Ministerul Educaţiei, despre cei 3.456 de elevi din clasa a VIII-a apăruţi în “sistem” între Simulare şi Evaluarea Naţională: “Datele pe care le prezintă MEN sunt de la directorii şcolilor”

meditații în perioada în care școlile au fost închise

Foto: Pexels.com

Aplicaţia informatică a Ministerului Educaţiei afişa pe 28 iunie 2019 un număr de elevi înscrişi în clasa a VIII-a cu 3.456 mai mare decât cel care figura în aceeaşi aplicaţie la data de 22 martie 2019, susţine instituţia într-o clarificare trimisă Edupedu.ro, ca reacţie la articolul în care semnalam această diferenţă între cifrele oficiale. Practic, justificarea instituţiei plasează responsabilitatea corectitudinii cifrelor sau a coerenţei acestora pe seama directorilor de şcoli.

Precizările ministerului sunt următoarele:

Datele pe care le prezintă MEN sunt cele înscrise de directorii școlilor în SIIIR. MEN a solicitat ISJ-urilor să actualizeze datele din SIIIR. Astfel, la începutul lunii februarie a.c., a fost transmisă ISJ/ISMB o notă prin care a fost solicitată verificarea cu maximă atenție și responsabilitate a datelor înregistrate în aplicația informatică SIIIR privind elevii, date care trebuie să fie în concordanță cu înscrisurile din cataloage și registrele matricole.

Totodată, pot apărea diferențe minore de cifre, deoarece există posibilitatea ca operatorii să solicite corectarea unor date introduse, în primă fază, eronat. Ceea ce s-a și întâmplat în cazul de față, inclusiv după raportarea rezultatelor finale înregistrate la Evaluarea Națională (după contestații), când a fost debifat în aplicație, din greșeală, statusul unei eleve din județul Arad”, mai explică reprezentanţii ministerului Educaţiei.

Cum se schimbă datele generaţiei care în 2019 a terminat clasa a VIII-a

Potrivit noilor cifre, din generaţia actuală de 178.899 de elevi înscrişi în clasa a 8-a, au susţinut Evaluarea doar 154.958. 23.941 de elevi nu au ajuns la acest examen. Este vorba despre 13,38% din această generaţie. Potrivit ministerului, aceştia au fost lăsaţi corigenţi, repetenţi sau cu situaţia neîncheiată.

Asta înseamnă că nu s-au prezentat, nu au ajuns sau au reuşit să ia peste 5 la Evaluarea Naţională 71.900 de copii din această generaţie, adică 40,19%.

 

În cadrul conferinței de presă pe tema rezultatelor înregistrate la cele două examene naționale din data de 18 iulie, ministrul Ecaterina Andronescu a anunțat ca măsură pentru soluționarea neconcordanțelor datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR), revizuirea modului de actualizare a situației școlare a elevilor.

Totodată, în urma inadvertențelor apărute în SIIIR, ministrul Educaţiei a anunțat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, faptul că a dispus derularea, în perioada 1 august – 30 august 2019, a unei inspecţiiși analize de risc bazate pe situația școlară a elevilor din învățământul gimnazial, de la înscrierea în clasa a V-a în anul școlar 2015-2016 până la susținerea evaluării naționale în anul școlar 2018-2019. 

Obiectivele activităţii de inspecţie sunt prevenirea excluziunii școlare a elevilor din unitățile de învățământ unde rata de neparticipare la examenele naţionale depăşeşte media pe ţară și identificarea grupurilor defavorizate de elevi care sunt în risc de abandon școlar,” mai arată ministerul în clarificare.

FOTO: pexels.com

Exit mobile version