Ministerul Educației cere tuturor inspectorilor școlari și directorilor să verifice dacă sunt respectate regulile legate de telefoane în școli / ROFUIP permite folosirea mobilelor la ore doar cu aprobarea profesorului

66.927 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) solicită tuturor inspectoratelor școlare și directorilor de unități de învățământ să examineze regulamentele interne referitoare la prevenirea și sancționarea activităților care afectează desfășurarea orelor de curs, potrivit unui comunicat transmis joi.

Demersul are ca scop „protejarea contextului educațional și a intereselor educaționale ale elevului, implicit ale statutului cadrului didactic”, se arată în comunicat.

Directorii de școli și inspectorii școlari vor avea în vedere „inclusiv evaluarea modalității de implementare a acestora (n. red. a regulamentelor interne, cu privire la utilizarea telefoanelor la școală).

În ceea ce privește utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor, Ministerul Educației amintește că există reglementări clare care interzic folosirea acestora, cu excepția cazurilor în care sunt utilizate în scop educațional și cu acordul profesorului.

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a subliniat că toate părțile implicate – elevi, profesori, părinți – trebuie să respecte și să aplice aceste reglementări.

Daniel David, citat în comunicat: „Toți actorii sistemului de educație – elevi, profesori, părinți – trebuie să cunoască aceste reglementări și să le implementeze riguros și curajos, inclusiv pe linia sancțiunilor existente. În cazul specific al telefoanelor mobile, așa cum am mai declarat, nu susțin interzicerea totală a acestora în școală, însă în spiritul practicilor psihopedagogice și al reglementărilor legale existente, trebuie să asigurăm un control riguros în privința utilizării acestora în sălile de curs, pentru a ajuta când este cazul și mai ales pentru a evita interferența perturbatoare cu actul educațional”.

Telefoanele sunt interzise la ore și pot fi folosite doar dacă profesorul solicită

Ministerul nu a precizat un termen până la care școlile trebuie să finalizeze această analiză a regulamentelor. Regulamentele de organizare internă (ROI) ale școlilor, amintim, sunt bazate pe Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP), document aprobat de ministerul Educației și valabil pentru orice școală din țară. Cel mai recent ROFUIP a intrat în vigoare pentru anul școlar curent, 2024-2025.

Potrivit ROFUIP 2024-2025, elevul are printre obligații: „(…) i) de a nu utiliza telefoanele mobile sau orice alte echipamente de comunicații electronice în timpul orelor de curs, cu excepția echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească, și cu excepția situațiilor în care acest lucru este solicitat de către cadrul didactic”.

Articolul 182 din același ROFUIP:

  • „(…) (6) Utilizarea telefoanelor mobile sau a oricăror alte echipamente de comunicații electronice de către elevi se realizează conform prevederilor legale stipulate în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare; utilizarea acestora în timpul orelor de curs se poate face numai la solicitarea cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească.
  • (7) Nerespectarea prevederilor referitoare la utilizarea telefoanelor/a altor echipamente de comunicații electronice poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea predării, după caz, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau beneficiarilor primari majori conform regulamentului de organizare și funcționare al unității de învățământ”.
Prevederi despre utilizarea telefoanelor mobile în școli sunt și în Statutul Elevului 2024

Articolul 15: „Elevilor le este interzis:

g) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul examenelor, olimpiadelor și concursurilor școlare. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu cerințe educaționale speciale (CES) sunt autorizați să le folosească; 

h) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ. 

Pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ, iar în lipsa acestora cadrul didactic desemnat să efectueze serviciul pe școală. 

Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul didactic/didactic auxiliar al unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevi, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească”.

Prevedere din Legea învățământului preuniversitar despre utilizarea telefonului mobil în școală:

Art. 106 (4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ. 

Printre țările care au interzis telefoanele mobile în școli se numără Grecia, Anglia și Ungaria:

Citește și:
În loc să le interzicem, mai bine să reglementăm cum se pot folosi telefoanele la școală, spune ministrul Daniel David: Să aibă în primul rând un rol educațional, să aibă un rol de siguranță pentru copiii mai mici
Telefoanele în pauză – interzise sau permise? Declarații contradictorii ale secretarului de stat Florian Lixandru: Conform statutului elevului au voie cu telefonul în pauze / În urmă cu o săptămână, oficialul spunea că elevii n-au voie să folosească telefoanele nici pe timpul pauzelor
Sancționarea elevilor prin retragerea burselor școlare, mutarea disciplinară la altă clasă, suspendarea elevilor, exmatricularea sau trimiterea lor în sală de detenție – Noile reguli care se aplică în noul an școlar 2024-2025 care începe mâine. Școlile pot interzice total intrarea cu telefoane în incintă

13 comments
  1. În unele scoli sunt cataloage electronice e.Acolo exista posibilitatea de a marca folosirea telefonului în alte scopuri și alte evenimente ce atrag co form regulamentului scăderea notei la purtare.Dar în timp ce notele și absentele sunt valide,celelalte notari referitoare la comportament sunt invalide din punctul de vedere al dirigintilor,directorilor.Mai mult,ți se cere sa scrii tu ca profesor niște referate care nici acelea nu sunt luate în considerație, pentru ca “pierde copilul bursa”.
    Punctul de vedere al fiecărui profesor în stabilirea notei la purtare este ignorat total, diriginții întocmesc singuri procesele verbale ,deciziile le aparțin. Sa se verifice modul real de semnare de către profesori a proceselor verbale privind notele la purtare.

  2. Si poate ar trebuii sa va vedeti de treaba si sa lasati copii pace ca mai sunt unii dintre ei care in timpul orelor fac mii de euro din afaceri
    Nu toti suntem la fel;)

  3. că sa fie respectate aceste reguli,ar fi bine că în școli sa existe posibilitatea de blocare digitala a. tuturor tel,excepție secretariatul și directorii, pe tot parcursul programului,mai puțin la pauze.Numai așa ,cu siguranță că se vor respecta regulile.

  4. La clasele mici este indicat sa aiba acces cat mai putin la telefonul mobil si echipamentele electronice, nu ii ajuta pe copii dpdv cognitiv. Dar la liceu, in clasele mari, cand au de facut proiecte complexe si diverse teme care necesita multa informatie intr-un timp foarte scurt, de asemenea ca sa nu mai care in spate, in ghiozdane, kilograme de caiete, telefoanele, tabletele ii ajuta. Stiu din experienta mea de parinte al unui elev de liceu.

  5. Rugam onoratul inspectorat sa verifice ca sunt scoli care nu au curatat stickerele cu, pastrati distanta” de pe coridoare. Se introduce astfel subliminal copiilor in continuare ideea de distanțare.
    Am scris acest mesaj si nu mi-a fost aprobat. Probabil era cu dedicație pentru un anume judet si nu se vrea a se stie. Atunci sa se verifice la nivel national.
    Nu ni se pare normal ca parinti sa vedem in continuare asemenea stickere in scoala, inclusiv la întrarea profesorilor. Deci si adultilor li se induce subliminal. Si ne mai intrebam de ce nu mai exista empatie intre copii si adulți. Asta nu e o cauza?

  6. Se stie ca nu exista in mod concret metode pentru a-i determina pe elevi sa-si lase telefoanele in dulapuri/cutii sub cheie pe durata programului (acolo unde exista un spatiu de depozitare).
    Profesorii nu au cum sa se ocupe de acest aspect deoarece legea nu e clara in aceasta chestiune.
    Pe scurt: daca elevul nu vrea sa puna telefonul in dulap, profesorii nu au ce face.
    In plus, nici parintii nu prea vin in sprijinul acestei reguli scolare. Majoritatea parintilor nu sunt de acord sa stea telefoanele copiilor lor in dulap pe durata orelor la scoala si foarte putini parinti le cer copiilor lor sa mearga la scoala fara telefonul mobil. Ba chiar sunt si cazuri in care parintii le dau doua telefoane copiilor ca sa poata pune unul in dulap (la solicitarea “fraierilor de profi”) si sa pastreze copilul laindemana al doilea celular (asa… pt “urgente,” pt a copia la teste sau a juca ceva pe sub banca).

    Iarasi se arunca in capul profesorilor mai mult decat pot ei face.

    1. Așa este. De ce mai multe ori, când părinților le este atrasă atenția asupra faptului că odraslele lor folosesc telefoanele în mod frecvent, părinții “se fac că plouă”.

  7. Ce ar fi dacă ar urmări și activitatea directorilor în ceea ce privește respectarea normelor legale în privința acordării burselor sau a violentei? Cred ca astea sunt mult mai importante decât prezența unui telefon care ar fi singura cale prin care un elev poate cere ajutor din afara scolii! Eu ca părinte nu am voie sa calc în incinta scolii, el ca elev este la mana lor.
    Cum este posibil ca un diriginte sa nu te anunțe când copilul îți este înțepat în ochi, cu un pix, de alt coleg!?? Ba mai mult, în aceeași zi ținându-se și o ședință cu părinții, diriginta în cauză a avut orice alte subiecte mai puțin incidentul în cauză. Întrebare legitima, ce demersuri a întreprins respectiva școala? Asta ar trebui să verifice ministerul, înainte de a verifica prezenta telefoanelor!

  8. total de acord cu interzicerea in incinta scolii a telefoanelor mobile ! dar cu folosirea fara a nici un fel de reguli a tablei electronice ce se poate face ? ,copilul meu de clasa 1 a venit acasa cu gandul doar la nu stiu ce joc le-a aratat un coleg pe youtube inainte sa ajunga doamna invatatoare ,si era si speriat si imi tot explica ce a vazut acolo ! da asta as dori de la domnul ministru un regulament de functionare si a tabelelor electronice ,duoa parearea mea trebuie sa fie un accesoriu nu o baza pt educatia copiilor in care profesorul de ex de religie le pune desene cu cartea cartilor si el sta pe telefon ,mi se pare absolut absurd ! sau daca sunten atata de bombardati de digitalizare cu table electronice cataloage electronice.etc. atunci cum ne conectam la catalog am putea sa ne conectam si la ora de curs al elevului !? ma gandesc si eu asa ca ar fi nevlie de niste reguli ,de ex parole pe tabla sau nu chiar la orice materie pornita sau cum vine asta ii ferim acasa de ecrane si la svoala stau 4 ore pe ce decide doamna? da poate nu imi va fi publicat comentariul doar asta va rog domnule ministru sa aveti in vedere un regulament si pt folosirea tablelor electronice cat timp cine le poate folosi si care le e scopul final !

    1. Doamna, e problema scolii, nu a ministrului. Tine de regulamentul intern. Scoala noastră are regula sa nu se umble la tabla smart decat in prezenta profesorului. Laptopul e parolat, numai profesorii stiu parola. E vina invatatoarei care permite asa ceva. Mai trebuie ministerul sa va spuna si cum sa va respire copilul? Chiar asa s-a ajuns? Ati vorbit cu invatatoarea?

    2. Dar de Kahoot ati auzit? Sunt atat de multe metode de a introduce telefoanele copiilor in educatia lor! Un copil de clasa 1 cu gandul la jocuri? Absurd! Trebuie sa se gandeasca doar la ora de ex de religie…

  9. NU SUNTEM ACTORI. Incetati cu piesa asta de teatru absurd. Ne-ati înnebunit intentionat. Voi ati bagat calul troian in cetate si acum nr cereti noua sa facem pe jandarmii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Examenele de admitere la colegiile naționale și chestiunea limbii române la Bacalaureat sunt “subiecte deschise”, reafirmă ministrul Cîmpeanu, după valul de critici și amendamente legate de aceste teme. El invocă și o a treia posibilă probă în cadrul examenelor de la Colegii

Colegiile Naționale ar putea să organizeze și o a treia probă de admitere la liceu, după cum a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul Forumului Educației la Iași 2022. El…
Vezi articolul

Ministrul Ligia Deca: 94-95 de directori de școli, dacă-mi aduc aminte bine, și-au dat demisia din funcție la începutul acestui an școlar. 60% dintre ei au invocat ca motive condițiile salariale. Știm problema, avem promisiuni că se va găsi o soluție în următoarele săptămâni

Ministrul Educației a spus într-un interviu la TVR Info că „până într-o sută” de directori de școli, „94-95 de directori, dacă-mi aduc aminte bine” și-au dat demisia din funcție la…
Vezi articolul

O grădiniță din Târgu-Jiu, oraș afectat de cutremure în ultimele zile, le cere părinților să semneze o declarație pe propria răspundere că nu au cu cine să își lase copilul acasă și își asumă riscul, în cazul unui cutremur, în timp ce copilul e la grădiniță

La Grădinița cu program prelungit Constantin Brâncuși din Târgu-Jiu, părinții copiilor trebuie să semneze o declarație pe proprie răspundere prin care își asumă faptul că nu au cu cine lăsa…
Vezi articolul

Profesorul de Limba română Cătălin Zaman, numit inspector școlar general adjunct în Buzău: Este o provocare, încerc să mă adaptez. Să nu uităm că suntem profesori și trebuie să predăm / Acesta anunță că de la 1 octombrie începe pregătirea online cu elevi din țară pentru Evaluarea Națională

Cătălin Zaman, profesor premiat Merito, director al Şcolii Gimnaziale „Învăţător Nicolae Ispas” din localitatea Clondiru, a fost numit recent în funcţia de inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ)…
Vezi articolul

Planuri-cadru liceu 2025. Marius Lobază, FSLI Timiș: Ni s-au pus în dezbatere niște numere de ore și ni se spune că nu discutăm cifre, ci perspective. Eu nu știu dacă două ore de matematică înseamnă și analiză sau doar aritmetică / Ar trebui să știm ce conținut dorim pentru absolvenții noștri

Reprezentantul FSLI din județul Timiș, Marius Lobază, spune că planurile cadru ar trebui regândite, pornind de la „ce vrem să facem”. „Ni s-au pus în dezbatere niște numere de ore,…
Vezi articolul