Ministerul Educației din Franța testează chestionare anonime pentru elevi, ca să combată violențele din școli. Sindicatele profesorilor deplâng lipsa psihologilor: „Trăim un #MeToo școlar”

160 de vizualizări
Foto: Freepik.com
Ministerul Educației Naționale din Franța a lansat o fază de testare a unui nou plan de prevenire și detectare a violențelor din școli și internate, sub numele „Brisons le silence, agissons ensemble” („Să rupem tăcerea, să acționăm împreună”). Planul include chestionare anonime adresate elevilor din ciclul primar și secundar, completate după excursii sau în internate, cu scopul de a colecta informații despre eventuale abuzuri suferite, scrie Le Monde.
  • Măsura vine după dezvăluirile privind cazuri grave de violență, inclusiv fizică, psihică și sexuală, în instituții precum Notre-Dame-de-Bétharram.

Între 28 aprilie și iunie 2025, chestionarele vor fi testate în circumscripțiile academice Besançon, Lille, Versailles, Martinica, Aix-Marseille, Limoges și Rennes. Sunt implicate 10 școli publice și 10 private, 10 colegii publice și 10 private, precum și 2 internate publice și 2 private din fiecare academie. Liceele nu participă la experiment, deoarece elevii susțin examenele de bacalaureat. În total, aproximativ 8.400 de elevi din excursii școlare și 4.000 de elevi care stau la cămin pe perioada studiilor sunt vizați.

Chestionarele pentru clasele pregătitoare – clasa a IV-a includ 9 întrebări, de la „Cum te simți la școală?” până la „A încercat cineva să îți atingă părți ale corpului fără consimțământul tău?”. Pentru elevii de gimnaziu și liceu sunt 13 întrebări, precum „Ați fost martor la o situație de violență în timpul excursiei?”, conform sursei citate.

Reprezentanții sindicatelor din învățământ susțin că nu au fost consultați în elaborarea acestor chestionare, spre deosebire de inițiativele anterioare legate de hărțuirea școlară. Guislaine David (SNUipp-FSU) și Sophie Vénétitay (SNES-FSU) și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu anonimatul absolut al răspunsurilor, care, deși protejează copilul, limitează intervenția concretă a profesorilor.

„Când apare o situație gravă, nu putem ghici ce copil vorbește. Răspunsurile nu ne dau niciun mijloc de a acționa. Nu suntem capabili să-l securizăm, să-l liniștim, să-l ajutăm. Iar asta ne pune în mare dificultate”, avertizează Guislaine David, citată de Le Monde.

Un alt punct criticat este aplicarea aceluiași chestionar la toți elevii din ciclul primar. Un elev de CP [clasa pregătitoare – n. red.] nu are aceleași capacități de răspuns ca un elev de CM2 (clasa a IV-a din sistemul românesc de educație – n. red.], susțin criticii, cărora Ministerul le răspunde că fiecare chestionar va fi completat în prezența a doi adulți.

Sindicaliștii atrag atenția și asupra absenței psihologilor, asistenților sociali și asistentelor în școli. „Avem nevoie de acești actori care pot identifica situațiile dificile. Suntem în prima linie, dar nu suntem formați pentru aceste situații”, subliniază Guislaine David.

  • Sophie Vénétitay adaugă: „Aceste chestionare sunt un prim pas, dar sunt insuficiente. Este ceva de negândit din partea ministerului cu privire la gravitatea extremă a cazurilor de violență pentru copii. Trăim un #MeToo [fenomen de combatere a violenței și agresiunilor – n. red.] școlar și lipsesc psihologi și asistente care știu că, atunci când ai fost victimă, să vorbești înseamnă să retrăiești trauma”, potrivit aceleiași surse.

Ministerul Educației a transmis că formularele vor fi revizuite după faza de testare, în colaborare cu asociații de protecție a copilului, începând cu toamna. Miercuri, 30 aprilie, sindicatele urmează să se întâlnească cu ministerul pentru a discuta inițiativa și problema majoră a lipsei de personal pentru sprijinirea copiilor victime ale violenței.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
cel mai bun profesor din lume

VIDEO Câștigătorul premiului pentru cel mai bun profesor din lume a împărțit milionul de euro cu ceilalți finaliști din competiție. „Este important să simtă că societatea înțelege valoarea muncii lor și nu cred că există cel mai bun, suntem la fel”

Un profesor de la o școală dintr-un sat din India, lăudat pentru îmbunătățirea educației din comunitate, a câștigat premiul Global Teacher din acest an în valoare de un milion de…
Vezi articolul

O autonomie a școlilor cred că este singura soluție pentru a se evita birocrația. Să ieșim și să ne spunem punctul de vedere, spune directoarea adjunctă a Colegiului Național B.P. Hasdeu din Buzău, Anca Florea

Directoarea adjunctă a Colegiului Național „B.P. Hasdeu”, Anca Florea, spune că autonomia școlilor este singura soluție în contextul debirocratizării, în mod special în ceea ce îi privește pe profesori. În…
Vezi articolul

Ligia Deca a făcut apologia legilor educației la Senat, unde pachetul „România educată” este votat în ziua în care greva generală paralizează școlile. „Revendicările cadrelor didactice au legătură cu grila de salarizare, aflată în legea salarizării, nu în legile Educației”, spune ministra

Ministrul Educației, Ligia Deca, a elogiat proiectele de legi ale Educației, aflate pe ordinea de zi pentru vot final la Senat, în calitate de cameră decizională. Aceasta a prezentat o…
Vezi articolul

Telefoanele, interzise pentru elevi la școală în mai multe țări europene, pe fondul îngrijorărilor cu privire la impactul tehnologiei folosite în mod excesiv. Exemplele venite de la 8 țări

Multe şcoli din Europa au introdus interdicţii sau restricţii privind utilizarea telefoanelor mobile, pe fondul îngrijorărilor legate de impactul acestora asupra sănătăţii mintale a tinerilor. Deşi la nivelul Uniunii Europene…
Vezi articolul