Ministerul Educației este obligat de instanță să actualizeze aplicația de salarizare a angajaților din Învățământ, pentru calcularea sporului de condiții vătămătoare de 15%

30.787 de vizualizări
Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com
Ministerul Educației trebuie să deblocheze/actualizeze aplicația de salarizare a personalului din Învățământ, pentru calcularea şi plata lunară a sporului pentru condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare, după cum decis joi, 14 martie, Tribunalul Hunedoara. Decizia este definitivă.

De menționat este că toți angajații din Ministerul Educației obțin sporul de condiții vătămătoare, potrivit unui document al instituției, în timp ce pentru angajații din școli și grădinițe a trebuit să decidă instanța plata acestui spor.

Obligă pe pârâtul Ministerul Educaţiei Naţionale să deblocheze/ actualizeze aplicaţia EDUSAL, astfel încât să permită calcularea şi plata lunară a sporului pentru condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare, în cuantum de 15% din salariul de bază al membrilor de sindicat.

Obligă pe pârâtul Ministerul Educaţiei Naţionale la plata către reclamantul Sindicatul Învăţământ Preuniversitar Judeţul Hunedoara a sumei de 2020 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată în primă instanţă”, potrivit instanței.

Foto: Captură portal.just.ro
Ce stabilește Legea salarizării nr. 153/2017

Articolul 13 – „(1) În raport cu condițiile de muncă în care se desfășoară activitatea, condiții periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor de până la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

(2) Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum și condițiile de acordare a acestora se stabilesc de către ordonatorul de credite, cu consultarea partenerilor sociali, în limita prevederilor din Regulamentul prevăzut la art. 23 din prezenta lege, elaborat potrivit prezentei legi, având la bază buletinele de determinare sau, după caz, expertizare, emise de către autoritățile abilitate în acest sens.

(3) Personalul didactic care desfășoară activitate de predare – învățare – evaluare în sistemul penitenciar primește un spor de până la 15% din salariul de bază.”

Amintim că noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ 2023 a intrat în vigoare de pe data de 5 iulie, potrivit documentului semnat de liderii sindicali din Educație și ministra Ligia Deca. Iată ce prevede documentul:

Articolul 28 – „(12) Angajaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap, tinerii sub vârsta de 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de 6 zile lucrătoare, în condiţiile legii.”

Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Noul contract colectiv de muncă pentru Învățământ intră în vigoare de astăzi – descarcă documentul. Cele 17 noutăți pentru profesori și ceilalți angajați

16 comments
  1. De acest spor cei mai indreptatiti sa.l ia sunt cei care fac parte din personalul auxiliar. Personalul didactic, procentual… Cei care lucreaza in invatamant stiu acest lucru.

    1. Liliana, ce spui este calomnie, poți fi dată în judecată, trebuie dovezi concrete așa și eu pot spune că furifara dovezi. Cine te oprește să nu lucrezi în învățământ dacă crezi că nu este stres?Câți copii ai și cât de ușor îți este cu ei, ia să ai câteva sute de copii în grijă să te văd, te descurci?

  2. Din fericire justiția sprijină demersurile ce provin din Educație.

    Din păcate, Ministerul tărăgănează intenționat lucrurile de câte ori e vorba de drepturi.

  3. Si ce le mai dați profesorilor?Numai ei sunt stresați si ,,vătămați,, noi restul care lucram în școli suntem Free, suntem liniștiți, suntem nestresati, daaa,suntem intr o vacanță generală.

    1. Ai perfecta dreptate, faptul că lucrăm și cu soluții, că fac focul la centrală, că stau cu copii mai mult decât profesori nu este recunoscut de stat!

  4. Cei din minister au primit demult și primesc în continuare în fiecare lună acest spor; procesul au fost făcut pentru personalul care lucrează în unitățile de învățământ.

    1. Urmeaza sa ii agreseze profesorii. Pentru tot ce le-au facut profesorii au motive suficiente sa le justifice acest spor. Eu, profesorul nu vreau sporul. Vreau peotectie prin legi, vreau respect, vreau sa-mi fac meseria fara sa fiu agresat sau sa fac zilnic pe politaiul, psihologul, antidrogul si alte caecaturi.

  5. ooo…pai sunt stresați și vătămați acolo,normal că iau sporuri…numai cât muta orele olimpiadelor,se face stres…

    1. șoferi de microbuz scolar iau spor de stres ca și profesori nu iau nimic și circula fără însoțitor și sunt copii cu probleme de mai multe feluri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Misiune spațială românească la bordul Stației Spațiale Internaționale – DropCoal, prin care oamenii de știință pot învăța cum să administreze mai bine medicamente astronauților sau să alimenteze navele spațiale

Compania Romanian InSpace Engineering (RISE) va lansa, la începutul lunii noiembrie, către Staţia Spaţială Internaţională misiunea Drop Coal, un experiment ştiinţific dezvoltat integral în România, în cadrul unui proiect finanţat…
Vezi articolul