Ministerul Educației ia în considerare acordarea burselor și pentru elevii din școlile particulare, spune secretarul de stat Gigel Paraschiv

2.513 vizualizări
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Secretarul de stat Gigel Paraschiv a declarat că Ministerul Educației ia în considerare acordarea burselor și pentru elevii din învățământul particular. Cristian Comșa, președintele Asociației Școlilor Particulare din România, a solicitat ministerului să țină cont de recomandarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, în cadrul dezbaterii online de la Ministerul Educației pe tema proiectului de ordonanță de urgență care vrea să modifice legile Educației, de pe 5 aprilie.
  • Consiliul pentru Combaterea Discriminării a anunțat Ministerul Educației, pe 2 aprilie, că încalcă Constituția prin eliminarea elevilor din școlile particulare din rândul beneficiarilor de burse școlare, prin metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar viitor care acum este în stadiul de proiect.

Intervenția lui Cristian Comșa, președintele Asociației Școlilor Particulare din România: „Rugămintea este să luați în calcul, dacă puteți, recomandarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, în sensul acordării burselor și pentru elevii din învățământul particular. Vă mulțumesc.”

Gigel Paraschiv: „Mulțumim și noi. Luăm în considerare, puteți să fiți sigur de lucrul acesta.” 

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a recomandat Ministerului Educației să nu facă nicio distincție în acordarea burselor între elevii din școlile private și elevii din școlile de stat. Recomandarea a fost transmisă de CNCD la Ministerul Educației într-o notă oficială, ca răspuns la o solicitare de consultare trimisă chiar de Minister.

„A nu acorda acces în condiții de egalitate la dreptul la sistemul de bursă elevilor din învățământul preuniversitar privat, confesional în raport cu cei de la stat constituie o formă de discriminare directă, încalcă principiul constituțional al egalității și nediscriminării în fața legii și a autorităților publice”, constată Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în nota publicată de CNCD și analizată de Edupedu.ro.

Informații de context despre bursele elevilor din școlile private

În anul școlar 2023-2024, elevii din școlile private au avut drept la burse, însă bursele au fost plătite cu foarte mare intarziere. 

Edupedu.ro a scris încă din noiembrie 2023 că bursele de excelență pentru elevii de la școli private erau neplătite la aproape două săptămâni de la termenul impus de Ministerul Educației. 

Bursele tuturor elevilor de la școlile private, printre care și mulți olimpici internațional, prevăzute de Legea Deca-Iohannis, au fost blocate printr-un act normativ de Ministerul Educației. Mii de elevi nu primiseră încă banii, pe 23 ianuarie, după 5 luni de cursuri.

Pe 25 ianuarie 2024, Ministerul Educației a anunțat că primăriile „sunt în măsură” să le dea bursele elevilor din școlile private, fără să mai fie nevoie de vreun alt act normativ, după ce Guvernul a emis o hotărâre fără efecte pe 29 decembrie.

Pe 26 februarie au fost făcute primele plăți în sectorul 6 din București și pe 27 februarie bursele elevilor de la școlile private din Sectorul 3 au început să fie plătite.

Citește și:
Consiliul pentru Combaterea Discriminării anunță Ministerul Educației că încalcă Constituția prin eliminarea elevilor din școlile particulare din rândul beneficiarilor de burse școlare

2 comments
  1. Imi zice un vecin revoltat: Dupa ce le platim salariile (si nu numai) bugetarilor privilegiati (apoi specialele) de-si permit sa-si dea copii la ,,scoli private” zic c-ar trebui sa le platim si burse copiilor lor (ca de’, tre’ sa ne punem bine cu vlastarele tinere, ca azi maine ne vom trezi cu ei in ,,aparatul de stat” inlocuindu-si ,,babacii” si cine stie ce ,,biruri” o sa ne mai puna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Olimpiada de dezbateri 2024, gimnaziu. Moțiunile pentru meciurile de la etapele județeană și națională și fișele de arbitraj au fost trimise profesorilor – DOCUMENT / Examen de admitere direct la liceul ales, subiect de dezbatere

Moțiunile pentru meciurile de dezbateri de la etapa județeană și etapa națională a Olimpiadei de dezbateri pentru elevii de gimnaziu (ONDJ), organizată în acest an în premieră, au fost trimise…
Vezi articolul
examen

Parlamentul European vrea noi reguli pentru a combate dependenţa digitală: Europarlamentarii sunt îngrijoraţi de impactul prelungit asupra sănătăţii minorilor şi vor mai multe cercetări cu privire la riscurile legate de serviciile online

Într-un raport adoptat marţi cu 545 de voturi ”pentru”, 12 ”împotrivă” şi 61 de abţineri, eurodeputaţii „avertizează asupra naturii care creează dependenţă a jocurilor online, a reţelelor sociale, a serviciilor…
Vezi articolul

Ligia Deca i-a primit la discuții pe elevii care au protestat față de lipsa transportului gratuit, la Ministerul Educației / Lorena Drăgușin, președinta AEC: Sunt 82.000 de elevi care nu au transport gratuit asigurat spre școală, nu 30.000 cum prezenta ministerul. Ne-a spus că de la 1 februarie vor primi toți elevii sume forfetare, chiar dacă acolo este serviciul public de transport, ceea ce este contrar legii

Protestul mai multor asociații ale elevilor la Ministerul Educației s-a încheiat joi, la prânz, după două ore în care au pichetat sediul instituției nemulțumiți de faptul că 82.000 de elevi…
Vezi articolul

Ionela Neagoe, directorul Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”: Nu ne interesează admiterea la liceu ca modalitate de selecție. Vom rămâne la admiterea computerizată

Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” nu va organiza examen separat de admitere la liceu, conform declarației făcute de directoarea liceului, Ionela Neagoe, pentru Tribuna Învățământului. Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” va rămâne…
Vezi articolul

Regulile pentru catalogul electronic al Ministerului Educației, finanțat din fonduri europene, puse în dezbatere publică / Școlile care au deja catalog electronic vor fi obligate să îl conecteze la platforma ministerului pentru preluarea datelor

Ministerul Educației a pus în dezbatere proiectul privind aprobarea, înfiinţarea, organizarea, funcţionarea catalogului electronic, finanțat cu bani europeni, prin PNRR. Ordinul ar fi trebuit deja să fie aprobat în data…
Vezi articolul

„Au încercat un șantaj emoțional sau de altă natură, au încercat să îndrepte părinții și elevii împotriva noastră“, spune Marius Nistor, de la FSE Spiru Haret, despre cum a fost la Guvern, cu premierul Ciucă: Nu este normal așa ceva, dacă ne dorim să trăim într-o societate normală, democratică

Prim-ministrul Nicolae Ciucă și autoritățile guvernamentale „au încercat un oarecare șantaj emoțional sau de altă natură, au încercat să îndrepte părinții și elevii împotriva noastră“, a declarat la B1TV Marius…
Vezi articolul