Ministerul Educației anunță că a trimis la Guvern proiectele de înființare a Institutului de Științe ale Educației și a Centrului Național pentru Curriculum, la un an după ce le-a pus în consultare publică / Reforma instituțională promisă de legile educației Deca-Iohannis, zero până acum

1.337 de vizualizări
Foto: CNPEE
Proiectele de hotărâri de guvern (HG) de reînființare a Institutului de Științe ale Educației (IȘE) și de înființare a Centrului Național pentru Curriculum și Evaluare (CNCE) au fost trimise la Guvern pentru avizare interministerială, la un an după ce au fost puse în consultare publică.

Mai exact, „se înființează Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare și se reînființează Institutul de Științe ale Educației”, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației (ME) de marți, 29 octombrie.

IȘE a fost desființat în urmă cu 4 ani, prin comasare, în locul lui apărând actualul Centru Național de Politici de Evaluare în Educație (CNPEE). Înainte de asta, IȘE mai fusese desființat în anii 1980 de comuniști și reînființat în anii 1990 când ministru al Educației era filosoful Mihai Șora (sursa).

Ministerul Educației nu a mai comunicat nimic despre cele două proiecte de HG de când le-a pus în dezbatere publică în septembrie 2023 și până în acest moment – să explice de ce le-a abandonat, ce propuneri a primit instituția în dezbaterea publică.

Ce ar urma să facă CNCE și IȘE

Potrivit comunicatului de presă, CNCE ar urma să aibă în atribuții coordonarea științifică a curriculumului și a sistemului de evaluare pentru învățământul preuniversitar special și programul „A doua șansă”.

De asemenea, va fi responsabil de evaluarea manualelor și auxiliarelor didactice pentru aceste forme de educație și gestionarea platformelor de evaluare descriptivă pentru competențele socio-emoționale și cognitive ale copiilor din grădiniță și clasele mici, conform comunicatului ministerului Educației (ME).

CNCE ar urma să administreze și o bancă de instrumente orientative pentru evaluare și stabilește standarde pentru alfabetizarea funcțională, pe care o gestionează printr-o platformă dedicată. Totodată, ar urma să susțină dezvoltarea continuă a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, conform aceleiași surse.

IȘE va colabora la studii și cercetări naționale și internaționale și va monitoriza impactul strategiilor și politicilor publice în educație. Institutul ar urma să contribuie și el la formarea continuă a cadrelor didactice și a experților educaționali, diseminând rezultatele cercetării și editând publicații de specialitate, potrivit informării ministerului Educației.

Foto: captură edu.ro
Ligia Deca: Continuăm reforma în educație / Nu a început reforma niciunei instituții pe legile noi ale educației

În comunicat este citată și ministra Educației, Ligia Deca, care declară:

  • „Continuăm reforma în educație. Actualul Centru Național de Politici și Evaluare în Educație reunește două structuri cu activități total diferite: Unitatea de Cercetare în Educație, cu atribuții în realizarea și promovarea de studii și cercetări pentru fundamentarea deciziilor de politici publice în educație, și Direcția Curriculum, Evaluări și Examene, cu atribuții în dezvoltarea de curriculum și evaluarea în educație.
  • Înființarea Centrului Național pentru Curriculum și Evaluare și reînființarea Institutului de Științe ale Educației sunt, așadar, un răspuns firesc la necesitatea unei abordări instituționale diferite, în raport cu specificul activității fiecărei entități. Recunoaștem, pe de o parte, importanța activităților de cercetare în educație, și, pe de altă parte, a celor de dezvoltare a unui curriculum care să răspundă nevoilor actuale ale societății, însoțit de un proces de evaluare racordat la standardele internaționale”.

Numai că reforma în educație, cel puțin pe partea instituțională, nu are cum să continue din moment ce nu a început. Până acum, nicio instituție care ar fi trebuit să se reformeze după legile educației 198 (învățământ preuniversitar) și 199 (învățământ superior) nu s-a reformat.

Edupedu.ro a semnalat de mai multe ori că, la un an de la intrarea în vigoare a celor două legi ale educației, după doi ani de mandat Ligia Deca, niciuna dintre vechile instituții nu este reformată, niciuna dintre noile instituții nu este înființată, nici măcar nu sunt semne că ar fi început o reformă, nicio instituție nu a fost profesionalizată, deși discursul oficialului abundă în expresii despre ce trebuie sau ar trebui să facă acestea, sau care sunt prevederile din lege.

Iată ce prevăd proiectele de HG privind IȘE și CNCE, în variantele de documente abandonate „în dezbatere” timp de un an de zile:

Institutul de Științe ale Educației preia atribuțiile privind fundamentarea politicilor educaționale pe baza cercetării științifice.

Pentru CNCE se solicită aprobarea unui număr 121 de posturi, dintre care 39 de posturi noi, iar pentru pentru IȘE, 76 posturi, dintre care 14 posturi nou înființate.

CNCE preia atribuțiile CNPEE legate de coordonarea elaborării și revizuirii periodice a componentelor curriculumului național, coordonarea evaluării manualelor școlare, precum și coordonarea sistemului național de evaluare și examinare în învățământul preuniversitar.

DOCUMENTE Proiect hotărâre privind organizarea și funcționarea Centrului Național pentru Curriculum și Evaluare şi Nota de fundamentare (septembrie 2023):
DOCUMENTE Proiect hotărâre privind organizarea şi funcţionarea Institutului de Științe ale Educaţiei şi Nota de fundamentare (septembrie 2023):
Citește și:
Ministerul reformei de formă. După un an de la punerea în consultare publică, proiectele de înființare a Centrului Național pentru Curriculum și Evaluare și a Institutului de Științe ale Educației au fost abandonate

1 comment
  1. Și cu profesorii de română din diaspora și aplicarea prevederilor memorandumului aprobat deja pentru ei de ce nu se întâmplă de atâta timp nimic?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Una din patru școli din România nu deținea dotări minime pentru spălarea mâinilor, înainte de pandemie / Două din cinci școli din lume nu au asemenea spații, condiție sanitară fundamentală – raport UNICEF

Două din cinci școli din întreaga lume nu au spații destinate spălării mâinilor cu apă și săpun, au avertizat miercuri UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează EFE, preluată…
Vezi articolul

Proiectul Campus Politehnic Regional pentru Învăţământ Dual în Giugiu, aprobat de Consiliul Județean / Campusul se adresează celor aproape două mii de absolvenţi din fiecare an care termină clasa a VIII-a şi care au şanse foarte mici să obţină rezultate bune la liceu, spune președintele CJ

Consilierii judeţeni din Giurgiu au aprobat marţi, în cadrul unei şedinţe extraordinare, participarea instituţiei în cadrul proiectului Campus Politehnic Regional pentru Învăţământ Dual, scrie Agerpres. Proiectul care ar urma să…
Vezi articolul

A început proiectul Hercules, prin care elevii între 6 ani și 15 ani pot încerca diferite sporturi, gratuit, în timpul vacanței mobile / Elevii din județele Ilfov și Suceava se pot înscrie deja pe platforma ministerului Tineretului și Sportului

Proiectul “Hercules” al Ministerul Tineretului și Sportului este o inițiativă prin care elevii cu vârste de între 6 ani – 15 ani pot încerca gratuit diferite sporturi, în cadrul unor…
Vezi articolul