Ministerul Educației calculează participarea la grevă pe baza discuțiilor informale ale profesorilor pe grupurile de WhatsApp, potrivit secretarului de stat Florian Lixandru. Acesta folosește manipulator informațiile ca să anunțe că „o parte dintre profesori ar ieși din grevă”

7.651 de vizualizări
Foto: PSD
Ministerul Educației urmărește zilnic situația greviștilor din școli, conform declarațiilor făcute de secretarul de stat Florian Lixandru, la Euronews România. Acesta a spus inițial că are informații conform cărora „o parte dintre colegi ar renunța la grevă”. Întrebat de unde anume are aceste informații, Lixandru a spus că de la colegii din inspectorate, dar că „acest lucru nu-l putem afirma cert”. Întrebat din nou de unde sunt aceste informații, secretarul de stat a precizat că sursa ar fi grupurile informale de comunicare ale profesorilor: „de pe grupurile de profesori. La nivelul fiecărei școli există grupuri de Whatsapp în care colegii sunt întrebați dacă își mențin opțiunea de a rămâne în grevă sau revin.”

Este pentru prima dată când un oficial al Ministerului Educației comunică informații „pe surse” despre o eventuală revenire a unora dintr profesorii aflați în grevă generală, la ore. Florian Lixandru (PSD) nu a mai comunicat public pe subiectul grevei generale până la acest moment, fiind prima sa ieșire în presă, pe această temă, din 22 mai până astăzi, conform monitorizării Edupedu.ro. Această formă de aruncare a informațiilor prin declarații făcute de un oficial guvernamental, fără ca acesta să prezinte cifre sau elemente clare pe care se sprijină afirmațiile sale, poate fi considerată o manipulare, mai ales că ministrul Educației a anunțat în conferința de presă de joi că Ministerul Educației nu va încerca să influențeze sau să intimideze angajații aflați în grevă prin publicarea de statistici cu aceștia, arâtând că acesta este atributul sindicatelor. Anunțul preluat de majoritatea presei a fost că „O parte dintre profesori urmează să renunțe la grevă”, fără să precizeze nimeni că Lixandru folosea date din grupurile informale ale profesorilor. Au fost publicații care au pus și titluri false anunțului făcut de Lixandru, cum este Capital, de exemplu, care a titrat: „Se termină greva profesorilor! Vestea cea mare a venit chiar de la ministerul Educației: Vor renunța”

Ce a declarat Florian Lixandru la Euronews:

Moderatoare: O întrebare care stă, domnle secretar de stat, pe buzele tuturor – mâine vor reveni dascălii la catedră?

Florian Lixandru: Cu siguranță vor reveni cei care n-au fost în grevă sigur vor reveni la catedră, iar din informațiile pe care le avem, o parte dintre colegii noștri vor renunța la acest demers. Vreau să vă spun, în această perioadă, chiar dacă a fost o minivacanță, noi la nivelul Ministerului Educației am fost prezenți și am ținut legătura permanent cu colegii noștri din teritoriu, cu inspectorii școlari generali, iar astăzi am avut o video-conferință cu dumnealor, iar din informațiile primite la acest moment am aflat faptul că o parte dintre colegi ar renunța la grevă, dar acest lucru nu-l putem afirma cert, pentru că astăzi fiind o zi liberă, revenirea la cursuri presupune o informare din partea salariatului către angajator. Astăzi fiind liber, nu s-au putut înregistra astfel de solicitări, dar mâine vom avea o situație certă cu privire la gradul de participare în continuare la această grevă.

Moderatoare: Aș vrea să facem o scurtă precizare când dvs. spuneți că în urma discuțiilor de la minister, o parte dintre dascăli se vor întoarce mâine la ore, avem un procent estimativ 20%, 30% dintre greviști? Estimativ, ca să ne facem o idee de ansamblu, câți vor reveni mâine la ore?

Florian Lixandru: Nu avem în acest moment o cifră certă, pentru că, așa cum vă spuneam, reîntoarcerea presupune o informare scrisă din partea angajatului către angajator, iar acest lucru se va întâmpla mâine, în prima zi lucrătoare, astăzi fiind 1 zi nelucrătoare. Mâine, până în ora 10:00 Ministerul Educației va centraliza pe intermediul colegilor din inspectoratele școlare județene și inspectoratul școlar al Municipiului București gradul de participare la grevă în continuare.

Moderatoare: Deci, mâine la ora 10:00 ministerul va efectua această centralizare și în jurul prânzului vom avea o cifră certă, să știm exact câți? Vom avea o situație?

Florian Lixandru: Da… Pentru că Ministerul Educației a centralizat datele în fiecare zi de grevă, din data de 22 mai și până în prezent. În fiecare zi am solicitat din teritoriu astfel de informații cu privire la numărul colegilor care se află în grevă.

Moderatoare: Pornind de la datele pe care le avem până acum, care sunt șansele ca examenele de bacalaureat, respectiv Evaluarea Națională să fie reprogramate.

Florian Lixandru: Pentru a rămâne în calendarul examenelor naționale și pentru a rămâne timp pentru eventuale recuperări, este important să se revină cât mai repede în clasă și pe această cale rugăm cadrele didactice să revină la școală, astfel încât elevii să poată finaliza acest an școlar în condiții bune. Dacă acest lucru nu se va întâmpla în această săptămână, vom fi nevoiți să luămîn discuție eventuale scenarii cu privire la modificarea calendarelor privind organizarea examenelor naționale.

Moderatoare: Aș vrea, domnule secretar de stat, să ne întoarcem la răspunsul dvs. anterior, spuneați că astăzi au avut loc discuții la minister și cu inspectoratele, cu inspectoratele școlare din Capitală și din teritoriu. Există garanții certe, din punctul acesta de vedere, că va va reveni o parte din dascăli mâine la ore sau de unde aveți această informație?

Florian Lixandru: Aceasta este concluzia întâlnirilor de astăzi din discuții. Din informațiile pe care colegii noștri directori le au de pe grupurile de profesori. La nivelul fiecărei școli există grupuri de WhatsApp în care colegii sunt întrebați dacă își mențin opțiunea de a rămâne în grevă sau revin. Parte dintre aceștia și-au făcut opțiunea de a reveni la curs începând cu data de 6 iunie, dar v-am spus că informațiile certe vor fi furnizate în cursul zilei de mâine, după ora 10:00, când noi vom centraliza situația de la nivelul fiecărui județ.

Moderatoare: Pe data de 19 iunie încep examenele pentru Evaluarea Națională, iar de mâine încep înscrierile elevilor care vor susține aceste examene. Ce se va întâmpla cu aceștia? Dacă știm bine situația de acum 1 săptămână, secretariatele care sunt în grevă nu permit înscrierea elevilor. În cazul acestora, ce se va întâmpla?

Florian Lixandru: Pentru elevii de clasa a VIII-a data de finalizare a cursurilor este 9 iunie, deci practic până vineri elevii de clasa a VIII-a trebuie să meargă la școală și să-și încheie situația și tot 9 iunie ar fi termenul de înscriere a lor la Evaluarea Națională, operațiune care este o operațiune administrativă. Înscrierea se face automat, pe bază de tabel, deci practic nu presupune prezența elevilor sau a părinților acestora la secretariatul de școli pentru a depune o cerere în acest sens. Înscrierea se face automat de către secretariatul unităților de învățământ. Dacă în această săptămână ne vom relua activitatea, nu va fi afectat calendarul. Dacă nu ne vom întoarce în această săptămână, avem timp săptămâna următoare să finalizăm situația.

Probabil că vom proceda ca în cazul elevilor de clasa a XII-a acolo unde am modificat structura anului școlar, permițând practic încheierea situației până pe data de 9 iunie. Probabil că acest lucru îl vom aplica și pentru elevii de clasa a VIII-a extinzând perioada de finalizare a studiilor și încheiere a situațiilor, astfel încât pe data de 19 iunie, așa cum este prevăzut, să se desfășoare prima probă a evaluării naționale.

Moderatoare: Deci, dvs. în acest moment, dați garanții că examenele pentru Evaluarea Națională se vor susține conform calendarului deja stabilit?

Florian Lixandru: Cu toții ne dorim acest lucru. Este un deziderat al nostru, al colegilor mei cadre didactice, pentru că acești copii, practic, nu au nicio vină și nu avem niciun motiv să îi împiedicăm în evoluția lor, în cariera lor profesională. De aici înainte, fie că vorbim de Evaluarea Națională, care permite admiterea la liceu, fie că vorbim de examenul de Bacalaureat, care permite accesul în învățământul superior.

Moderatoare: De astăzi într-o săptămână încep, domnule secretar de stat, examenele la Bacalaureat. Vorbim de totuși 6 zile. E acesta un timp suficient astfel încât să fie pregătite aceste examene? Vorbim despre repartizări, despre supraveghetori… Așadar, aceste 6 zile sunt suficiente astfel încât elevii de clasele a XII-a să poată susține, de astăzi într-o săptămână, examenul de Bacalaureat?

Florian Lixandru: Pregătirea examenului de Bacalaureat și a examenului de Evaluarea Națională nu se face cu o săptămână înainte de susținerea probelor scrise. Această pregătire se face încă din luna februarie, atunci când inspectoratele școlare au colectat informații cu privire la resursa umană necesară pentru organizarea acestora. De la acest moment, toate inspectoratele școlare au bazele de date cu resursa umană necesară pentru asistență, pentru evaluarea lucrărilor, pentru prezența în comisiile de examen. Vă mai spun faptul că mâine va avea loc o întâlnire la nivelul Ministerul Educației cu reprezentanții elevilor, cu reprezentanții părinților și reprezentanții celor două federații sindicale pentru a discuta vizavi de situația creată și pentru a prezenta eventuale scenarii cu privire la calendarele celor două examene naționale.

Moderatoare: La ce oră va avea loc această întâlnire și care sunt posibilele variante de lucru pe care s-ar putea merge? Care ar putea fi noua ofertă?

Florian Lixandru: Nu pot să vă comunic la acest moment ora stabilită, probabil că până în prânz se va întâmpla acest lucru. Scenariile sunt dacă se revine la cursuri putem merge pe calendarele deja anunțate. Nu e nevoie de modificări, dacă se revine în această săptămână. Dacă nu se revine în această săptămână, luăm în calcul eventuale decalări ale calendarelor pentru cele două examene.

Moderatoare: Vorbim despre decalări de ordinul zilelor sau ordinul săptămânilor?

Florian Lixandru: De ordinul zilelor. Depinde de evoluția situației.

Moderatoare: În acest moment, de la datele pe care le avem. Sunt șanse să fie respectate calendarele pentru cele două examene?

Florian Lixandru: Dacă se va reveni la școală în această săptămână? Da, sunt șanse 100% să păstrăm calendarele în vigoare.

Moderatoare: Mâine, domnule secretar de stat, ce le recomandați elevilor, să meargă la școală sau nu?

Florian Lixandru: Acolo unde profesorii vin la ore, da, le recomand elevilor să meargă la școală pentru că-i dreptul lor să meargă la școală și să își încheie situația școlară, astfel încât nu numai elevii de clasa a VIII-a și a XII-a, dar și elevii din celelalte clase să poată finaliza anul în condițiile cele mai bune.

Moderatoare: În final, aș dori să vă întreb care este poziția oficială a ministerului în urma celor aproape, iată, 3 săptămâni de protest, care sunt variantele pe care se va merge pe mai departe și cum privește ministerul, toată situația, toată situația creată, toate aceste tergiversări?

Florian Lixandru: Așa cum ați put observa în toată această perioadă ministerul a fost alături de colegii noștri, cadre didactice, am susținut revendicările acestora, chiar s-a dat curs acestor revendicări. S-a aplicat o creștere salarială de 1.000 lei la salariul de încadrare pentru toate categoriile de personal didactic, auxiliar și nedidactic. S-a convenit în nota de fundamentare în acea ordonanță de urgență vizavi de principiul pe baza căruia se va stabili noua grilă de salarizare, în noua lege a salarizării, și anume că salariul debutantului va porni de la salariul mediu brut pe economie. Deci, practic am fost alături de colegii noștri, dar trebui să înțelegem faptul că acești copii nu au nicio vină, trebuie să ne preocupe viitorul lor și nu le putem îngrădi dreptul la educație și accesul la examenele naționale, așa cum este normal să se întâmple.

Moderatoare: Ca să fie clar pentru toată lumea, o decizie privind susținerea examenului de bacalaureat se va lua abia vineri, pentru că spuneați dvs. mai devreme că o decizie în această speță se va lua abia spre sfârșitul acestei săptămâni?

Florian Lixandru: Așa cum vă spuneam, întâlnirea de mâine, care va avea loc la nivelul Ministerul Educației cu reprezentanții elevilor, ai părinților, federațiilor sindicale și Ministerului Educației, vom discuta eventuale scenarii și în funcție de evoluția situației vom recurge la o variantă sau alta. Până la acest moment considerăm că sunt șanse să mergem pe varianta calendarelor aprobate deja, fără a proceda la decalări de de de program.

Dar abia mâine, în jurul prânzului vom ști oficial dacă se va merge pe calendarul deja agreat sau dacă acesta se va decala.

În funcție de evoluția situației vom lua măsurile legale ce se impun astfel încât să încercăm pe cât posibil să nu afectăm psihicul acestor copii, care se pregătesc pentru aceste examene naționale, s-au pregătit timp de 4 ani și nu mi se pare un lucru firesc să venim să creăm o presiune suplimentară pe spatele copiilor și al, bineînțeles, părinților acestora.

Moderatoare: Și o decizie în privința evaluării naționale, când se va lua, dacă se va amâna sau dacă se va respecta calendarul.

Florian Lixandru: Eu zic că pentru Evaluarea Națională, care ar urma încep pe data de 19 iunie, încă mai este timp de discuție”.


4 comments
  1. Minciuna e cu regele la masă * nu e cel britanic*
    Procentele pe județe spun altceva Trebuie demascați acesti impostori

  2. Domnul Lixandru este un politruc ,el este interesat de buzunarul propriu nu de cel al colegilor de breasla. El este sluga perfecta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Organizarea anului școlar pe module este „defectuoasă” și „nu se potrivește deloc cu ceea ce avem noi în școală”, este de părere profesorul Cătălin Ciupală: Modulele au fost introduse după ureche, după părerea mea, și nu au fost făcute studii

„Ideea de structurare modulară a anului școlar, după părerea mea, este foarte defectuoasă și nu se potrivește deloc cu ceea ce avem noi în școală”, a declarat, pentru Edupedu.ro, profesorul…
Vezi articolul

S-a găsit un “țap ispășitor” pentru cazarea elevilor la Olimpiada Națională de Limba franceză la căminul nereabilitat din Craiova: Inspectoarea de specialitate a fost dată afară din inspectorat, deși comisia de organizare era condusă de șeful inspectoratului școlar / Tot el a fost și șeful comisiei de anchetă

Inspectorul general școlar Dolj, Daniel Ion, președintele comisiei județene de organizare a Olimpiadei Naționale de Limba Franceză (ONLFR) a decis încetarea detașării în interesul învățământului în cazul inspectoarei Adriana Sălceanu…
Vezi articolul

Principalul program de lucru Orizont Europa pentru 2021-2022, ce prevede finanțări de 14,7 miliarde euro pentru digital, combaterea schimbărilor climatice și refacerea economică, a fost adoptat de Comisia Europeană

Comisia Europeană a adoptat principalul programul de lucru al Orizont Europa, pentru perioada 2021-2022, ce descrie obiectivele și zonele de interes care vor primi, în total, finanțări de 14,7 miliarde…
Vezi articolul

Meseria de profesor, din ce în ce mai puțin atractivă chiar și în statele europene dezvoltate. Într-o criză de profesori, în Franța Senatul a lansat un raport care analizează perspectivele europene / Printre concluzii, faptul că măririle salariale nu sunt de ajuns

În contextul în care autoritățile din Franța și-au dat seama că din ce în ce mai puțini tineri doresc să intre în învățământ, Senatul francez a publicat luna aceasta un…
Vezi articolul