Ministerul Educației anunță că a eliminat taxele de recunoaștere și echivalare a diplomelor pentru cetățenii Spațiului Economic European și al Confederației Elvețiene

5.595 de vizualizări
Înscrierea la Evaluarea Națională Documente / Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Ministerul Educației anunță că a eliminat taxele de recunoaștere și echivalare a diplomelor pentru cetățenii Spațiului Economic European și al Confederației Elvețiene. „Accesul pe piața muncii se va face fără alte costuri pentru această categorie”, se arată într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Taxa pentru recunoașterea/echivalarea studiilor preuniversitare și universitare se va păstra numai pentru cetățenii din afara Spațiului Economic European și al Confederației Elvețiene, precizează instituția.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că „an de an, în calitate de profesor, am dat recomandări elevilor mei pentru a studia la universități din străinătate. Mulți dintre ei au ales să revină în țară. Ca ministru al educației și cercetării am decis să respect efortul depus și să îi încurajez pe românii care au studiat în spațiul european să se angajeze și să își continue studiile în România, prin simplificarea modului de recunoaștere a diplomelor de studii. Ceea ce au învățat merită recunoscut și apreciat. Ne bazăm și pe ei să contribuie la construirea unei Românii normale, unei Românii Educate.

Comunicatul integral al Ministerului Educației:

„Ministerul Educației și Cercetării a eliminat taxele de recunoaștere și echivalare a diplomelor pentru cetățenii Spațiului Economic European și al Confederației Elvețiene

Monica Anisie, ministrul educației și cercetării a emis astăzi, 7 februarie, Ordinul nr. 3193/2020 privind eliminarea și actualizarea unor taxe pentru serviciile prestate de către Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor.

Prin ordinul emis s-au eliminat taxele de recunoaștere/echivalare a studiilor preuniversitare și universitare pentru cetățenii Spațiului Economic European și al Confederației Elvețiene. Accesul pe piața muncii se va face fără alte costuri pentru această categorie.

Taxa pentru recunoașterea/echivalarea studiilor preuniversitare și universitare se va păstra numai pentru cetățenii din afara Spațiului Economic European și al Confederației Elvețiene.

„An de an, în calitate de profesor, am dat recomandări elevilor mei pentru a studia la universități din străinătate. Mulți dintre ei au ales să revină în țară. Ca ministru al educației și cercetării am decis să respect efortul depus și să îi încurajez pe românii care au studiat în spațiul european să se angajeze și să își continue studiile în România, prin simplificarea modului de recunoaștere a diplomelor de studii. Ceea ce au învățat merită recunoscut și apreciat. Ne bazăm și pe ei să contribuie la construirea unei Românii normale, unei Românii Educate.”

Menționăm că OMEC 3193/2020 a intrat în vigoare de la data semnării lui.”

 


1 comment
  1. Cum este compensata scaderea veniturilor CNRED care este o institutie in subordinea MEC dar care se autofinanteaza exact din taxele care au fost reduse ca baza de colectare. Vor creste taxele pentru solicitantii non UE?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Motivele pentru care suspendarea grevei generale din Educație a fost decisă doar de către liderii județeni de sindicate și nu de toți membrii – explicațiile sindicatului Sălaj: 65% vor fi creșterile salariale de la 1 ianuarie 2024, pe angajamentele Guvernului / În ce condiții poate fi reluată greva

Suspendarea grevei nu înseamnă încetarea ei, transmite Liga Sindicatelor din Învățământ Sălaj. Potrivit sursei citate, în urma grevei, două dintre cele mai importante revendicări s-au realizat: majorarea salarială între 21…
Vezi articolul

OFICIAL Ordinul de ministru privind pilotarea evaluării standardizate la limba română, matematică și istorie, până la finalul acestui an școlar pentru elevii din clasele I-XI, mai puțin pentru cei de a VIII-a, publicat în Monitorul Oficial / Protocolul de colaborare între minister și firma care va face evaluările este cu titlu gratuit, dar nu se menționează numele acesteia

Ordinul de ministru care prevede ca până la finalul acestui an școlar, 2021-2022, să aibă loc în 126 de școli, evaluări standardizate în cadrul unui proiect pilot, pentru toți elevii…
Vezi articolul

Un lanț de magazine anunță că din prima didactică profesorii își pot cumpăra și frigidere, dacă pun diferența de preț / Categoriile de produse eligibile pentru cei 1.500 de lei / Cardurile sunt valabile doar în magazinele fizice

Marile lanțuri de magazine, deocamdată cele de electronice și electrocasnice, au început să facă campanii de marketing pentru primele de carieră didactică. Unul dintre acestea, de exemplu, oferă mai multe…
Vezi articolul

Avem o mare problemă cu selecția profesorilor. Ies foarte slab pregătiți din universitate, atrage atenția Cătălin Ciupală / Titularizarea se face pe dosar, pe hârtie, nu pe competență, potrivit acestuia

Profesorul Cătălin Ciupală a declarat pentru Edupedu.ro că „avem noi o mare problemă cu selecția profesorilor. Nu mai intră profesorii buni în sistem, pentru că ies foarte slab pregătiți din…
Vezi articolul

DOCUMENT Din 22 noiembrie, în localitățile cu rata de incidență sub 3/1000, activitățile didactice se pot desfășura la școală independent de vaccinarea profesorilor / Regulile aplicate în cazul testărilor pozitive – noul ordin comun, trimis spre publicare la Monitorul oficial

“Prin excepție de la dispozițiile art. 3^1, începând cu data de 22 noiembrie 2021, în localitățile în care rata de incidență este sub 3/1000, activitățile didactice se pot desfășura cu…
Vezi articolul