Ministerul Educației cere peste 2,1 miliarde de lei din Fondul de rezervă al guvernului pentru a putea acoperi salariile personalului din învățământ pe o lună și bursele elevilor și studenților pe două luni – proiect de hotărâre de guvern

4.865 de vizualizări
Foto: © Stereo Lights | Dreamstime.com
Ministerul Educației solicită suplimentarea bugetului său pe anul 2023 cu 2,17 miliarde de lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția guvernului, pentru a putea acoperi salariile profesorilor pe o lună și bursele elevilor și studenților pe două luni, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în transparență de către minister.

Astfel, instituția solicită 1,15 miliarde de lei – sumă “necesară pentru acoperirea cheltuielilor salariale aferente lunii octombrie, cu plata în luna noiembrie”, în contextul majorării drepturilor salariale ale personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic.

Pe lângă această sumă, ministerul solicită 838,5 milioane de lei pentru a putea acoperi cheltuielile cu bursele elevilor, “pentru plata burselor aferente lunilor septembrie și octombrie, cu termen de plată 15 noiembrie 2023”, după cum arată nota de fundamentare a proiectului de HG. Aceasta notează că, potrivit noilor prevederi legislative, bursele elevilor sunt finanțate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației începând de anul acesta.

A treia serie de cheltuieli pentru care se solicită bani de la fondul de rezervă: cheltuielile cu bursele studenților. Pentru acestea, se cere suplimentarea bugetului ministerului cu 180,35 milioane de lei, “în vederea acoperii cheltuielilor cu bursele studenților din învățământul universitar, pentru primele două luni din anul universitar”.

Proiectul de HG pus în transparență de minister, pe o perioadă de 10 zile:

Nota de fundamentare a proiectului de HG:

Citește și:
Ministerul Educației nu mai are bani de salarii și obține fonduri pe bază de memorandumuri, iar peste 1.400 de școli nu au primit nici acum banii din PNRAS pentru toate cheltuielile din 2022 / Rectificarea bugetară ar putea avea loc în noiembrie, spune purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciolacu

Foto: © Stereo Lights | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. Corect, în țara asta nu contează cine muncește, ci cine votează pe cine trebuie. Iar ei spun că se ocupă de calitatea procesului instructiv-educativ, de motivarea profesorilor…dar cum? Prima didactică de 1500 care este egală cu aceste tichete sociale, ce rost are să mai fii profesor ? Păcat că profesorii nu sunt uniți, păcat că politicul dă tonul în școli…

  2. Incredibil…
    Așadar sumele necesare pentru burse sunt egale cu sumele de plata necesare pe o lună pentru toate salariile angajaților din învățământ.

    Din aceste burse 50% sunt reprezentate de burse monoparentale necondiționate de venit si burse de merit obținute cu medii sub 9.00.

    Bursă electorală vivat!

    In același timp vor ieși să se lamenteze că nu au resurse bugetare pt creșterea veniturilor de la 1 ianuarie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca, prima reacție după incidentul de la Școala Alămor, în care patru elevi au fost răniți: Este absolut regretabil că elevii au fost puși din nou în pericol, pentru că infrastructura școlară este perimată / Deca anunță și cercetare disciplinară în cazul Odorheiu Secuiesc

„În primul rând, este absolut regretabil că elevii au fost puși din nou în situația în care să fie în pericol, pentru că infrastructura școlară este perimată, a declarat ministrul…
Vezi articolul

Presiuni făcute de inspectorate școlare, în plină grevă generală a angajaților din Educație, ca școlile să facă plățile de vouchere de vacanță până miercuri, sub amenințarea că Ministerul ar bloca salariile în caz contrar – surse

Mai multe inspectorate școlare fac presiuni pe școli să facă plățile pentru voucherele de vacanță până miercuri, 31 mai, în contextul în care peste 170.000 de profesori și alte mii…
Vezi articolul

VIDEO Cîmpeanu, la Digi 24: Vaccinarea este un act medical confidențial, nu există niciunde și la nimeni situația profesorilor vaccinați sau programați / Cîmpeanu, la Antena3: Pot să vă dau în premieră în această seară situația reală – 6.000 s-au vaccinat, 80.000 sunt programați deja

Declarații contradictorii din partea ministrului Educației. Sorin Cîmpeanu a anunțat că “6.000 de angajați din învățământ s-au și vaccinat deja”, “80.000 de cadre didactice sunt programate în platformă”. Cîmpeanu a…
Vezi articolul

Protocolul de testare rapidă a elevilor și profesorilor, trimis școlilor la 10 zile de la reluarea cursurilor în format fizic. Documentul oficial prevede două scenarii, pentru elevi și profesori / Sunt exceptați de la testare cei vaccinați complet și cei care au trecut prin boală în urmă cu maximum 3 luni

Protocolul de testare rapidă a elevilor a fost trimis de Ministerul Sănătății școlilor abia vineri, 18 februarie, la 10 zile de la reluarea cursurilor în format fizic, potrivit documentului obținut…
Vezi articolul

Lista inițială a celor 29 de proiecte eligibile pentru dezvoltarea consorțiilor regionale de învățământ dual, publicată de Ministerul Educației. Au fost acceptate 18 primării și 11 universități / Calendarul apelului a fost modificat

Lista intermediară a celor 29 de proiecte eligibile pentru dezvoltarea consorțiilor regionale de învățământ dual a fost publicată de Ministerul Educației. De menționat este că au fost acceptate 18 primăriile…
Vezi articolul