Ministerul Educației a anunțat printr-un comunicat de presă evenimentul de închidere a proiectului ROSE, după ce Edupedu.ro a semnalat că instituția condusă de Ligia Deca ține sub tăcere organizarea conferinței de 100.000 de dolari, finanțată prin împrumut de la Banca Mondială și care aduce 100 de invitați la Sibiu, cu oprire la Vâlcea – unde ministra candidează pentru un post de senator. „Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (UMPFE) organizează la Sibiu, în perioada 27 – 30 noiembrie, Conferința de închidere a proiectului ROSE – Proiectul privind învățământul secundar. Proiectul s-a derulat între 2015 și 2024 și a fost finanțat integral, printr-un împrumut, de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD)”, se arată în comunicatul de presă publicat de Ministerul Educației marți, 26 noiembrie.
- Comunicatul și comunicarea de până acum a Ministerului Educației nu precizează dacă această conferință de închidere a proiectului ROSE este deschisă presei, care până la această oră nu a fost invitată la eveniment. Oficialii nu au răspuns, până la ora publicării acestui articol, întrebărilor transmise de Edupedu.ro cu privire la prezența presei la eveniment.
- De remarcat un tipar în comunicarea Ministerului sub conducerea Ligiei Deca: presa a fost ținută departe și la conferința de lansare a proiectului „Politici și resurse pentru școli sigure și suportive” finanțat de Comisia Europeană, prin Instrumentul de Sprijin Tehnic.
- Primul eveniment public la care presa nu a fost invitată la conferință în mandatul Ligiei Deca, ci doar îndreptată, cu foarte puțin timp înainte, să urmărească o transmisie pe Facebook, a fost lansarea oficială a raportului OCDE «Reforma învățământului preuniversitar în România: consolidarea sistemelor de guvernanță, de evaluare și de sprijin». Reporterilor Edupedu.ro care au venit să asiste fizic la acel eveniment, dat fiind interesul public ridicat în legătură cu subiectul, persoane implicate în organizare le-au transmis inițial că nu este permis accesul presei. La întrebările reporterilor cu privire la identitatea celor care au impus această interdicție, persoanele respective au revenit asupra deciziei și au hotărât să permită prezența jurnaliștilor la conferința organizată de Direcția Generală pentru Sprijinirea Reformelor Structurale (DG REFORM) a Comisiei Europene, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Ministerul Educației.
În comunicatul de presă publicat în urmă cu o zi, Ministerul Educației anunță că „Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (UMPFE) organizează la Sibiu, în perioada 27 – 30 noiembrie, Conferința de închidere a proiectului ROSE – Proiectul privind învățământul secundar. Proiectul s-a derulat între 2015 și 2024 și a fost finanțat integral, printr-un împrumut, de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) în baza Legii nr. 234/2015 pentru ratificarea Acordului de Împrumut între România și BIRD”.
„Proiectul ROSE face parte din Programul Național al Ministerului Educației «Sprijin la bacalaureat, acces la facultate» (aprobat prin Hotărârea Guvernului 251/2015) și a contribuit la atingerea obiectivelor stabilite prin strategia de reducere a părăsirii timpurii a școlii și la îmbunătățirea oportunităților de participare în învățământul terțiar, pentru populația României”, precizează instituția condusă de Ligia Deca.
„Conferința finală include prezentarea rezultatelor obținute, a resurselor didactice dezvoltate în cadrul proiectului și a intervențiilor sistemice inițiate, precum și a impactului avut de granturile acordate liceelor. Vor participa reprezentanți ai liceelor și universităților beneficiare din toată România, experții implicați în proiect, echipa de implementare și reprezentanți ai Ministerului Educației (persoane implicate în derularea proiectului). De asemenea, vor fi organizate două ateliere în cadrul cărora participanții vor avea ocazia să împărtășească bune practici de la nivelul liceelor și universităților, precum și să contribuie cu propuneri pentru asigurarea sustenabilității proiectului și a rezultatelor”, explică Ministerul Educației.
„Programul include, pentru delegația Băncii și a Ministerului Educației, vizite la două licee (beneficiare ale proiectului) cu profiluri diferite, aflate în proximitatea locului de desfășurare a conferinței: Liceul de Artă din Sibiu, liceu vocațional din runda a doua de implementare (perioada 2018 – 2023), respectiv Liceul Tehnologic de Turism din Călimănești, unitate de învățământ liceal cu profil tehnologic din runda a treia (perioada 2020 – 2023). Ambele licee au avut o foarte bună execuție a fondurilor alocate: liceul de artă a utilizat 99,97% din bugetul alocat, iar liceul de turism 91,98% din buget”, se arată în comunicatul de presă.
„Proiectul ROSE, care a beneficiat de o finanțare BIRD în valoare totală de 200 de milioane de euro, se încheie cu îndeplinirea tuturor indicatorilor stabiliți inițial: rata medie a abandonului școlar în clasele terminale din liceele sprijinite de proiect a scăzut cu aproape 6 puncte procentuale (p.p.), în timp ce rata medie de promovare a bacalaureatului în liceele sprijinite de proiect a crescut cu peste 23 p.p.. De asemenea, rata medie de retenție în primul an de învățământ terțiar în facultățile sprijinite de proiect s-a îmbunătățit pe durata implementării Proiectului ROSE, de la valoarea de referință de 79,4 la valoarea de 83,15% în 2024”, precizează Ministerul.
Ministerul Educației listează „cele mai importante contribuții ale proiectului ROSE”:
- „869 de granturi pentru licee și 414 granturi pentru universități;
- digitalizarea evaluărilor naționale cu sprijinul a 12.358 de scanere și a aplicației software necesare pentru gestionarea lucrărilor;
- dezvoltarea profilului și a standardelor profesionale pentru cadrele didactice;
- susținerea participării României la testele internaționale: TIMSS 2019, PISA 2022, ICCS 2022, ICILS 2023 și TIMSS 2023;
- formarea a 4.340 profesori de liceu în funcție de temele la 14 programe de formare de scurtă durată oferite de 8 furnizori de formare;
- achiziția de echipamente pentru licee din pandemie: 59.072 de laptopuri, 5.746 de camere video si 4.346 de table inteligente;
- peste 1.500 de profesori de liceu beneficiari ai programelor universitare de conversie profesională în 17 universități”.
„Conferința finală este organizată în ultima lună de derulare a proiectului după ce, în cadrul ultimei misiuni de monitorizare a BIRD, s-a discutat despre necesitatea prezentării transparente a rezultatelor proiectului și analiza posibilităților de asigurare a sustenabilității proiectului. Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (UMPFE) este organizată la nivel de direcție în subordinea Ministerului Educației și asigură management integrat de proiect, în conformitate cu prevederile acordurilor de împrumut şi al contractelor de finanţare”, mai arată Ministerul Educației, în comunicatul de presă.
SURSE Petrecere cu miză electorală pregătită pentru joi, vineri și sâmbătă pentru Ligia Deca la Sibiu. Evenimentul are valoare estimată de 100.000 de dolari, bani din proiectul ROSE finanțat prin împrumut de la Banca Mondială / 100 de persoane vor fi cazate la hotel de minimum 4 stele, chiar în ajunul alegerilor parlamentare, iar 50 vor avea oprire în Vâlcea – unde ministra candidează pentru un post de senator
Comunicatul Ministerului Educației vine după ce Edupedu.ro a relatat că o petrecere cu miză electorală este pregătită pentru joi, vineri și sâmbătă pentru Ligia Deca la Sibiu. Evenimentul are valoare estimată de 100.000 de dolari, bani din proiectul ROSE finanțat prin împrumut de la Banca Mondială, și presupune că 100 de persoane vor fi cazate la hotel de minimum 4 stele, chiar în ajunul alegerilor parlamentare, iar 50 vor avea oprire în Vâlcea – unde ministra candidează pentru un post de senator.
Conferința care începe miercuri, la Sibiu, presupune transport, cazare, masă și alte servicii cerute de organizator, care este o direcție din Ministerul Educației. Evenimentul are o valoare estimată de 100.000 de dolari, potrivit documentelor de achiziție consultate de Edupedu.ro. Banii au ca sursă împrumutul contractat de Ministerul Educației de la Banca Mondială în cadrul proiectului ROSE care are ca obiectiv reducerea abandonului școlar și îmbunătățirea ratei de promovare a Bacalaureatului.
Participanții la conferință sunt împărțiți în două grupuri, iar jumătate dintre ei ar urma să aibă două opriri la întoarcerea spre Capitală: la Călimănești, pe Valea Oltului, și la Râmnicu Vâlcea. Potrivit surselor Edupedu.ro, pentru Ligia Deca ar fi pregătite atât întâlnirile de pe 29 noiembrie din județul Vâlcea, cât și conferința de la Sibiu, în marja alegerilor parlamentare, Vâlcea fiind județul în care candidează pe listele PNL la scrutinul parlamentar din 1 decembrie.
Conform cererii de achiziție pentru servicii, conferința de la Sibiu este conferința de închidere pentru proiectul Romanian Secondary Education – ROSE. Acesta a fost finanțat dintr-un împrumut de la Banca Mondială de 200 de milioane de euro, prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Proiectul a început în 2015 și ar fi trebuit să se încheie în 2022, dar Guvernul a decis prelungirea lui până pe 30 noiembrie 2024. Implementarea proiectului a fost asigurată de Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (UMPFE) din Ministerul Educației.
Conferința de închidere a proiectului ROSE ar dura de pe 27 până pe 29 noiembrie 2024 pentru cele maximum 100 de persoane invitate și încă o noapte pentru 50 dintre acestea, conform datelor din documentele de achiziție. Conferința se va desfășura la Sibiu, potrivit aceluiași document de achiziție, la un hotel de cel puțin 4 stele, situat la maximum 2 km de centrul orașului
Cazarea este solicitată în camere single, pentru perioada 27-29 noiembrie 2024, pentru 100 de persoane, și pentru perioada 29-30 noiembrie 2024, pentru 50 de persoane, cu mic dejun inclus (preț maxim 265 lei, TVA inclus).
De remarcat că această Conferință de închidere a proiectului ROSE a apărut pe planul de achiziții abia pe 6 noiembrie, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare la care participă ministra Deca. De regulă, conform documentelor publicate până acum pe site-ul Băncii Mondiale, planul de achiziții este actualizat din timp, iar evenimente care să aibă loc din scurt, cum este acesta, nu au mai existat pe acest plan, potrivit analizei Edupedu.ro.
- Contactată de Edupedu.ro, ministra Ligia Deca l-a indicat pentru a oferi răspunsuri la întrebările jurnaliștilor pe secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar Sorin Ion.
- Acesta a negat orice implicație politică a evenimentului, a spus că și el este invitat la conferința de închidere a proiectului ROSE și că și ministra Ligia Deca va participa la evenimentul de la Sibiu. Declarațiile integrale aici.
- După publicarea articolului, pe site-ul Ministerului Educației a apărut un comunicat de presă în care este anunțată conferința de la Sibiu, iar managerul proiectului ROSE, Liliana Preoteasa, a trimis redacției Edupedu.ro un drept la replică în care precizează că această conferință de închidere a proiectului ROSE nu are caracter politic.
Comunicatul integral al Ministerului Educației:
„Conferință de închidere a proiectului ROSE – Proiectul privind învățământul secundar (Sibiu, 27 – 30 noiembrie 2024)
Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (UMPFE) organizează la Sibiu, în perioada 27 – 30 noiembrie, Conferința de închidere a proiectului ROSE – Proiectul privind învățământul secundar.
Proiectul s-a derulat între 2015 și 2024 și a fost finanțat integral, printr-un împrumut, de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) în baza Legii nr. 234/2015 pentru ratificarea Acordului de Împrumut între România și BIRD.
Proiectul ROSE face parte din Programul Național al Ministerului Educației „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate” (aprobat prin Hotărârea Guvernului 251/2015) și a contribuit la atingerea obiectivelor stabilite prin strategia de reducere a părăsirii timpurii a școlii și la îmbunătățirea oportunităților de participare în învățământul terțiar, pentru populația României.
Conferința finală include prezentarea rezultatelor obținute, a resurselor didactice dezvoltate în cadrul proiectului și a intervențiilor sistemice inițiate, precum și a impactului avut de granturile acordate liceelor.
Vor participa reprezentanți ai liceelor și universităților beneficiare din toată România, experții implicați în proiect, echipa de implementare și reprezentanți ai Ministerului Educației (persoane implicate în derularea proiectului).
De asemenea, vor fi organizate două ateliere în cadrul cărora participanții vor avea ocazia să împărtășească bune practici de la nivelul liceelor și universităților, precum și să contribuie cu propuneri pentru asigurarea sustenabilității proiectului și a rezultatelor.
Programul include, pentru delegația Băncii și a Ministerului Educației, vizite la două licee (beneficiare ale proiectului) cu profiluri diferite, aflate în proximitatea locului de desfășurare a conferinței: Liceul de Artă din Sibiu, liceu vocațional din runda a doua de implementare (perioada 2018 – 2023), respectiv Liceul Tehnologic de Turism din Călimănești, unitate de învățământ liceal cu profil tehnologic din runda a treia (perioada 2020 – 2023). Ambele licee au avut o foarte bună execuție a fondurilor alocate: liceul de artă a utilizat 99,97% din bugetul alocat, iar liceul de turism 91,98% din buget.
Proiectul ROSE, care a beneficiat de o finanțare BIRD în valoare totală de 200 de milioane de euro, se încheie cu îndeplinirea tuturor indicatorilor stabiliți inițial: rata medie a abandonului școlar în clasele terminale din liceele sprijinite de proiect a scăzut cu aproape 6 puncte procentuale (p.p.), în timp ce rata medie de promovare a bacalaureatului în liceele sprijinite de proiect a crescut cu peste 23 p.p..
De asemenea, rata medie de retenție în primul an de învățământ terțiar în facultățile sprijinite de proiect s-a îmbunătățit pe durata implementării Proiectului ROSE, de la valoarea de referință de 79,4 la valoarea de 83,15% în 2024.
Cele mai importante contribuții ale proiectului ROSE sunt:
- 869 de granturi pentru licee și 414 granturi pentru universități;
- digitalizarea evaluărilor naționale cu sprijinul a 12.358 de scanere și a aplicației software necesare pentru gestionarea lucrărilor;
- dezvoltarea profilului și a standardelor profesionale pentru cadrele didactice;
- susținerea participării României la testele internaționale: TIMSS 2019, PISA 2022, ICCS 2022, ICILS 2023 și TIMSS 2023;
- formarea a 4.340 profesori de liceu în funcție de temele la 14 programe de formare de scurtă durată oferite de 8 furnizori de formare;
- achiziția de echipamente pentru licee din pandemie: 59.072 de laptopuri, 5.746 de camere video si 4.346 de table inteligente;
- peste 1.500 de profesori de liceu beneficiari ai programelor universitare de conversie profesională în 17 universități.
Alte informații
Conferința finală este organizată în ultima lună de derulare a proiectului după ce, în cadrul ultimei misiuni de monitorizare a BIRD, s-a discutat despre necesitatea prezentării transparente a rezultatelor proiectului și analiza posibilităților de asigurare a sustenabilității proiectului.
Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (UMPFE) este organizată la nivel de direcție în subordinea Ministerului Educației și asigură management integrat de proiect, în conformitate cu prevederile acordurilor de împrumut şi al contractelor de finanţare.
BIROUL DE PRESĂ”