Pe fondul tragediei de la o școală Serbia, Ministerul Educației promovează pe proiectele legilor Educației, într-o postare pe Facebook. Ministerul remarcă faptul că “face pași concreți în acest sens, prin introducerea în pachetul de Legi ale Educației a unor măsuri pentru a întări securitatea în unitățile de învățământ”. În paralel, astăzi, ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat măsuri existente deja în combaterea consumului de droguri și a altor infracțiuni și că vor fi parcurși “noi pași”, dar nu precizează care sunt aceștia.
Făcând referire la atacul de la o școală din Serbia unde un elev înarmat a ucis mai mulți elevi și pe paznicul școlii, Ministerul Educației scrie pe pagina de Facebook că ia măsuri pentru a întări securitatea în unitățile de învățământ. La începutul postării se vorbește despre durerea familiilor din Serbia care este “de neimaginat”, iar apoi ministerul Educației scoate în evidență măsurile de securitate care ar urma să fie mai stricte prin noile legi ale educației, aflate acum în Parlament.
Redăm postarea integrală
“Atacul de la o școală din Belgrad, în urma căruia au murit mai mulți elevi și un paznic, ne-a șocat pe toți. Durerea familiilor este de neimaginat, iar cuvintele pentru exprimarea regretelor sunt de prisos.
Această tragedie ne face să fim și mai responsabili în privința dezvoltării emoționale a copiilor noștri. Este datoria tuturor (autorități, cadre didactice, părinți) să cooperăm și să sprijinim elevii pe tot parcursul dezvoltării lor.
În paralel, este importantă atenția acordată prevenției cazurilor de violență în școli. La Ministerul Educației facem pași concreți în acest sens, prin introducerea în pachetul de Legi ale Educației a unor măsuri pentru a întări securitatea în unitățile de învățământ.
Considerăm că doar împreună putem reuși să le oferim elevilor un mediu în care să se simtă în siguranță”.
Ministerul Educației a introdus în proiectul legii învățământului preuniversitar mai multe amendamente noi cu măsuri pentru prevenirea și sancționarea violenței în școli, după cazurile mediatizate de violenţă din ultimele luni. Astfel, au fost introduse două articole despre Planul Național de combatere a violenței școlare și instalarea camerelor audio-video în școli, care au fost votate în unanimitate în comisia pentru învățământ pe 22 aprilie și prevederi noi în secțiunile despre drepturile și obligațiile elevilor și sancționarea acestora, adoptate pe 24 aprilie de Comisia de învățământ din Camera Deputaților.
În paralel, ministra Educației, a scris la rândul său, joi, pe Facebook, după cu o întâlnire cu procurorul-șef al DIICOT, că a stabilit măsuri care există deja deja în combaterea consumului de droguri și a altor infracțiuni, cum ar fi informarea DIICOT atunci când se descoperă droguri în școli. Astfel de informări există deja, în relație cu instituțiile de ordine publică, atunci când în zona școlii apar astfel de cazuri.
Amintim că, potrivit unei adrese a ministrului Educației transmisă inspectoratelor, prezentate la începutul acestei săptămâni de Edupedu.ro, diriginții vor primi o solicitare să integreze, în cadrul orelor de consiliere și orientare școlară, activități de prevenire a violenței în mediul școlar și consumului de substanțe. Potrivit sursei menționate, Ministerul Educației a încheiat acorduri de parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne și cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.
De mentionat, Ministrul Educației din Serbia Branko Ruzic declara că ştie despre un incident de „bullying” la care a fost supus autorul atacului într-o şcoală privată de actorie.
Citește și:
Ministrul Ligia Deca anunță, după cu o întâlnire cu procurorul-șef al DIICOT, măsuri existente deja în combaterea consumului de droguri și a altor infracțiuni / Ea spune că vor fi parcurși “noi pași”, dar nu precizează care sunt aceștia
Noutățile din proiectul legii educației privind prevenirea și sancționarea violenței din școli: camere audio-video, obligația școlilor de a sesiza cazurile la 119 și poliție, elevii și profesorii victime pot solicita intervenție psihologică și psihoterapeutică gratuită
Foto: © Samorn Tarapan | Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.