Ministerul Educației a transmis către inspectoratele școlare o notă cu explicații privind acordarea notei la purtare, cu trei zile înainte de încheierea primului modul de școală

56.185 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Ministerul Educației a transmis explicații pentru profesori, cum să acorde nota la purtare elevilor, cu doar 3 zile înainte de încheierea primului modul, potrivit unei note obținute de Edupedu.ro. “Nota se consemnează în catalog, în ultima zi a fiecărui interval de cursuri” (n. red primul modul se încheie vineri, 25 octombrie), menționează documentul. Din acest an școlar, elevii vor avea o notă la purtare pe fiecare modul, modificare introdusă de Ministerul Educației, la cererea directorilor de școli.
  • De remarcat, mai multe inspectorate școlare au redactat deja note mult mai ample privind modul în care se acordă nota la purtare la final de modul, în ce condiții profesorii pot scădea nota la purtare și procedura. Edupedu.ro a scris pe 24 octombrie că o notă a Inspectoratului Școlar Sălaj explică în 8 pagini, întreaga procedură.

Ministerul Educației a transmis inspectoratelor școlare o notă prin care le transmite câteva indicații și trimiteri la articole de legi privind modul în care se acordă nota la purtare, având în vedere că din acest an școlar profesorii stabilesc câte o notă pe fiecare modul.

Vineri, 25 octombrie, e ultima zi de școală din primul modul și toți elevii ar trebui să aibă o notă la purtare trecută în catalog.

Documentul Ministerului Educației a fost transmis însă cu 3 zile înainte de încheierea primului modul de școală și conține trei precizări: una legată de consemnarea în catalog a notei la purtare pe niveluri de învățare, având în vedere că vor fi mai multe note pe parcursul unui an școlar, și nu doar o media la final, cum era până acum.

A doua precizare face distincția că elevii de clasa pregătitoare nu pot avea calificativul scăzut la purtare, ci doar cei de clasele I-IV.

Iar a treia precizare face referire la ziua în care se trec notele la purtare în catalog.

Nota de la Ministerul Educației transmisă inspectoratelor școlare:

“În conformitate cu prevederile Art 66 (3), Art. 69, Art 107 (7), Art 109 (1), (2) Art. 110, Art, 111 (1) (2) din Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităților de învăţământ preuniversitar, aprobat prin OME nr. 5726/2024, precizăm următoarele:


l. Cu privire la consemnarea în catalogul școlar a calificativelor/notelor la purtare, luând în considerare comportamentul elevului, pentru un interval de cursuri:

  • Pentru învățământul primar, la clasa pregătitoare nu se acordă calificative la purtare,Pentru învăţământul primar (cls. I-IV), în rubrica purtare se trece, pentru fiecare interval de cursuri, câte un calificativ corespunzător intervalului respectiv. Calificativul se consemnează în catalog, în ultima zi a fiecărui interval de cursuri.
  • Pentru învățământul gimnazial și postliceal, în rubrica purtare se trece nota corespunzătoare intervalelor de cursuri. Nota se consemnează în catalog, în ultima zi a fiecărui interval de cursuri.
  • Pentru învăţământul liceal și profesional, în rubrica purtare, în triunghiul destinat acesteia, se va trece nota corespunzătoare fiecărui interval de cursuri. Nota se consemnează în catalog, în ultima zi a fiecărui interval de cursuri.
Informații de context

Din anul școlar 2024-2025, elevii vor avea o medie la purtare pe fiecare modul.

Notă la purtare în fiecare modul pentru elevi este o modificare introdusă de Ministerul Educației, la cererea directorilor de școli, în regulamentul de funcționare a unităților de învățământ ROFUIP 2024.

Procedura prin care aceasta se stabilește pentru fiecare elev în parte, în funcție de comportament și situație, este una complexă care necesită coroborarea a peste 10 articole din Statutul Elevului 2024 și ordinul de ministru nr. 5726/06.08.2024, reiese din nota Inspectoratului școlar Sălaj, despre care a scris Edupedu.ro.

Sunt mai multe situații în care se poate scădea nota la purtare elevilor. Fiecare școală are dreptul să stabilească prin propriul regulament și sancțiuni mai dure decât cele din ROFUIP și Statutul Elevului. Edupedu.ro a scris cum încearcă liceele să impună disciplina prin regulamentele de ordine interioară: Se interzic tatuajele și piercingurile la vedere, tricourile și blugii cu imprimeuri, machiajul strident, fumatul în perimetrul școlii – unele cu sancțiuni drastice cu impact direct asupra notei la purtare.

Scăderea notei la purtare poate fi propusă și în cazul elevilor de clase primare, în cazul unei mustrări scrise, care “constă în atenționarea elevului major/minor și informarea părinților/reprezentanților legali, în scris, cu privire la încălcarea regulamentelor în vigoare ori a normelor de comportament acceptate în formă continuată, cu menționarea faptelor care au determinat sancțiunea”.

Este important de știut că această notă vizează exclusiv respectarea regulamentului școlii și a normelor de comportament. Media acestor note poate scădea, la finalul anului, în funcție de numărul de absențe”, conform ministrului Educației.

Citește și:
DOCUMENT În ce condiții profesorii pot scădea nota la purtare, stabilită pentru fiecare modul: În învățământul primar, dar nu la clasa pregătitoare, pot diminua calificativul, de la o mustrare scrisă
OFICIAL La finalul fiecărui modul de cursuri, toți elevii primesc o notă la purtare, potrivit ROFUIP 2024 / Calendarul anului școlar 2024-2025
Notă la purtare la finalul fiecărui modul, în anul școlar 2024-2025, prin care se evaluează comportamentul elevului, anunță Ministerul Educației
BREAKING Câte o notă la purtare în fiecare modul, pentru fiecare elev – modificare introdusă de Ministerul Educației, la cererea directorilor de școli, în regulamentul de funcționare a unităților de învățământ ROFUIP 2024 – proiect
Sancționarea elevilor prin retragerea burselor școlare, mutarea disciplinară la altă clasă, suspendarea elevilor, exmatricularea sau trimiterea lor în sală de detenție – Noile reguli care se aplică în noul an școlar 2024-2025 care începe mâine. Școlile pot interzice total intrarea cu telefoane în incintă
Ligia Deca: Nota la purtare din fiecare modul vizează exclusiv respectarea regulamentului școlii și a normelor de comportament
Nota la purtare a unui elev va scădea cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe an / Ligia Deca renunță la dublarea absențelor permise după valul de ironii online și după protestele profesorilor
Din toamnă, elevii vor putea fi sancționați cu retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor, potrivit noului Statut al Elevului. Documentul a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial


10 comments
  1. Deci dacă elevul.deramjeaza orele de curs ,batjocoreste un profesor dar se află in relatii foarte bune cu dirigintele , scăpa de scaderea notei la.purtare ,Ce sa vezi ,vine Moș Crăciun cu cadouri !

  2. Edupedu, vă rog nu mai folosiți noțiunea de modul. Ministerul a precizat clar prin vocea inspectoratelor că nu se mai numesc module ci “intervale de învățare”. Păi se poate să sabotați reforma?

  3. Elevul de liceu care nu a frecventat scoala in modulul 1 va avea 10 la purtare, deoarece nota sanctioneaza comportamentul! Scaderea mediei la purtare pentru absente se face la sfarsitul anului scolar, potrivit Statutului elevilor!

    1. ce absurd! Dar nu se poate să nu se pună notă? că la alte materii doar nu i se încheie media, dacă nu a frecventat și nu are note..

  4. … în rubrica purtare, în triunghiul destinat acesteia, se va trece nota corespunzătoare fiecărui interval de cursuri.
    Ați văzut cum arată un astfel de triunghi in catalogul de liceu?

    Voi scrie cu litere de 3 mm.

    Sa citească cu lupa cine inventează aberațiile astea inutile.
    Notă la purtare care nu contează la media anuală la purtare…

      1. E o rubrică dreptunghiulară tăiată în două de o diagonală, într-o parte se pun eventualele absențe, în cealaltă note (dacă s-ar fi pus până acum). Trebuie să încapă acolo cel puțin 5 ”medii” modulare, plus eventuale alte note (dacă s-ar pune).

        O prostie, oricum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Anton Hadăr, liderul federației sindicale „Alma Mater”: Nu exista un draft cumulat al legii salarizării. Riscăm să începem anul școlar și universitar cu proteste / Nu ne-am întâlnit niciodată pe salarizare cu noua ministră a Muncii / Nouă cum ne dau mărirea de salariu la 1 ianuarie?

Nu există nici măcar un „draft cumulat” al viitoarei legi a salarizării la 17 august 2023, deși promisiunea guvernanților către profesori a fost că la 15 iulie proiectul legii va…
Vezi articolul

Conducerea Liceului Mircea Vulcănescu din București a schimbat astăzi titulatura școlii în „Liceul Economic nr. 1”, prin eliminarea numelui lui Vulcănescu, antisemit condamnat definitiv pentru crime de război

Conducerea Liceului Tehnologic „Mircea Vulcănescu” din București a schimbat astăzi, 5 aprilie 2023, numele instituției de învățământ în „Liceul Economic nr. 1”. Consiliul de Administrație al școlii a eliminat astfel…
Vezi articolul