Ministerul Educației duce cu zăhărelul elevii și profesorii. Noul ROFUIP nu este gata nici la sfârșitul lunii mai, deși ar fi trebuit aprobat de aproape o lună

6.993 de vizualizări
Foto: © Sarawut Nirothon | Dreamstime.com
Ministerul Educației nu a aprobat încă regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) și încalcă propriul calendar oficial. Concret, ordinul ministrului educației privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar ar fi trebuit să fie gata până la data de 2.05.2024.

Tot până la această dată, conform calendarului oficial, și Statutul elevului ar fi trebuit aprobat, ceea ce încă nu s-a întâmplat.

Foto: Captură ordin nr. 3.069 din 15 ianuarie 2024
  • Ordinul nr. 3.069 din 15 ianuarie 2024 modifică anexele nr. 1 și 2 la Ordinul ministrului educației nr. 6.072/2023 privind aprobarea unor măsuri tranzitorii aplicabile la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior. Documentul este semnat la Ligia Deca, ministrul Educației.

Inițial, ordinul pentru aprobarea regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar ar fi trebuit să fie finalizat până la data de 31.12.2023.

Informații de context

La începutul lunii martie, Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, declara, la DC News, că Ministerul Educației lucrează la proiectul de ordin cu privire la Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ (ROFUIP):

„În această perioadă, la nivelul Ministerul Educației lucrăm la proiectul de ordin cu privire la regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ, regulament care va avea ca anexă acest acord între școală și familie. Practic, dorim să delimităm foarte clar care sunt atât drepturile, dar și obligațiile atât ale unităților de învățământ cât și ale familiei, ale părinților. Da, într-adevăr, sunt situații în care colegi de-ai mei se simt hărțuiți de către părinți. Toată lumea se pricepe la politică, la școală și la fotbal”, a precizat secretarul de stat.

Florian Lixandru a mai spus tot atunci că noul Statut al elevului și noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ (ROFUIP) vor conține „măsuri mai stricte, în ceea ce privește asigurarea disciplinei în mediul educațional:

Acest regulament (ROFUIP – n.red) și statutul elevului vor conține măsuri mai stricte, în ceea ce privește asigurarea disciplinei în mediul educațional, în ceea ce privește elevii, dar sunt și acte normative care vor viza personalul didactic și angajații din unitățile de învățământ care vor răspunde, poate, prin pedepse mai aspre în ceea ce privește gestionarea actelor de violență, dacă se vor dovedi a fi vinovați în astfel de situații, inclusiv excluderea din învățământ. Se merge până la desfacerea contractului individual de muncă și excluderea acestora din sistemul de educație. (…)”, a menționat acesta.

Foto: © Sarawut Nirothon | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ministerul Educației lucrează la noul ROFUIP în care ar vrea să delimiteze drepturilor părinților și profesorilor, susține secretarul de stat Florian Lixandru: Sunt foarte mulți colegi care preferă să evalueze cu mare indulgență copiii, să dea note pe placul părinților și ne trezim la examenele naționale când elevii obțin note cu 1, 2 sau chiar 3 puncte mai mici decât la clasă
Măsuri disciplinare mai „stricte” în școli, incluse în noul Statut al elevului și în noul ROFUIP, anunță secretarul de stat Florian Lixandru / Noile regulamente ar trebui să fie gata până pe 2 mai, potrivit Ministerului Educației
Obligațiile părinților din noua lege a Educației. Aceștia vor contacta profesorii în orarul stabilit de fiecare școală. Cele 7 obligații

3 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

140 de organizații non-profit solicită autorităților clarificarea publică a termenului de voluntariat, după ce Guvernul a aprobat prin OUG plata voluntarilor din sistemul de urgență

140 organizații non-profit solicită autorităților clarificarea publică a termenului de voluntariat, după ce Guvernul a aprobat prin OUG plata voluntarilor din sistemul de urgență, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.…
Vezi articolul

Primarul din Buzău care ar fi luat două leagăne şi ar fi facilitat sustragerea a 5 uşi dintr-o grădiniţă, trimis în judecată / Le-ar fi folosit ulterior la pensiunea pe care o deținea

Parchetul de pe lângă Judecătoria Pătârlagele a dispus trimiterea în judecată a primarului comunei Gura Teghii, Gheorghe Micleru (PMP), pentru săvărşirea infracţiunilor de delapidare, abuz în serviciu, fals intelectual, furt,…
Vezi articolul