Ministerul educației după ureche: Din 27 de proiecte propuse de echipa Ligiei Deca în actualul Plan de lucru al Guvernului, toate sunt prioritare, dar niciunul nu are studii de impact

3.997 de vizualizări
Foto: © Rawpixelimages | Dreamstime.com
Nu mai puțin de 27 de hotărâri de guvern a inclus Ministerul Educației pe lista proiectelor de impact ale Executivului pentru anul în curs, listă actualizată și trecută prin guvern săptămâna trecută. Dintre cele 27, Ministerul apreciază că toate sunt prioritare, dar niciuna nu necesită studii de impact, deși ele acoperă teme cu efect puternic asupra activității școlilor, profesorilor, elevilor, studenților, părinților.

De altfel, niciuna dintre cele 216 propuneri incluse de toate instituțiile administrației centrale în Planul Anual de Lucru al Guvernului, actualizat, nu „necesită studii de impact”, potrivit documentului care s-a aflat pe masa Executivului în ședința de săptămâna trecută. Dintre cele 216, Ministerul Educației este instituția care a propus cele mai multe măsuri.

Acum o săptămână, Guvernul Ciolacu a luat notă de versiunea actualizată a Planului Anual de Lucru al Guvernului (PALG). Acesta reprezintă un instrument de planificare a activității administrației centrale, sub forma unei liste de acte normative considerate a avea „impact semnificativ asupra economiei, societății, mediului și bugetului general consolidat”, pe care instituțiile administrației publice le propun pentru anul în curs.

Pe listă sunt incluse 27 de hotărâri de guvern propuse de Ministerul Educației (nr. crt. 100-126). Acestea sunt programate spre adoptare în perioada martie-decembrie, iar cele mai multe guvernul estimează că vor fi aprobate în aprilie (9) și în septembrie (5). 

Toate cele 27 au menționat că sunt proiecte prioritare. Cu toate acestea, în dreptul fiecăruia se menționează că „nu” necesită studii de impact.

Astfel, urmează să fie aprobate, fără nicio evaluare a impactului, hotărâri de guvern ce vizează o serie largă de teme, inclusiv:

  • combaterea violenței școlare și creșterea siguranței în școli
  • Cifrele de școlarizare în învățământul preuniversitar și cel superior
  • Strategia Națională pentru Susținerea Părinților
  • Programul național „O carte pentru fiecare”
  • Vouchere educaționale pentru servicii de sprijin și intervenții psihopedagogice
  • Strategia Națională de Educație Financiară
  • Codul de etică și deontologie universitară
  • evaluările externe pentru învățământul superior
  • internaționalizarea universităților
  • Programul național de Reducere a Abandonului Universitar, 
  • Platforma de raportare unică în învățământul superior PNRUIS
  • Registrul Unic al diplomelor și actelor de studii (RUNIDAS).

Cu cele 27 de propuneri ale sale – toate vizând hotărâri de guvern – Ministerul Educației este instituția guvernamentală cu cele mai multe proiecte incluse în PALG, peste Ministerul Muncii (24) sau Ministerul Afacerilor externe (20).

Lista proiectelor propuse de Ministerul Educației, în cadrul PALG (nr. 100-126):

Photo © Rawpixelimages | Dreamstime.com Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Legile Educației Deca-Iohannis nu au avut la bază niciun studiu de impact, potrivit Guvernului

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dezbatere publică pentru regulile noi privind banii de navetă dați elevilor de către școli, anunțată de Ministerul Educației. Înscrierile sunt deschise, ședința are loc online pe 5 decembrie

Dezbatere publică pe tema proiectului de ordin de ministru care aprobă normele metodologice de acordare și de decontare a sumelor forfetare pentru elevii care sunt școlarizați în altă localitate decât localitatea de…
Vezi articolul

Atribuțiile inspectoratelor școlare în privința concursului național de Titularizare 2024, potrivit unui ordin de ministru / Proba scrisă are loc pe 17 iulie

Inspectoratele școlare asigură instruirea profesorilor evaluatori din comisiile de evaluare/soluţionare a contestațiilor în vederea utilizării platformei informatice pentru evaluarea lucrărilor scrise în cadrul concursului national de Titularizare 2024, potrivit unui…
Vezi articolul