Ministerul Educației analizează dacă să mai publice sau nu teste de antrenament pentru Evaluarea Națională și BAC 2023. Secretarul de stat Sorin Ion: Există riscul distorsionării pregătirii pentru examene

6.748 de vizualizări
Foto: © Antoniodiaz | Dreamstime.com
Ministerul Educației analizează dacă să mai publice sau nu seturi de teste de antrenament pentru examenele naționale, anume Evaluarea Națională la clasa a VIII-a și Bacalaureat 2023, spune pentru EduPedu.ro secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Sorin Ion. “Ideea de teste de antrenament a fost una specifică perioadei de învățare online”, a declarat acesta.

Mai mulți părinți, profesori și elevi întreabă pe grupurile de pe rețelele sociale dacă au apărut sau vor apărea teste de antrenament pentru examenele de la finalul anului școlar 2022-2023. Sorin Ion a precizat pentru EduPedu.ro că “avem deja o bază importantă de teste din anii precedenți care poate fi folosită pentru pregătirea examenelor”.

De asemenea, mai susține acesta, “în condiții normale de învățare există riscul distorsionării pregătirii pentru examene naționale utilizând exclusiv testele de antrenament. Analizăm încă dacă ele mai sunt benefice“.

Într-un interviu din luna mai 2021, psiholog și fost ministru al Educației, Mircea Miclea avertiza că “excesul de teste de antrenament determină învățarea nu pentru înțelegere, ci pentru test. Asta înseamnă că învățarea devine superficială”. “Programele remediale sunt soluția, nu testele excesive care din nou vor cosmetiza realitatea”, aprecia Miclea, după ce Ministerul Educației decisese să publice o dată la două săptămâni seturile de teste de antrenament. – mai multe detalii

  • Pentru BAC 2022, nu s-au publicat astfel de teste, fiind 6 seturi (accesibile aici) doar pentru EN VIII. În rest, în 2020 și în 2021, au fost pentru ambele examene naționale (accesibile aici).

Amintim că programele pentru examenele din cadrul Bacalaureatului 2023 sunt aceleași de dinainte de pandemie, după cum a scris EduPedu.ro încă din august 2022. Se aplică și pentru Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a (EN VIII) 2023. Acest lucru înseamnă că s-a revenit la conținuturile întregi și că nu se mai simplifică din materie, așa cum s-a întâmplat pentru Bacalaureat 2020, 2021 și 2022, în context pandemic.

Foto: © Antoniodiaz | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
OFICIAL Bacalaureat 2023 începe pe 12 iunie cu proba de limba română oral. Probele scrise au loc între 26 și 29 iunie / Calendarul examenului 
DOCUMENTE Programele pentru Bacalaureat 2023 au fost anunțate de Ministerul Educației – sunt cele dinainte de pandemie. Ce autori trebuie studiați pentru examenul de Limba și literatura română
OFICIAL Evaluarea Națională 2023 începe în data de 19 iunie. Calendarul examenului pentru elevii de clasa a VIII-a
OFICIAL Programele pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a 2023 au fost publicate. Au revenit conținuturile de dinainte de pandemie, anunță ministrul Cîmpeanu

1 comment
  1. Da, da. Anul trecut nimeni nu mai invata la celelalte discipline pentru ca faceau teste de antrenament. O decizie corecta. Sa invete ca noi pe neve, nu totul de-a gata. Nu au cultul invatarii, nu au un sistem propriu, fac precum oile teste si iar teste de antrenament. Habar nu au cum sa-si organizeze si gestioneze materia si timpul. Majoritatea intra in examen doar cu aceste teste de antrenament facute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

FOTO La Sinaia, din 11 elevi care au ales fizica la BAC 2021, 7 au luat nota maximă. Cum reușește Lăcrimioara Cojoianu să aducă știința aproape de copii: “Să înțeleagă că sunt părtași la tot ce se leagă în jurul lor și că noi, îndrumătorii, le suntem alături să înțeleagă fenomenele”

Anul acesta la bacalaureat, la Colegiul “Mihail Cantacuzino” din Sinaia, 11 elevi au optat pentru fizică în cadrul probei la alegere E.d). Dintre aceștia, 7 elevi au obținut nota 10,…
Vezi articolul

Andronescu 2009-2019. Când a desființat Școlile de Arte și Meserii: “liceele tehnologice sunt mai bine pregătite”. Când a văzut rezultatele la BAC 2019: “îi trimitem să învețe o meserie, pentru că nu ne naștem egali”

Anul acesta “îi trimitem pe cei care poate au mai puține abilități teoretice spre a învăța o meserie”, susține ministrul Educației despre absolvenții clasei a VIII-a care acum susțin Admiterea…
Vezi articolul