Ministerul Educației cere 3.485 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, printr-un proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică, vineri seara, pe 15 decembrie. Amintim că secretarul de stat Florian Lixandru anunța vineri că elevii de la școlile private ar putea primi bursele sociale și de excelență până la finalul anului. Dacă proiectul de HG ar sta în consultare 10 zile, asta ar însemna 25 decembrie, iar 26 decembrie este zi liberă. Ar mai rămâne doar 3 zile din acest an, timp în care Guvernul să aprobe documentul, banii să ajungă la primării, la școli și apoi la elevi.
Proiectul de HG privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru finanțarea unor cheltuieli din învățământul preuniversitar prevede suplimentarea cu 3485 de mii de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023.
Banii sunt destinații plății burselor sociale și de excelență pentru elevii olimpici. Aceștia nu și-au primit încă banii. Vineri, 15 decembrie, secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, spunea că elevii de la școlile private ar putea primi bursele sociale și de excelență până la finalul anului.
Dacă proiectul de HG ar sta în consultare 10 zile, asta ar însemna 25 decembrie, iar 26 decembrie este zi liberă. Ar mai rămâne doar 3 zile din acest an, timp în care Guvernul să aprobe documentul, banii să ajungă la primării, la școli și apoi la elevi.
Proiectul de HG prevede la Art. 1:
(1) Se aprobă suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea învăţământului particular şi confesional acreditat pe anul 2023, cu suma de 3.485 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, şi repartizarea acesteia pe județe potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre;
(2) Repartizarea pe unități/ subdiviziuni administrativ-teritoriale, a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată prevăzute în anexă, se face prin decizie a directorului direcţiei generale regionale a finanţelor publice/şefului administraţiei judeţene a finanţelor publice, în baza actului administrativ emis de inspectorul şcolar general al inspectoratului şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti, în termen de 3 zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, cu privire la repartizarea sumelor pe unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale, precum şi pe unităţi de învăţământ;
Lista banilor alocați pe județe
Informații de context
Elevii de la școlile particulare nu au primit până acum banii pentru bursele de excelență olimpică și sociale pentru că procedura e diferită față de cea a elevilor care învață la școli de stat.
În cazul școlilor particulare, banii vin de la bugetul de stat prin primărie, prevede metodologia de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024, în mod similar procedurii de la nivel național de anii trecuți, nu de la Ministerul Educației prin inspectoratele județene școlare, cum se procedează de anul acesta pentru bursele elevilor de la școlile de stat.
Toate bursele elevilor pentru luna noiembrie ar urma să fie plătite elevilor vineri, 15 decembrie, confirmă pentru Edupedu.ro secretarul de stat Florian Lixandru. Și elevii care trebuie să primească bani pentru lunile septembrie și octombrie, în cazul în care școlile lor au făcut calcule greșite, ar urma să primească restanțele.
Amintim că Ministerul Educației a cerut pe 16 noiembrie peste 3 miliarde de lei din Fondul de rezervă pentru a plăti salariile profesorilor și bursele elevilor și studenților pe noiembrie, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern (HG).
„Elevii din unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional beneficiază, de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, de:
a) burse de excelență olimpică I și II pentru elevii de la cursurile cu frecvență de zi, nivel gimnazial și liceal;
b) burse sociale, dacă sunt școlarizați fără taxe, pentru elevii de la cursurile cu frecvență de zi, nivel primar, gimnazial și liceal;
c) burse tehnologice, dacă se încadrează în specializările și condițiile stabilite prin prezenta metodologie, pentru elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul tehnologic”, potrivit metodologiei cu regulile de acordare a burselor în acest an școlar.
Proiect de HG privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru finanțarea unor cheltuieli din învățământul preuniversitar
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
4 comments
Pai ce facem, pentru acordarea burselor ministerul o sa dea cate un HG pe luna?
Si daca uitam sa dam HG-ul dam din umeri si nu mai platim bursele?????
Cum ar fi ca toti angajatii din ministere sa-si primeasca in felul asta salariul, dupa 4-5 luni de munca si eventual sa nu-l primeasca??????
noi locuim in Alba Iulia banii de CES am primit până acum pe fiecare lună plus am primit și banii care se dau o data pe an elevilor cu CES pt îmbrăcăminte cazarmament și rechizite 969 lei
Banii.de.CES pt.copii cand.se vor da?de.la.inceputul.anului.si.pana acum baiatul meu nu a luat niciun leu din bani de CES
noi locuim în Alba Iulia s au dat banii de CES pe fiecare lună până acum inclusiv banii care sunt dați o data pe an pt îmbrăcăminte și rechizite noi am primit 969 lei plus CES ul pe luna noiembrie