Ministerul Educației: 7.052 de elevi nu s-au prezentat la proba de limba română de la Evaluarea Națională 2023 / Unul din 8 elevi înscriși în clasa a VIII-a la începutul acestui an școlar nu a ajuns să dea proba de limba română

Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministerul Educației anunță că 7052 de elevi nu s-au prezentat la proba de limba română de la Evaluarea Națională 2023 și subliniază o creștere a numărului de participanți la examen, raportat la sesiunea de limba română de anul trecut, în 2022. Însă, pe lângă cei 7.052 de elevi care au absentat, alți 15.000 de elevi care erau înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar nu au posibilitatea să dea Evaluarea Națională pentru că nu au fost înscriși de secretariate, pe motiv că „fie nu au promovat clasa a VIII-a, elevii fiind declarați repetenți, sau nu doresc să susțină Evaluarea Națională”, spune secretarul de stat Florian Lixandru. La nivelul țarii, doi elevi au fost eliminați din cauza unor tentative de fraudă.

7052 de elevi au absentat la proba de limba română a Evaluării Naționale, anunță ministerul Educației, într-un comunicat de presă.

Prima probă scrisă (Limba și literatura română) din cadrul Evaluării Naționale a absolvenților de clasa a VIII-a (sesiunea 2023) s-a desfășurat astăzi, 19 iunie, fără incidente.

“S-au prezentat 154.600 de absolvenți ai clasei a VIII-a din totalul celor înscriși, rezultând o rată de participare de 95,63%.

7.052 de absolvenți au absentat de la această probă. S-au înregistrat două eliminări din cauza unor tentative de fraudă, lucrările elevilor aflați în această situație fiind notate cu 1 (unu)”, potrivit Ministerului Educației.

Instituția anunță că a crescut numărul participanților la proba de limba română, comparativ cu anul trecut.

“Comparativ cu nivelul de participare consemnat la proba de Limba și literatura română din sesiunea 2022 (148.888 de elevi prezenți dintr-un total de 155.561 de înscriși), în acest an se constată o creștere cu peste 5.000 de participanți (154.600 de absolvenți din totalul de 161.654 de înscriși).

Informații de context

Cei 7052 de absolvenți care nu s-au prezentat la proba de limba română sunt separați cei peste 15.000 care nu au fost înscriși de secretariatele școlilor la Evaluarea Națională. Amintim, Edupedu.ro a scris că este o diferență de peste 15.000 de elevi dintre numărul elevilor înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar, și cei 161.654 de înscriși la Evaluarea Națională.

Raportat la numărul elevilor înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului, adică peste 177.000, așa cum a anunțat ministerul Educației, înseamnă că 1 din 8 elevi de clasa a VIII-a nu a ajuns să dea examenul, în 2023.

Amintim, secretarului de stat Florian Lixandru, din Ministerul Educației a spus la TVR  că sunt două motive pentru care peste 15 mii de elevi nu au fost înscriși la Evaluarea Națională: „diferența de 10% o reprezintă elevii care fie nu au promovat clasa a VIII-a, elevii declarați repetenți, cât și elevii care nu doresc să susțină Evaluarea Națională. Este un procent comparabil cu anii anteriori”.

Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a nu este obligatorie pentru elvi, dar școlile sunt obligate să-i înscrie pe toți absolvenții, „conform evidențelor din școli”, aceștia având apoi opțiunea abia apoi dacă se prezintă sau nu la probele de examen.

„Pentru candidaţii din seria curentă, înscrierea se face, în perioada prevăzută de calendarul examenului, de către secretarii unităţilor de învăţământ, în conformitate cu evidenţele din şcoli”, conform metodologiei de organizare a Evaluării Naționale.

Calendarul Evaluării Naționale 2023:

“Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 29 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Candidații care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai candidaților minori.

Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul anterior menționat, respectându-se prevederile GDPR. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților, acestea fiiind distribuite, pe bază de semnătură de primire, la probă susținută astăzi”, scrie în comunicatul Ministerului Educației.

Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Peste 7.000 de elevi au fost absenți la proba scrisă de Limba Română de la Evaluarea Națională 2023. Secretarul de stat Florian Lixandru: Avem și doi eliminați la nivel național

Ligia Deca, mesaj pentru elevii care susțin Evaluarea Națională: Să nu își facă griji, subiectele sunt calibrate încât să fie reflectate cunoștințele lor
Exit mobile version