Ministerul Educației a dat o precizare Agenției naționale de presă Agerpres în legătură cu funcționarea Agenției Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, în condițiile în care Edupedu.ro a scris că ARACIP funcționează ilegal. Instituția susține că ARACIP „funcţionează conform prevederilor legale”, expunând actele normative care au legătură cu vechea ARACIP, desființată de drept prin Legea 198/2023, la intrarea în vigoare a acesteia, pe 3 septembrie 2023. ME susține că un ordin de ministru ar explica legalitatea funcționării ARACIP – este vorba despre un ordin emis în 31 august anul trecut.
Potrivit Ministerului Educaţiei, „ARACIP funcţionează în baza Hotărârii de Guvern nr.155/2022 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar”. Menționăm că hotărârea de guvern respectivă este fundamentată pe Ordonanța de urgență 75/2005, legea de înființare a ARACIP, lege abrogată la intrarea în vigoare a Legii 198/2023.
Ministerul Educaţiei precizează că ARACIP funcţionează în conformitate cu dispoziţiile Legii învăţământului preuniversitar nr.198/2023, cu modificările şi completările ulterioare și precizează că, așa cum a scries Edupedu.ro, ARACIP în forma sa actuală a fost desființată de Legea 198/2023.
“Înfiinţarea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii şi Inspecţie în Învăţământul Preuniversitar se realizează prin reorganizarea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, care se desfiinţează, şi prin preluarea atribuţiilor şi personalului care îndeplineşte atribuţii de inspecţie generală şi inspecţie tematică de la inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. (…) Se înfiinţează Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii şi Inspecţie în Învăţământul Preuniversitar, instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, aflată în coordonarea Ministerului Educaţiei, prin reorganizarea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, care se desfiinţează, şi prin preluarea atribuţiilor şi personalului care îndeplineşte atribuţii de inspecţie generală şi inspecţie tematică de la inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti”, afirmă sursa citată.
Totodată, susţine Ministerul Educaţiei în precizarea către Agerpres, în conformitate cu dispoziţiile art. 1 alin (3) din Ordinul nr. 6072/2023 din 31 august 2023 privind aprobarea unor măsuri tranzitorii aplicabile la nivelul sistemului naţional de învăţământ preuniversitar şi superior: “Până la elaborarea metodologiilor, regulamentelor şi a altor acte normative necesare pentru punerea în aplicare a Legii nr. 198/2023 se aplică dispoziţiile privind organizarea, funcţionarea sistemului de învăţământ preuniversitar şi desfăşurarea procesului de învăţământ aflate sau intrate în vigoare la data de 1 septembrie 2023”.
Cu alte cuvinte, Ministerul Educației anunță public că printr-un ordin de ministru a fost decisă înlocuirea unei prevederi din Legea Învățământului preuniversitar – adică desființarea ARACIP ar fi, în viziunea ME, amânată prin ordinul 6.072, lucru imposibil și contrar legii, potrivit juriștilor consultați de Edupedu.ro.
“Raportat la normele legale menţionate anterior, la momentul actual ARACIP funcţionează legal în baza prevederilor HG nr. 155/2022, activitatea de evaluare a calităţii din instituţiile de învăţământ preuniversitar desfăşurându-se în baza: HG nr. 993/2020 privind aprobarea Metodologiei de evaluare instituţională în vederea autorizării, acreditării şi evaluării periodice a organizaţiilor furnizoare de educaţie, HG nr. 994/2020 privind aprobarea standardelor de autorizare de funcţionare provizorie şi a standardelor de acreditare şi de evaluare externă periodică în învăţământul preuniversitar”, mai susţine Ministerul Educaţiei.
De ce ARACIP a fost de fapt desființată și acum funcționează în afara legii
Legea sa de înființare a fost abrogată când a intrat în vigoare Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Concret, a fost abrogată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației, care la articolul 14 prevedea înființarea ARACIP. Informațiile au fost verificate de Edupedu.ro cu mai mulți juriști și avocați care au analiza cadrul legislativ în vigoare. Concluzia lor a fost unanimă: ARACIP nu are o bază legală de funcționare, prin urmare orice act, acreditare și autorizare emise de agenție pot fi lovite de nulitate.
Amintim că Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 a intrat în vigoare pe 3 septembrie 2023. Acest lucru înseamnă că, din 3 septembrie 2023 și până în prezent, ARACIP funcționează fără cadru legal.
„Articolul 250 – „(1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, se abrogă:
b) Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 642 din 20 iulie 2005, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2006, cu modificările și completările ulterioare;
(2) La data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind organizarea și funcționarea ARACIIP se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 155/2022 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 116 din 4 februarie 2022”, prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.
Așadar, hotărârea de organizare este în vigoare, dar fără OUG 75/2005 instituția nu mai poate controla și nici „asigura calitatea educaţiei”, după cum se arăta în legea de funcționare.
Recent, ARACIP a transmis școlilor ca până pe 16 februarie, să transmită la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar dacă au solicitat evaluarea externă pentru acreditare în termenul prevăzut de lege, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro.
Ordonanța de urgență nr. 75 din 12 iulie 2005 stabilea, la articolul 10^1 – (1), că „ARACIP realizează evaluarea externă în vederea autorizării provizorii/acreditării/menținerii acreditării în învățământul preuniversitar de stat, prevăzută la art. 10 pct. A lit. b), fără verificarea existenței autorizației de securitate la incendiu și a autorizației sanitare de funcționare”.
ARACIP „efectuează, periodic, din 5 în 5 ani, evaluarea externă a unităților de învățământ preuniversitar acreditate”, după cum prevedea la art. 24. alin. (3) lit. h.
ARACIP este o instituție aflată în coordonarea Ministerului Educației, cu personalitate juridică şi cu buget propriu de venituri şi cheltuieli, înfiinţată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/2005, conform site-ului propriu, site neactualizat cu legislația actuală.