Ministerul Educației deschide către tineri concursul pentru directorii de școli. Care sunt noile condiții de participare la examenul din 27 iulie

Foto: © Seventyfourimages | Dreamstime.com

Concursul pentru directorii de școală și pentru directorii adjuncți de unități de învățământ 2021 va avea următoarele condiții de participare, după ce Guvernul a respins desființarea Corpului național de experți în management educațional: profesorii trebuie fie să facă parte din acest Corp al experților, fie să fie titulari cu definitivatul luat și cu cel puțin 5 ani vechime, a declarat ministrul Educației, pentru Edupedu.ro. Ocolirea condiției exclusive de apartenență la acest corp al experților deschide către tineri concursul pentru posturile de directori.

O altă condiție pentru cei care rămân în concurs după examenul scris, pentru participarea la proba de interviu, este să obțină minimum nota 7 la proba scrisă pentru directori din 27 iulie 2021, spune ministrul Educației.

În ceea ce privește concursul pentru ocuparea funcțiilor de îndrumare și control din inspectoratele școlare, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să fie membri ai acestui Corp național de experți în management educațional (CNEME) sau, dacă nu fac parte din acest organism, să fie titulare și să aibă gradul I sau II, a afirmat Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro.

Profesorii care vor să participe la concursul pentru ocuparea posturilor de inspectori generali și directori de Case ale Corpului Didactic (CCD) trebuie să fie membri CNEME sau să fie titulare și să aibă gradul I sau doctorat, a precizat Cîmpeanu.

Potrivit oficialului, condiția obținerii cel puțin a notei 7 la proba scrisă se păstrează în toate concursurile de anul acesta. În cazul inspectorilor și a directorilor de CCD-uri, concursul nu va fi organizat pe 27 iulie.

De precizat că aceste noi condiții se regăsesc într-un proiect de Ordonanță de Urgență care modifică Legea educației naționale nr. 1/2011, proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Educației astăzi, 25 mai 2021. Prin aceste noi modificări este eliminată condiția din lege ca orice candidat pentru o funcție de conducere în școli, inspectorate sau CCD-uri să fie membru al Corpului Național al Experților în Management Educațional. Proiectul de OUG poate fi consultat aici.

Noile condiții pentru participarea la concursul de directori de școli 2021, prevăzute de proiectul de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Educației:
Foto: edu.ro
Foto: edu.ro

Amintim că Ministerul Educației organizează pe 27 iulie 2021 examenul național pentru ocuparea posturilor de directori de școli. Planurile anunțate inițial de Cîmpeanu erau de a elimina total Corpul experților în management educațional dintre condițiile participării la examen, însă Guvernul a respins pe 19 mai 2021 desființarea acestui Corp.

Ce înseamnă Corpul național de experți în management educațional (CNEME)

Pentru a fi membru în acest Corp național, profesorii trebuie să aibă o formare în domeniul managementului educațional de minimum 60 de credite (circa 170 de ore).

În prezent sunt peste 33.300 de profesori în acest organism, iar lista lor poate fi consultată aici.

Până acum, pe baza unei metodologii aprobate anual de minister, profesorii care ar fi vrut să candideze pentru o funcție de conducere în școli și inspectorate sau case ale corpului didactic erau obligați să se înscrie în acest Corp național.

Foto: © Seventyfourimages | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
SURSE: Subiectele de la examenul scris pentru directorii de școli, concepute de Universitatea din București / Cîmpeanu: Mulțumesc domnului rector Marian Preda pentru colectivul de profesori care își vor aduce o contribuție esențială la relevanța acestui concurs
DOCUMENT Directorii interimari nu vor mai fi numiți de inspectori, ci aleși prin vot secret de consiliul de administrație al școlii – inițiativă legislativă a USR-PLUS. Senatorul Ștefan Pălărie: Trebuie să regândim definitiv interimatul în privința Educației / Legea are toate șansele să fie adoptată în această sesiune
Guvernul a respins desființarea Corpului național de experți în management educațional / Concursul pentru directori de școli nu se va putea organiza pe 27 iulie, dacă regulile de examen nu sunt publicate până pe 27 mai
Cîmpeanu, concursul de directori de școli: Vor fi întrebări logice și care vor verifica abilitățile cognitive / Competențele digitale, evaluate la interviu / Specialiști în resurse umane din companii sau rectori și decani, posibil în comisia de recrutare
Exit mobile version