Ministerul Educației a publicat lista cu cele 16 universități și asociații care vor forma 10.000 de directori, directori adjuncți și inspectori școlari cu funcții de conducere, până pe 31 martie 2026. Proiectele au obținut peste 70 de puncte după etapa de evaluarea calitativă și vor fi finanțate cu 15 milioane de euro în apelul „Program național de leadership și management educațional”.
Conform documentelor de apel, solicitanții proiectelor pot depune contestații în două (2) zile lucrătoare de la data publicării listei, apoi Ministerul Educației va publica lista finală.
- Ministerul Educației a introdus reguli noi prin ordin de ministru pentru a acredita cursurile de formare a 10.000 de directori și inspectori școlari prin PNRR, ca excepții de la metodologia-cadru de formare continuă a profesorilor.
Directorii și inspectorii școlari vor învăța patru stiluri de leadership, management financiar, inclusiv al proiectelor finanțate prin fonduri europene și cum să îmbunătățească performanța elevilor și etică și integritate până la 31 martie 2026.
Lista universităților admise pentru finanțare în cadrul apelului „Program național de leadership și management educațional”
Deși lista ajunge la numărul 17, numărul 5 lipsește. Un proiect care era la numărul 5 a fost respins în etapa de evaluare a eligibilității.
- Universitatea din Craiova,
- Universitatea “Valahia” din Târgoviște,
- Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București,
- Universitatea Babeș-Bolyai,
- Universitatea “Constantin Brâncuși”,
- Universitatea “Dunărea de Jos”,
- Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iași,
- Universitatea Aurel Vlaicu Arad,
- Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu,
- Universitatea din București,
- Academia de Studii Economice,
- Universitatea “Spiru Haret”
Pe lista mai sunt 3 asociații, Asociația Centrul Național pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy, Asociația Teach for Romania, Asociația pentru Valori în Educației și Casa Corpului Didactic “George Tofan”.
Informații despre programul național de leadership și management educațional
Pentru personalul de conducere, membrii consiliilor/comisiilor școlare ori ai Corpului managerilor educaționali din cadrul școlilor, inspectorii școlari, directorii CCD vor fi:
- 72 ore de formare (6 module x 12 ore/modul) privind îmbunătățirea competențelor de leadership și management educațional
- 18 ore de mentorat și coaching.
Alocarea financiară totală a apelului de proiecte Program național de leadership și management educațional este de 15 milioane de euro, fără TVA, valoare eligibilă din PNRR.
Bugetul proiectului va fi calculat pe baza costului unitar/tip servicii de formare, astfel: 1500 euro/persoană formată. În baza acestui cost va fi calculat bugetul maxim al proiectului.