Interfața folosită de școlile din toată țara, Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), sistem la care au acces toate școlile din țară, inspectoratele școlare, dar și ministerul Educației, a fost oprit marți pentru a putea extrage listele cu beneficiarii tichetelor educaționale, potrivit surselor Edupedu.ro. Amintim, Edupedu.ro a scris că tichetele educaționale de 500 de lei nu vor ajunge la elevi de Crăciun și nici până la finalul acestui an pentru că Ministerul Educației nu a trimis listele cu numele beneficiarilor nici până la data de 19 decembrie. Termenul prevăzut inițial în OUG nr. 83/2023 era luna octombrie.
Interfața SIIIR a fost oprită marți pentru ca listele cu numele beneficiarilor de tichete educaționale să fie extrase din platformă, potrivit surselor Edupedu.ro.
“Până la definitivarea unor fluxuri de sincronizare pentru cele peste 500.000 de solicitări de tichete de sprijin, interfața SIIIR a fost oprită, pentru a permite bazei de date să facă sincronizările necesare. Orice alt proces de colectare de date este momentan suspendat.
Revenim cu detalii imediat ce este cazul și interfața va fi reactivată. Mulțumiri pentru înțelegere!”
Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) este un sistem la care au acces toate școlile din țară, iar acum nu poate fi folosit.
Care este procedura prin care listele cu numele beneficiarilor ajung la școli
Potrivit OUG nr. 83/2023 modificată, părinții au avut termen până în data de 26 noiembrie să depună cereri pentru a solicita tichetele educaționale la școli. Secretariatele școlilor au introdus datele privind veniturile beneficiarilor, iar apoi STS a verificat printr-o aplicație CNP-urile introduse în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR).
Apoi, au fost interogate bazele de date disponibile la ANAF pentru obținerea mediei veniturilor pe membru de familie și pentru a stabili încadrarea în pragurile prevăzute de lege.
După verificare, Ministerul Educației trebuie să trimită către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) listele verificate, ca apoi să ajungă mai departe la MIPE, acest minister fiind cel care a contractat furnizorul de carduri.
În termen de o zi, MIPE trebuie să aloce CNP-urile celor 500 de mii de beneficiari, cardurilor respective. Acestea vor fi distribuite mai departe în școli și în termen de 2-3 zile lucrătoare vor fi și încărcate cu bani cardurile.
Deși ordonanța de urgență prevedea ca banii și cardurile să ajungă la elevi în luna octombrie, au fost mai multe extinderi de termen și întârzieri peste întârzieri și nici la finalul celui de-al doilea modul, cardurile nu ajung la elevi și părinți, potrivit surselor Edupedu.ro.
Informații de context
Tichetele în valoare de 500 de lei se pot folosi doar pentru a cumpăra rechizite și îmbrăcăminte pentru școală și ar fi trebuit inițial să ajungă la copii și părinți în luna octombrie, dar au fost numeroase extinderi de termene ale OUG nr. 83/2023.
La finalul primului modul de școală, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunța într-o postare pe Facebook că a finalizat modelul cardurilor pe care părinții le pot folosi pentru a cumpăra rechizite pentru copii. Nu era precizat însă și când vor primi aceste carduri cei peste 410 mii de beneficiari. Ordonanța de urgență nr. 83/2023 menționează doar că cei 500 de lei vor fi acordați într-o singură tranșă, dar nu există și un calendar anunțat.
Pe 20 octombrie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin a anunțat că se extinde termenul de depunere al cererilor până pe 26 noiembrie. Edupedu.ro a scris că în aceeași zi, a fost lansată și licitația pentru achiziția cardurilor cu care părinții pot cumpăra rechizite și îmbrăcăminte pentru elevii defavorizați.
Chiar dacă părinții nu mai trebuie să aducă adeverințe de venit, procedura de verificare a veniturilor și de acordare a tichetelor educaționale este una birocratică în continuare.
În toamna anului trecut, Marcel Boloș, ministru al Fondurilor Europene la acea vreme și actual ministru al Finanțelor în cabinetul Ciolacu, a declarat pentru Edupedu.ro că, începând cu anul școlar 2023-2024, o să fie schimbat mecanismul pentru acordarea voucherelor educaționale pentru copiii din medii vulnerabile.
Acesta spunea vă banii ar putea să fie virați înainte să înceapă anul școlar: „Vom gândi o platformă informatică dedicată pentru voucherele elevilor și vom folosi bazele de date de la ANAF, pentru a verifica venitul mediu pe membru de familie. Listele de beneficiari încercăm să le generăm fără să mai umble după adeverințele de venit. Pur și simplu, inspectoratele școlare au situația copiilor aflați în evidențe, iar de la finanțe să preluăm veniturile pe membru de familie (…)”, spunea Boloș în noiembrie 2022.
Și anul trecut, când cei 500 de lei pentru cumpărarea rechizitelor și hainelor se acordau în două tranșe, ministerul a întârziat aproape un an școlar cu emiterea cardurilor și încărcarea lor. Abia în luna mai au primit toți beneficiarii restul banilor, cu o lună înainte de vacanța de vară. Ministrul Fondurilor Europene de atunci, Marcel Boloș inițial invocase greva profesorilor ca motiv pentru întârzierea celor 500 de lei.