Valul Omicron se răspândește mult mai rapid în școli decât varianta Delta, arată datele prezentate astăzi de Ministerul Educației. Astfel, dacă pe 6 octombrie erau raportate 12.978 de cazuri de Covid-19 în rândul elevilor, acum sunt 13.541. Însă, față de măsurile radicale luate de autorități în toamnă, când au decretat o vacanță forțată pentru toți copiii, de data aceasta sunt mai puține clase suspendate. Și regulile după care se iau deciziile pentru închiderea unei școli sunt altele, diferența principală fiind luarea în calcul a numărului de paturi de spital ocupate de bolnavii de Covid-19, criteriu care nu a mai fost folosit până acum. Astfel, dacă pe 6 octombrie erau 11.090 de clase cu activitate de predare față în față suspendată, astăzi, ministerul a raportat 2.882 de clase care au intrat în sistem online, practic de 4 ori mai puține.
Mai jos, datele comparative ale Ministerului Educației:
La nivelul zilei de vineri, 21 ianuarie, în unitățile de învățământ preuniversitar erau înregistrate, conform raportărilor inspectoratelor școlare:
- 13.541 cazuri pozitive la elevi/preșcolari,
- 4.252 cazuri pozitive la personal
- 2.882 clase cu activitatea fizică suspendată
- 46 unități cu activitatea fizică suspendată.
Conform informațiilor centralizate pe baza raportărilor din unitățile de învățământ preuniversitar pe 6 octombrie 2021, se înregistra următoarea situație epidemiologică:
- Preșcolari/elevi confirmați Covid-19: 12.978;
- Angajați din învățământ confirmați Covid-19: 4.392 de persoane;
- Clase/grupe cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 11.090;
- Număr copii/elevi din clasele/grupele cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 278.024;
- Școli cu activitate integral online: 121.
Amintim că în ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, care reglementează modul de funcționare al școlilor acum și care a fost publicat pe 17 ianuarie în Monitorul oficial, sunt următoarele două scenarii:
Scenariul 1: Prezență fizică – rata de ocupare la nivel județean a paturilor COVID e cel mult 75%
- Școală online timp de 10 zile la apariția a 3 cazuri confirmate pe o perioadă de 7 zile de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.
Scenariul 2: Școală online – rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital COVID-19 e peste 75%;
- Revenirea la școală cu prezență fizică numai după ce rata de ocupare scade sub 70% la nivel județean.
Foto: © Andrey Zhuravlev | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
16 comments
Acum 1 an zbierau unii pe străzi, vrem scoli deschise-părinți inconștienți…. Politicienii le-au făcut pe plac, ca deh, ciolanul este gustos, nu pot renunță la el. Cel mai slab ministru al educației…. Un singur copil dacă își pierde viata din cauza covid ului, putem spune romania- stat eșuat. Sa stea ministrul asta în fata părinților care își pierd copiii și sa le spună…. CE?… Ca a fost mai importanta școală în format fizic decât viata copiilor? Stat de rahat… conducători de rahat…. iar noi restul, ne aliniem…
De acord! Mi se pare ridicol ca Omicron infecteaza tinerii mai usor decat Delta si astia tin scolile deschise. Nu ti se pare o coincidenta? Dubios…
Dl Campeanu este cel din cauza caruia copiii se imbolnavesc pe capete. Sunt parinte de 2 copii care au iesit negativ la 6 teste de saliva desi se simteau cumplit de rau. Am facut PCR. Au iesit pozitiv. Regula lui Campeanu cu testele de saliva e bataie de joc. In clase sunt copii cu stari de rau care vin la scoala pentru ca au testul de saliva negativ. As vrea, macar 2 zile dl Campeanu sa fi stat langa copiii mei sa vada prin ce trec ca sa inteleaga cat de mult rau a adus pe acest pamant tocmai celor mai nevinovate fiinte. Orgoliul lui, incapatanarea si proastele decizii il definesc. Imi este scarba si mila de el in acelasi timp. Este un suflet pierdut…
Rusine !!
Lasati ne sa ducem copiii voluntar la scoala!!!
Hibrid se face oricum!!!
Nu inteleg de ce tineti neaparat sa ne chinuiti copiii!
Ganditiva la conditiiile din sala de clasa!!!
O să se îmbolnăvească mai mulți din vina că nu știți să țineți copii în online, le dați teste când vă apucă și câmpeanu tot ce știe el e să țină copii în covid, rușine!
Niște incompetenți, cei 2 miniștri, mizează pe faptul că varianta Omicron nu generează forme grave. Niște aberații, si au bătut joc și încă își bat joc de noi, cei implicați în actul educational, mereu dl de la educatie compara educatia din România cu state din vestul Europei. E clar ca nu e ancorat in realitatea românească. Suntem cobai!!
Ce se vede este vârful iceberg – ului. Sunt foarte mulți copiii care lipsesc și nu se declară bolnavi și nu – i condamn pe părinți. Iar minunea de omicron nu prea iese la testele rapide de 2 lei. Oare îi va judeca cineva pe criminalii ăștia? Aveți grijă de bieții copii.
Ideea de a trece clasa in online la 3 cazuri cu termen scurtat la 7 zile este una malefică, bazată pe statisticā convenabilă nu pe prevenție și grijă față de sănătate.
Cum funcționează smecheria…
La 3 cazuri confirmate oficial (test autorizat) se inchide clasa cu prezența fizică.
Numai că… ambulanța vine după 3 zile, părinții nu vor sa facă teste autorizate din banii lor și până vine confirmarea pentru cele 3 cazuri clasa nu mai trece in on line.
Rezultatul?
Creșterea exponențială, pierderi educaționale individuale imposibil de identificat, cuantificat si remediat.
Singura speranță?
Să se termine cât mai repede valul.
Sa vedem cat de relevanta e testarea cu salivă.
Cate teste pozitive vor fi din cele 10 milioane administrate în 2 săptămâni.
Asta dacă vom primi si raportarea la final de săptămână!
Un eșec total.
Groaznicul tandem Câmpeanu – Rafila, isi bat joc de elevi si de profesori.
Si inca ii rabda pământul pe acesti inconștienți.
Ar trebui pus un banner pe ME si MS pe care sa scrie: Nu ne lasam pana nu infectam toti copiii! La cat online s-a facut aiurea pana acum oare ar fi atat de grav daca s-ar trece in online macar 2 saptamani in orasele cu incidenta foarte mare?? Atunci cand stii ca sunt sanse mai mari de 90% ca toti copiii dintr-o clasa sa se infecteze si practic sa se treaca in online tu aberezi despre pierderile pe care le au copiii in online? Dar pierderile pe care o sa le aiba daca se imbolnavesc nu le ia nimeni in considerare?? Cum poate un copil care este bolnav sa mai faca scoala online? E clar ca pierde de 2 ori: si sanatatea si scoala!
Așa este!Doamne ferește!! Numai Dumnezeu ne mai poate salva!
Masuri de protectie inexistente pentru profesori iar sindicatele se inteleg cu guvernantii pe sub masa. Am ajuns sa fim cea mai afectata categorie sociala!!!
Evident ca sunt mai putine clase in online. Acum daca vrem sa ne protejam si sa stam acasa, nu mai e suficient un singur caz la clasa, trebuie sa fie 3! Si intr-un interval de 7 zile, ca daca se infecteaza acum doi, iar saptamana urmatoare inca unu, nu e cosiderat focar de covid ( ca vezi Doamne, nu s-a respectat intervalul de 7 zile).
Esec total!
Sunt mai putine clase in online pentru ca ati schimbat regula de a intra in online. Se imbolnavesc mai multi elevi iar voi va laudati cu masuri proaste.
Exact! Nici nu vreau sa ma gandesc ce o sa fie peste 2 saptamani…mai mult ca sigur numarul copiilor infectati o sa se dubleze! Dar in logica lor bolnava cica copiii au de castigat cand de fapt se pierde mult mai mult asa pentru ca un copil bolnav nu mai face scoala deloc!