Ministerul Educației ia în considerare acordarea burselor și pentru elevii din școlile particulare, spune secretarul de stat Gigel Paraschiv

2.582 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Secretarul de stat Gigel Paraschiv a declarat că Ministerul Educației ia în considerare acordarea burselor și pentru elevii din învățământul particular. Cristian Comșa, președintele Asociației Școlilor Particulare din România, a solicitat ministerului să țină cont de recomandarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, în cadrul dezbaterii online de la Ministerul Educației pe tema proiectului de ordonanță de urgență care vrea să modifice legile Educației, de pe 5 aprilie.
  • Consiliul pentru Combaterea Discriminării a anunțat Ministerul Educației, pe 2 aprilie, că încalcă Constituția prin eliminarea elevilor din școlile particulare din rândul beneficiarilor de burse școlare, prin metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar viitor care acum este în stadiul de proiect.

Intervenția lui Cristian Comșa, președintele Asociației Școlilor Particulare din România: „Rugămintea este să luați în calcul, dacă puteți, recomandarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, în sensul acordării burselor și pentru elevii din învățământul particular. Vă mulțumesc.”

Gigel Paraschiv: „Mulțumim și noi. Luăm în considerare, puteți să fiți sigur de lucrul acesta.” 

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a recomandat Ministerului Educației să nu facă nicio distincție în acordarea burselor între elevii din școlile private și elevii din școlile de stat. Recomandarea a fost transmisă de CNCD la Ministerul Educației într-o notă oficială, ca răspuns la o solicitare de consultare trimisă chiar de Minister.

„A nu acorda acces în condiții de egalitate la dreptul la sistemul de bursă elevilor din învățământul preuniversitar privat, confesional în raport cu cei de la stat constituie o formă de discriminare directă, încalcă principiul constituțional al egalității și nediscriminării în fața legii și a autorităților publice”, constată Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în nota publicată de CNCD și analizată de Edupedu.ro.

Informații de context despre bursele elevilor din școlile private

În anul școlar 2023-2024, elevii din școlile private au avut drept la burse, însă bursele au fost plătite cu foarte mare intarziere. 

Edupedu.ro a scris încă din noiembrie 2023 că bursele de excelență pentru elevii de la școli private erau neplătite la aproape două săptămâni de la termenul impus de Ministerul Educației. 

Bursele tuturor elevilor de la școlile private, printre care și mulți olimpici internațional, prevăzute de Legea Deca-Iohannis, au fost blocate printr-un act normativ de Ministerul Educației. Mii de elevi nu primiseră încă banii, pe 23 ianuarie, după 5 luni de cursuri.

Pe 25 ianuarie 2024, Ministerul Educației a anunțat că primăriile „sunt în măsură” să le dea bursele elevilor din școlile private, fără să mai fie nevoie de vreun alt act normativ, după ce Guvernul a emis o hotărâre fără efecte pe 29 decembrie.

Pe 26 februarie au fost făcute primele plăți în sectorul 6 din București și pe 27 februarie bursele elevilor de la școlile private din Sectorul 3 au început să fie plătite.

Citește și:
Consiliul pentru Combaterea Discriminării anunță Ministerul Educației că încalcă Constituția prin eliminarea elevilor din școlile particulare din rândul beneficiarilor de burse școlare

3 comments
  1. In urma publicarii criteriilor pentru acordarea Burselor de merit în anul școlar 2024-2025, inteleg ca Ministerul Educatiei si dl. Gigel Paraschiv au decis sa NU ia in considerare acordarea burselor și pentru elevii din învățământul particular, asta desi si CNCD spusese acelasi lucru, asta desi avem o Constituie in vigoare ….

  2. Imi zice un vecin revoltat: Dupa ce le platim salariile (si nu numai) bugetarilor privilegiati (apoi specialele) de-si permit sa-si dea copii la ,,scoli private” zic c-ar trebui sa le platim si burse copiilor lor (ca de’, tre’ sa ne punem bine cu vlastarele tinere, ca azi maine ne vom trezi cu ei in ,,aparatul de stat” inlocuindu-si ,,babacii” si cine stie ce ,,biruri” o sa ne mai puna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 80% dintre profesorii şi 70% dintre elevii participanți la un sondaj World Vision cred că şcolile trebuie redeschise și menținute închise doar în zonele cu risc crescut de infectare. Fundaţia solicită reluarea de urgenţă a şcolii fizice, mai ales pentru copiii vulnerabili

Peste 70% dintre copii, respectiv peste 80% dintre profesori consideră că şcolile ar trebui redeschise ori pot rămâne închise doar în zonele cu risc crescut de infectare. Asta arată datele…
Vezi articolul

Klaus Iohannis: Educaţia este cheia pentru dezvoltarea sustenabilă / „De la începutul primului meu mandat, am articulat viziunea unor comunități profesionale pe domenii de expertiză”, susține președintele

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj în deschiderea Conferinţei “Smart diaspora – diaspora în învăţământ superior, ştiinţă, inovare şi antreprenoriat”, în care afirmă că “educaţia este cheia pentru…
Vezi articolul

Ministerul Educației cere Guvernului peste 60 de milioane de lei pentru a plăti drepturile elevilor cu cerințe educaționale și bursele elevilor din privat, restanțe din anul școlar 2023-2024, dar și tichetele educaționale de 500 de lei pentru preșcolari – proiect / Banii solicitați pentru fiecare județ

Ministerul Educației cere Guvernului peste 60 de milioane de lei pentru a plăti drepturile elevilor cu cerințe educaționale din învățământul de masă și special, inclusiv pe anul școlar trecut, tichetele…
Vezi articolul

Florian Lixandru, despre „camera de detenție”: Când s-a gândit această normă, nu ne-am gândit că vor fi simultan zeci de elevi care vor perturba ora de curs în același timp și vor fi toți trimiși în acest spațiu. Considerăm că sunt cazuri izolate

„Când s-a gândit această normă, nu ne-am gândit că în această zi vor fi simultan zeci de elevi care vor perturba ora de curs în același timp și vor fi…
Vezi articolul

Inspectoratul Școlar București a sesizat Parchetul după ce fosta directoare a Colegiului de Muzică „George Enescu” ar fi aprobat transferuri ale elevilor pe locuri inexistente și fără să organizeze ședințe ale consiliului de administrație – document

Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 2 în cazul neregulilor găsite la transferurile elevilor de la începutul acestui an școlar la Colegiul…
Vezi articolul