziasm, responsabilitate și plăcerea de a cunoaște

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Alexandru Rafila (PSD) cere o carantină la nivel național timp de o lună, cu sprijin de la guvern pentru activitățile afectate. ”Trebuie o reducere a activităților sprijinită de populație / E intolerabil să avem 500 de morți zilnic”

Alexandru Rafila, principalul comunicator al PSD pe domeniul sanitar, a declarat vineri că e nevoie de o carantină națională de o lună, decisă de comun acord cu patronatele și sindicatele,…
Vezi articolul

Reintroducerea unei vacanțe școlare în luna februarie, luată în calcul pentru anul școlar următor, anunță ministrul Sorin Cîmpeanu, după solicitarea Asociației Transportatorilor pe Cablu

Ministerul Educației ia în calcul posibilitatea ca vacanța din luna februarie să fie reintrodusă, începând cu anul școlar următor, potrivit unei declarații a ministrului Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, pentru educatieprivata.ro.…
Vezi articolul