Ministerul Educației cere 25 de milioane de lei pentru programul de reabilitare a școlilor cu finanțare rambursabilă de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, potrivit unui proiect de HG, pus în dezbatere publică. Proiectul „Școli mai Sigure, Incluzive și Sustenabile” se încheie în iunie 2027 iar Ministerul are nevoie de acești bani pentru a acoperi o parte din cheltuielile cu programul cu finanțare rambursabilă.
Ministerul Educației cere Guvernului de la Fondul de Rezervă 25 de milioane de lei pentru a acoperi contracte deja semnate pentru furnizarea școlilor mobile în care se vor desfășura activități de învățământ “pe perioada lucrărilor aflate în construcție la 18 școli și contracte de execuție pentru alte 4 școli”, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului de HG pus în dezbatere publică.
Este nevoie de acești bani pentru că altfel există riscul suspendării/anulării de către banca finanțatoare a Acordului de Împrumut.
“Până în prezent, în cadrul proiectului au fost realizate cereri de tragere din împrumutul
acordat de aproximativ 6,43% din fondurile alocate și există premisele ca prin alocarea de credite bugetare suplimentare tragerile din împrumut să atingă circa 11,42 % din împrumut. Pentru efectuarea plăților aferente contractelor semnate până în prezent sunt necesare încă
aproximativ 25.000 mii lei credite bugetare. Aceste activități sunt esențiale pentru derularea în bune condiții a proiectului, cu respectarea angajamentelor asumate prin Acordul de Împrumut. În caz contrar, există riscul suspendării/anulării de către banca finanțatoare a Acordului de Împrumut. Dorim să precizăm faptul că, în urma misiunii Băncii Mondiale din aprilie 2024, s-a stabilit că încheierea contractelor mai sus menționate reprezintă activități esențiale pentru implementarea proiectului și imperios necesar a fi realizate în termenele convenite, respectiv până la data de 15 septembrie 2024, pentru evitarea încadrării proiectului ca nesatisfăcător, respectiv ca proiect problemă în sistemul băncii finanțatoare”, potrivit documentului.
Informații de context
Proiectul „Școli mai Sigure, Incluzive și Sustenabile”, finanțat integral de către Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare a fost aprobat prin Legea nr. 299/2020 pentru ratificarea Acordului de împrumut (Proiect școli mai sigure, incluzive și sustenabile în România) dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la București la 6 mai 2021.
“Obiectivul proiectului „Școli mai Sigure, Incluzive și Sustenabile” este modernizarea infrastructurii școlare, prin construirea unor școli noi, selectate, în prima etapă, din zonele cu cel mai mare risc seismic din România, în vederea asigurării unor medii de învățare mai sigure și îmbunătățite pentru elevi și profesori și de a crește capacitatea instituțională de a investi în infrastructura educațională durabilă”, potrivit notei de fundamentare prin care Ministerul Educației cere banii.
În 2021, în cadrul unui prim grup, douăzeci și trei de școli gimnaziale beneficiare au fost identificate și selectate în urma unui proces de prioritizare derulat în patru etape, anunța Ministerul Educației. S-au luat în considerare:
- Școlile cu cel mai ridicat risc seismic;
- Școli situate în zone cu risc seismic ridicat și pe terenuri publice și care nu au suferit recent nicio lucrare de modernizare sau renovare completă;
- Școli situate în zone cu o rată ridicată de sărăcie, indice scăzut de dezvoltare umană, capacitate bugetar-administrativă scăzută la nivel municipal, tendință demografică pozitivă, rezultate slabe ale învățării, școli supraaglomerate și școli care nu îndeplinesc standardele minime de siguranță și învățare;
- Verificare pe teren.
“Pe lângă abordarea provocărilor de infrastructură, se are în vedere și proiectarea școlilor într-un mod incluziv, luând în calcul diferitele categorii de copii vulnerabili din România. În acest sens, în faza de pregătire a proiectului, au fost consultate comunități vulnerabile din zonele vizate, proces care a relevat nevoile specifice ale copiilor ce provin din comunități marginalizate, ale copiilor cu dizabilități și ale copiilor romi cu privire la școlile din comunitate”, potrivit Ministerului Educației.
„Școlile din România trebuie să asigure un mediu sigur și incluziv, în care toți elevii sunt sprijiniți pentru a obține rezultate bune,” declara în 2021, Anna Akhalkatsi, Country Manager al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria. „Proiectul va oferi un model pentru o abordare integrată a procesului de construire de școli mai sigure, incluzive și durabile, precum și de clase inteligente; un model ce va putea fi extins la nivel național,” a mai spus Anna Akhalkatsi.
Proiectul de HG
Foto: © Javarman | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.