Ministerul Educației caută profesori care să evalueze proiecte de manuale școlare, printre care și „Istoria comunismului din România”, materie obligatorie pentru elevii de clasa a XII-a din anul școlar 2025-2026 / Calendarul selecției și condițiile de înscriere pentru candidați

180 de vizualizări
Foto: © Nyul | Dreamstime.com
Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) a anunțat că selectează profesori pentru evaluarea proiectelor de manuale școlare pentru clasele I, a III-a, a V-a, a VIII-a și a XII-a. Pentru clasa a XII-a este vorba de manualul „Istoria comunismului din România”, materie care va fi studiată obligatoriu începând cu anul școlar viitor, 2025-2026. Profesorii se pot înscrie până pe 16 februarie. 

Selecția cadrelor didactice cu statut de experți cooptați, pe discipline, se face pe baza experienței acumulate și probate, precum și pe baza disponibilității manifestate pentru implicarea în activitățile de evaluare a proiectelor de manuale școlare, conform CNPEE.

Condiții de înscriere pentru cadrele didactice:
  1. Desfășurarea activităților de predare-învățare-evaluare în învățământul preuniversitar, corespunzătoare nivelului de învățământ și disciplinei/modulului de pregătire pentru care se evaluează proiecte de manuale școlare. În situații excepționale, se acceptă și cadre didactice care predau disciplina/modulul respectiv la un nivel superior de învățământ.
  2. Dovedirea, prin acte de studii, a specializării corespunzătoare care conferă dreptul de a preda disciplina/modulul pentru care s-a înscris și de a evalua proiectele de manuale școlare.
  3. Deținerea abilităților practice de operare pe calculator, certificate prin documente.
  4. Disponibilitate pentru participarea la activitățile de evaluare/reevaluare desfășurate individual, coordonate de CNPEE.
  5. Respectarea hotărârilor luate de grup și a termenelor stabilite de CNPEE.
  6. Lipsa situațiilor de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (3) din Metodologia de evaluare a calității proiectelor de manuale școlare.

Prioritate în procesul de selecție:

  1. Cadrele didactice cu titlul științific de doctor sau gradul didactic I în domeniul disciplinei/modulului de pregătire pentru care aplică.
  2. Absolvenții cursurilor pentru evaluatori de manuale (CEEM).
  3. Absolvenții cursurilor de abilitare curriculară/de evaluare de proces.
Disciplinele pentru care se organizează selecția

Lista completă a disciplinelor pentru care se organizează selecția este cuprinsă în Anexa la prezentul Apel. Cadrele didactice interesate își pot depune candidatura pentru o singură disciplină/nivel.

Procedura și calendarul de selecție

Etapa I: 20.01.2025 – 16.02.2025

Înscrierea candidaților la adresa web: https://competente.rocnee.eu/apel2025_01_em

Instrucțiuni pentru înscriere:

  • Se utilizează browser-ele Mozilla Firefox, Microsoft Edge sau Google Chrome.
  • Înregistrarea candidaturii se face prin completarea unui chestionar online.
  • Completarea tuturor câmpurilor este obligatorie.
  • Se selectează obligatoriu disciplina cu mouse-ul (CTRL + click stânga).
  • Se continuă cu „Acces aplicație”.
  • La rubrica „Parola”, candidatul introduce parola aleasă pentru înregistrare.
  • La rubrica „Cheie”, candidatul introduce „cheia de acces” primită pe e-mail în urma înregistrării.
  • La rubrica „Încărcare documente”, se încarcă documentul de tip *pdf, semnat pe fiecare pagină și salvat cu numele candidatului.

În vederea înscrierii şi selecției, la rubrica Încărcare documente, este necesară încărcarea unui singur document în format *pdf (a cărui dimensiune nu va depăși 30 MB) cu denumirea: nume_prenume_disciplina_județ, care să cuprindă:

  1. CV-ul în format european (maxim 4 pagini);
  2. copii ale actelor de studii și de grade didactice și/sau care atestă titlul de doctor în științe;
  3. adeverința de încadrare eliberată de instituția de învățământ, care atestă nivelul la care activează candidatul;
  4. alte documente justificative, relevante pentru procedura de selecție.
    NU se vor încărca în plus documente care nu sunt relevante în procesul de selecție.

Etapa a II-a: perioada 17.02-24.02.2025

Selecția candidaților conform procedurii operaționale CNPEE – P.O.SEM — 07/02.

Etapa a III-a: perioada 25.02-28.02.2025

Anunțarea rezultatelor selecției, individual, doar pentru candidații selectați.

Activitatea grupurilor de lucru pe discipline este supusă monitorizării de către consilierii CNPEE cu statut de coordonatori ai procesului de evaluare a calității științifice a proiectelor de manuale școlare.

În situația în care cadrele didactice selectate nu demonstrează competență și eficiență și, de asemenea, dacă se constată încălcarea regulilor de asigurare a confidențialității în activitatea desfășurată, acestea pot fi înlocuite cu alte cadre didactice care, în urma procedurii de selecție, au fost selectate ca rezerve, potrivit anunțului CNPEE.

DOCUMENT Apel selecție cadre didactice evaluare manuale – Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație

Foto: © Nyul | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și
UPDATE OFICIAL Planurile-cadru pentru liceu au fost modificate și pentru elevii de la pedagogic. Toți elevii de clasa a XII-a, indiferent de profil și specializare, vor avea câte o oră în plus pe săptămână, pentru disciplina „Istoria comunismului din România”. Cei de la seral studiază noua disciplină în clasa a XIII-a
Istoria comunismului din România – programa pentru disciplina obligatorie de liceu, aprobată de Ministerul Educației / În contradicție cu valorile democratice clamate, ministrul Educație a decis lansarea noii programe într-un eveniment la care jurnaliștii acreditați nu au fost invitați – surse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Primăria Constanța a confiscat politic cadourile unor elevi pentru vârstnicii instituționalizați/ Părinte: ”Nu vrem să ne creștem copiii în mentalitatea de unelte ale oamenilor politici”

O campanie desfășurată la inițiativa învățătorilor și profesorilor de la Școala nr. 30 ”Gheorghe Țițeica” din Constanța a fost confiscată politic de Primăria Constanța, înaintea sărbătorilor de iarnă, scrie G4Media.ro.…
Vezi articolul

Datele pentru olimpiadele naționale de dezbateri pentru elevii de gimnaziu și liceu, stabilite printr-o erată la calendar de Ministerul Educației. Etapa națională pentru clasele V-VIII, între 7 și 13 mai, la Oradea

Datele pentru etapele naționale ale olimpiadelor de dezbateri pentru elevii de gimnaziu și de liceu au fost stabilite recent de Ministerul Educației (ME) printr-o erată la calendarul inițial al olimpiadelor…
Vezi articolul

Aplicație online pentru preluarea feedback-ului prin formularul Ministerului Educației, pusă gratuit la dispoziția profesorilor și școlilor pentru colectarea opiniilor elevilor la finalul acestui semestru

Aplicația online Teleskop, specializată în preluarea feedback-ului, va fi pusă gratuit la dispoziția școlilor și profesorilor care vor să preia feedback-ul elevilor din clasele V-XII despre activitatea cadrelor didactice, prin…
Vezi articolul