Ministerul Educației a pierdut, în primă instanță, procesul prin care contesta decizia că a discriminat în cazul burselor de ajutor social pentru liceenii care învață în altă localitate

13.250 de vizualizări
Foto: Alex Tudor / Agerpres Foto
La un an și jumătate după ce a fost sancționat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru discriminare, în urma deciziei de a  elimina bursele de ajutor social pentru elevii de liceu care învață în altă localitate și a burselor de merit pentru elevii de clasa a V-a, Ministerul Educației a pierdut, în primă instanță, procesul prin care contesta hotărârea CNCD. Instituția poate face, însă, recurs în cazul soluției pronunțate de Curtea de Apel București.

În noiembrie 2022, CNCD sancționa Ministerul Educației cu 10.000 de lei, apreciind că decizia instituției în cazul burselor de ajutor social pentru elevii care învață în altă localitate constituia discriminare. Decizia fusese semnată de fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu.

  • „Fapta Ministerului Educației Naționale prin care a eliminat acordarea bursei de ajutor social elevilor care învață într-o unitate școlară aflată într-o altă localitate, decât cea de domiciliu, constituie faptă de discriminare potrivit art. 1 alin. (2) lit. e., art. 2 alin. (1), alin. (3), art. 10 lit. h, art. 11 alin. (1). Se sancționează cu amendă contravențională în cuantum de 10.000 de lei Ministerul Educației Naționale, se stabilește un termen de monitorizare de 6 luni pentru eliminarea faptei de discriminare”, aprecia CNCD atunci. (Decizia CNCD poate fi consultată integral aici)

În iulie anul trecut, Ministerul Educației a contestat în instanță hotărârea forului de combatere a discriminării. Dosarul prin care Ministerul cerea în contencios administrativ anularea hotărârii CNCD a fost înregistrată la Curtea de Apel București pe 26 iunie 2023.

Decizia instanței a venit pe 10 mai a.c.. Potrivit soluției publicate pe portalul instanțelor de judecată, completul a respins acțiunea Ministerului Educației ca nefondată, iar Ministerul poate să facă recurs în termen de 15 zile.

  • Soluția curții: „Respinge acţiunea, ca nefondată. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac, urmând a fi depusă la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată azi, 10.05.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.” 
Solutia Curtii de Apel in cazul ME – CNCD

Hotărârea a fost luată după ce pronunțarea a fost amânată de opt ori în primele patru luni din 2024.

Citește și:
DOCUMENT Ministerul Educației atacă în instanță hotărârea prin care CNCD l-a acuzat de discriminare pentru că nu a acordat bursele de clasa a V-a și liceenilor din mediul rural / De un an, acești elevi încă nu au primit bursele 
BREAKING Ministerul Educației a fost sancționat cu 10.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în privința ordinului ce elimină bursele rurale pentru liceeni și bursele de merit pentru elevii de clasa a V-a

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Calendarul activităților educative pentru elevii și profesorii din București, publicat de Inspectoratul școlar. Sunt peste 270 de concursuri organizate de școlile din Capitală – document

Lista activităților educative pentru elevii și profesorii din București, cu datele de desfășurare a acestora, a fost publicată de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB). Majoritatea concursurilor desfășurate de școli,…
Vezi articolul

Alianța Studenților critică lipsa de interes a parlamentarilor care au plasat mai multe prevederi „problematice“ legate de prescripția plagiatului în doctorate sau taxele care se pot modifica în timpul studiilor / Fără alocările necesare de buget, legile vor deveni o formă fără fond, cu impact nul asupra sistemului educațional din România

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) consideră că, deși proiectul Legii învățământului superior, adoptat ieri de Parlamentul României, aduce și „noi măsuri pozitive pentru studenții din România, acesta…
Vezi articolul

Dezbateri maraton pe legile educației, de miercuri, 19 aprilie, până joi 27 aprilie, inclusiv sâmbăta, între orele 9-21, cerute de președinta PSD a comisiei de Educație, Natalia Intotero / Este ultima zi în care se mai pot depune amendamente

Dezbateri maraton pe amendamentele legilor educației, zilnic, între orele 9-21, de miercuri, 19 aprilie, până joia viitoare, pe 27 aprilie, dacă Biroul Permanent aprobă solicitarea făcută de președinta comisiei de…
Vezi articolul