Ministerul Educației cere Guvernului peste 60 de milioane de lei pentru a plăti drepturile elevilor cu cerințe educaționale din învățământul de masă și special, inclusiv pe anul școlar trecut, tichetele educaționale pentru preșcolari, acordate în baza Legii nr. 248/2015 și bursele elevilor din școlile private, restante din anul școlar 2023-2024, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.
Prin proiectul de act normativ se propune:
- Finanţarea drepturilor copiilor cu cerinţe educaţionale care frecventează învăţământul special – 5.892 mii lei, aproape 6 milioane de lei.
- Finanţarea drepturilor copiilor cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă – 42.907 mii lei, aproape 43 de milioane de lei.
- Finanțarea tichetului educațional prevăzut de Legea nr. 248/2015, republicată, cu modificările și completările ulterioare – 9.662 mii lei, aproape 10 milioane de lei.
- Finanțarea burselor pentru învățământul particular și confesional – 5.854 mii lei, aproape 6 milioane de lei, conform notei de fundamentare
1) „Cheltuieli cu finanțarea drepturilor copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şcolarizaţi în sistemul de învăţământ preuniversitar
Modalitatea de acordare a asistenței sociale reprezentând drepturile copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şcolarizaţi în sistemul de învăţământ preuniversitar, este stabilită prin Hotărârea Guvernului nr. 564/2017, cu modificările și completările ulterioare. Bugetul pentru finanţarea drepturilor copiilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES) şcolarizaţi în sistemul de învăţământ preuniversitar pentru anul 2024, reprezentând:
a) drepturile copiilor cu cerinţe educaţionale speciale care frecventează învăţământul special, conform Anexei nr. 4 din Legea nr. 421/2023 a bugetului de stat pe anul 2024, cu modificările și completările ulterioare, pentru cheltuieli descentralizate la nivelul judeţelor;
b) drepturile copiilor cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă de stat, conform Anexei nr. 5 din Legea nr. 421/2023 a bugetului de stat pe anul 2024, cu modificările și completările ulterioare, pentru cheltuieli descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor şi Municipiului Bucureşti;
c) drepturile copiilor cu cerinţe educaţionale speciale școlarizați în învăţământul particular şi confesional acreditat, conform Anexei nr. 8 din Legea nr. 421/2023 a bugetului de stat pe anul 2024, cu modificările și completările ulterioare, pentru finanţarea învăţământului particular confesional acreditat.
Având în vedere solicitările inspectoratelor școlare de acordare a acestei forme de sprijin tuturor beneficiarilor identificați a căror număr este într-o dinamică, determinată de faptul că, eliberarea Certificatelor de Orientare Școlară și Profesională s-a efectuat pe parcursul anului școlar 2023-2024, repectiv a anului școlar 2024-2025, la date diferite, inclusiv după alocarea bugetului inițial, existând astfel copii cu CES având certificate, dar care nu au beneficiat de drepturi, este necesară suplimentarea bugetului inițial aferent anului 2024 pentru finanţarea drepturilor copiilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES) şcolarizaţi în sistemul de învăţământ preuniversitar cu suma de 50.727 mii lei, astfel:
- 5.892 mii lei pentru drepturile copiilor cu cerinţe educaţionale speciale care frecventează învăţământul special de stat,
- 42.907 mii lei pentru drepturile copiilor cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă de stat,
- 1.928 mii lei pentru drepturile copiilor cu cerinţe educaţionale speciale școlarizați în învăţământul particular şi confesional acreditat.
2) Cheltuieli cu bursele elevilor din învăţământul preuniversitar particular şi confesional
În conformitate cu prevederile art. 108 alin. (15) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, elevii din unităţile de învăţământ preuniversitar particular şi confesional beneficiază, de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, de:
a) burse de excelenţă olimpică I şi II;
b) burse sociale, dacă sunt şcolarizaţi fără taxe;
c) burse tehnologice, dacă se încadrează în specializările şi condiţiile stabilite prin metodologia-cadru. Potrivit art. 248 alin. (22) din Legea nr. 198/2023 prevederile art. 108 se aplică începând cu anul şcolar 2023-2024.
În vederea finanțării acestora este necesară alocarea sumei de 3.926 mii lei, de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.
3) Cheltuieli cu acordarea stimulentului educațional prevăzut de Legea nr.248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate
În conformitate cu prevederile art.1 alin.(1) și alin.(3) din Legea nr.248/2015, republicată, în scopul stimulării participării în învăţământul preşcolar a copiilor din familii defavorizate şi al creşterii accesului la educaţie a acestora, se instituie stimulentul educaţional, sub formă de tichete sociale, finanţarea acordării stimulentului educaţional realizându-se din bugetul de stat prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, alocate pentru bugetele locale cu această destinaţie.
În vederea finanțării acestora este necesară alocarea sumei de 9.662 mii lei, de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat”, potrivit notei de fundamentare.
Bursele pentru școlile private au întârziat constant în anul școlar 2023-2024
Anul trecut școlar, bursele de excelență pentru elevii de la școli private erau neplătite inițial la aproape două săptămâni de la termenul impus de Ministerul Educației. Între timp, 8.500 de elevi cu medii generale sub 5 au primit sute de lei burse de merit.
La începutul anului, Edupedu.ro a documentat întârzierea generală a plății burselor sociale și de excelență la școlile particulare și confesionale – bursele tuturor elevilor de la școlile private, printre care și mulți olimpici internațional, prevăzute de Legea Deca-Iohannis, erau blocate de fapt printr-un act normativ de Ministerul Educației. Mii de elevi nu primiseră încă banii pe ultimele 5 luni de cursuri în ianuarie 2024.
DOCUMENT Nota de fundamentare
DOCUMENT Proiect de Hotărâre de Guvern
Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.