Ministerul Educației ascunde candidați care au fraudat Bacalaureatul de toamnă 2023 și modifică fără nicio explicație cifrele oficiale pe care tot instituția le-a publicat

6.814 vizualizări
– Fotografie din timpul probei scrise de la Bacalaureat –
Stastica oficială a Ministerului Educației, publicată vineri cu rezultatele de la Bacalaureat 2023 arată în sesiunea de toamnă au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă 67 de candidați la examen, conform unei analize asupra datelor făcută de Edupedu.ro. Fără nicio explicație, Ministerul Educației a șters 3 dintre candidații eliminați de la probe din aceste comunicări oficiale și din statistica acestui examen cu miză mare. Candidații eliminați pentru fraudă nu mai pot participa la acest examen pentru următoarele două sesiuni consecutive.

La prima probă a Bacalaureatului de toamnă, pe 16 august, Ministerul Educației a anunțat într-un comunicat de presă că au fost eliminați pe motiv de fraudă 21 de candidați.

La a doua probă de la Bacalaureat, pe 17 august, Ministerul Educației a anunțat că au fost eliminați din examen pentru că au fraudat sau au încercat să fraudeze alți 29 de candidați.

La a treia probă de la Bacalaureat, pe 18 august, Ministerul Educației a anunțat că au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă alți 20 de candidați. Până acum sunt deja 70 de candidați eliminați din examen.

Pentru proba de limba și literatura maternă, de pe 21 august, nu a mai fost dat niciun comunicat de presă, dar Ministerul Educației a publicat un comunicat vineri, pe 25 august, la anunțul rezultatelor inițaile de la bacalaureat 2023 sesiunea de toamnă. În acel document oficial și în dosarul de presă atașat, apare că ar fi fost 67 de candidați eliminați pentru fraudă în această sesiune. Asta fără să existe nicio explicație din partea instituției despre cum au fost eliminați din această statistică cel puțin 3 candidați, având în vedere că pentru proba de limba și literatura modernă nu se știe numărul celor eliminați și ar putea fi mai mulți.

Conform împărțirii pe județe de la finalul examenului, adică situația totală cu 67 de candidați, din care lipsesc cei 3 comunicați anterior de Ministerul Educației, cei mai mulți eliminați pentru fraudă au fost în județul Caraș-Severin. De remarcat că în județul Mehedinți, unde procurorii DNA anchetează o rețea de fraudare a sesiunii de toamnă a Bacalaureat 2022 a fost anul acesta doar un candidat eliminat.

Am solicitat Ministerului Educației, ministrului Educației Ligia Deca și secretarului de stat Florian Lixandru, președintele Comisiei Naționale pentru Bacalaureat 2023 explicații pentru diferența între cifrele comunicate la fiecare probă și cele comunicate la afișarea rezultatelor în privința candidaților eliminați. În momentul primirii unui răspuns, îl vom publica.


3 comments
  1. Ce se intampla cu copii care au picat bacalaureatul pentru ca au primit subiectele greșite? cine este tras la răspundere că la examenul dat la fizica la un centru de examen din județul Bacău s-au dat subiectele pentru stiinte ale naturii la profilul mate-info. ; iar corectarea a fost făcut după un alt barem?

    1. Comentez fix ce scrie aici, în comentariu: la proba de fizică, pt toată filiera teoretică (deci și mate-info, și științele naturii), subiectele sunt unice. Doar la filiera tehnologică sunt alte subiecte.
      P.S.: pt comentariile aberante cine e “tras la răspundere?”. Societate bolnavă… fără pic de asumare a răspunderii… proprii

    2. Faceți sesizar la inspectorat, minister și la poliție. Nimănui nu ii pasa dacă scrieți pe un site oarecare. Toată lumea așteaptă ca altcineva sa le rezolve problemele și sa asigure securitatea și corectitudinea ori democrația tocmai asta înseamnă să te aperi singur. Eventual puteti sa îl dați și în judecata pentru daune morale. Și as face asta pentru ca pun toți incompetenții pentru a ii manevra cum vor ei. De cele mai multe ori greșelile nu sunt greșeli e doar ticăloșie și manarie. Îmi imaginez cât de demoralizat trebuie sa fie copii și trebuie sa învețe sa se apere și ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Raportul Draghi, document-cheie menit să ghideze politicile Comisiei Europene: Educația trebuie să fie unul dintre motoarele dezvoltării europene, pentru a stăvili declinul economic și a întări competitivitatea pe continent

Întărirea sistemelor de educație și de învățare pe tot parcursul vieții sunt privite ca elemente esențiale în eforturile pe care trebuie să le depună Europa, așa încât să pună capăt…
Vezi articolul

Scriitoarele Victoria Pătrașcu și Carmen Tiderle, despre decizia editurii de a retrage cartea “Profu’ crede că învăț” după controverse pe Facebook: “Ne transportă într-un univers orwellian” și “induce un mesaj periculos în societate” / “Există părinți și profesori care cred că copiii sunt oi. Și dacă li se spune săriți în prăpastie, ei sar. Ei bine, ei nu vor sări”

Valul de revoltă produs pe Facebook de conținutul cărții pentru copii “Profu’ crede că învăț” și decizia editurii Litera de a retrage volumul sunt privite prin filtru critic de două…
Vezi articolul