Aproximativ 21 de milioane de lei ar urma să coste, anual, pregătirea părinților în cadrul cursurilor de educație parentală ce urmează să fie lansate în anii următori, conform proiectului de Strategie națională pentru educație parentală, într-o variantă actualizată prezentată săptămâna aceasta în Consiliul pentru Dialog Social, conform informațiilor Edupedu.ro. Evaluările Ministerului Educației privind costurile activităților de pregătire a părinților au fost refăcute, după ce, în momentul lansării proiectului, Edupedu.ro a semnalat că aceste cheltuieli se bazează pe calcule confuze și fără date de referință.
Proiectul actualizat menține neschimbată cheltuiala aferentă formării rețelei naționale de formatori, așa cum era prevăzută în versiunea inițială, deoarece “această formare a fost deja realizată de către UNICEF”, după cum se precizează acum în document. Dar noua versiune propune costuri diferite pentru celelalte cheltuieli, mai ales pentru cele privind pregătirea părinților.
Astfel, pentru formarea rețelei naționale de formatori în educație parentală, la nivel județean și al sectoarelor municipiului București (realizată deja), e menționat totalul de 260.756 lei.
Pentru formarea rețelei de educatori parentali la nivelul fiecărui județ și sector din București (câte doi educatori parentali / unitate de învățământ cu personalitate juridică), formare prevăzută să aibă loc în anul 2022, e prevăzut totalul de 8.452.800 lei, reprezentând formarea a 14.088 educatori parentali, la un cost de 600 lei / educator parental.
- Conform versiunii inițiale a proiectului, pentru aceste cheltuieli erau prevăzuți 9,3 milioane de lei.
Instruirea părinților elevilor care intră într-un nou ciclu de învățământ, la nivel local, cu participare benevolă după cum se precizează în document, este prevăzută să se desfășoare pe parcursul următorilor opt ani (2023-2030). Este urmărită instruirea a circa 352.200 elevi anual (circa 50 de părinți/școală), la un cost mediu per părinte de 60 de lei, totalul costurilor ridicându-se, astfel, la 21.132.000 de lei anual.
- Conform versiunii inițiale, pentru aceste cheltuieli era prevăută suma de 18.7 milioane de lei în primul an și de 37,5 milioane de lei în anii următori (total prevăzut inițial – 281,2 milioane de lei).
În cele din urmă, costurile pentru management, facilitatori, monitorizare și evaluare în următorii opt ani (2023-2030), cheltuielile anuale sunt estimate la 6.339.600 lei, la un cost anual de 900 de lei per unitate.
Edupedu.ro a relatat, pe 21 aprilie, că versiunea inițială a proiectului Strategiei Naționale de Educație Parentală includea costuri separate pentru primul an și pentru anii următori, suma prevăzută pentru primul an urmând, conform acelor estimări, să se dubleze în anii ulteriori, având să se dubleze și numărul de părinți participanți. Calculele propuse atunci erau, însă, neclare, cheltuielile pentru întreaga perioadă fiind considerabil mai mari decât suma cheltuielilor anuale.
Citește și: Câți bani va costa educația parentală? Propunerile Ministerului din proiectul Strategiei de educație parentală arată sume bazate pe calcule confuze și fără date de referință
BREAKING Strategia de educație parentală, lansată în dezbatere de Ministerul Educației la 4 ani de la scandalul care a dus la retragerea unui document similar / Actul prevede că până în 2030 peste 2,2 milioane de „părinți participă la cursuri de educație parentală în momentul în care copilul intră într-un nou ciclu de învățământ”
Photo © Kasto80 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
2 comments
Dacă părinții nu vin la pregătire, ce urmează? Îi chemăm la director cu copiii sau cu părinți lor?
Nu îi mai cheamă nimeni, nicăieri, dar oengeurile rămân cu buzunarele pline.