Ministerul Educației anunță că 57 de școli și grădinițe au cursurile suspendate parțial sau integral astăzi, 5 februarie 2020, ca urmare a numărului de îmbolnăviri cu gripă. 6.695 de elevi sunt afectați de suspendarea cursurilor din aceste unități de învățământ, precizează instituția, care subliniază că acesta nu este numărul copiilor diagnosticați cu gripă.
“În urma notei pe care Ministerul Educației și Cercetării pe care a transmis-o Inspectoratelor Școlare Județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, astăzi, 05.02.2020, situația centralizată la nivel național arată în felul următor:
- În județul Alba sunt 4 unități de învățământ închise integral și 2 unități de învățământ închise parțial
- În județul Argeș este o unitate de învățământ închisă parțial
- În județul Brăila este o unitate de învățământ închisă parțial
- În Municipiul București sunt 28 de unități de învățământ închise parțial
- În județul Caraș-Severin este o unitate de învățământ închisă integral
- În județul Cluj este o unitate de învățământ închisă parțial
- În județul Giurgiu sunt 3 unități de învățământ închise integral
- În județul Gorj este o unitate de învățământ închisă parțial
- În județul Iași sunt 2 unități de învățământ închise parțial
- În județul Ilfov sunt 5 unități de învățământ închise parțial
- În județul Olt este o unitate de învățământ închisă parțial
- În județul Sibiu este o unitate de învățământ închisă parțial
- În județul Suceava sunt 2 unități de învățământ închise integral și 4 unități de învățământ închise parțial”, informează Ministerul, într-un comunicat remis Edupedu.ro.
Ministerul Sănătății a anunțat pe 21 ianuarie că “o importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima oră de curs, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități.
“Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa”, informează Ministerul Sănătății.
- Anul trecut, pe 30 ianuarie, Ministerul Sănătății anunța epidemie de gripă în România și preciza ce se întâmpă cu școlile, în epidemie.
Principalele semnale de gripă – Febra foarte mare și durerile musculare
Diagnosticul de gripă îl pune medicul în urma unui exudat nazal prin care determină dacă pacientul are sau nu una din tulpinile de virus gripal.
Există, însă, câteva simptome care diferențiază gripa de o răceală severă:
- temperatura foarte mare (în jur de 39-40 de grade Celsius)
- și durerile musculare mari, care dau ceea ce medicii numesc „stare de curbatură” (atunci când ne adunăm corpul de la durere).
„Părinții se pot orienta în funcție de semnele de gravitate: o febră care durează mai mult de 48 de ore, tusea seacă, durerea musculară, copilul mai mult zace. Atunci sunt semne că este o stare mai rea ca de obicei, că nu este o simplă răceală sau că îl deranjează gâtul. Viroza este mai agresivă decât în alți ani, mai ales că atacă și persoane foarte tinere”, a explicat pentru Edupedu.ro, în urmă cu an, medicul de familie Valeria Herdea.
Copiii trebuie duși la medicul de familie imediat ce apar astfel de simptome pentru a determina exact ce virus le-a declanșat.
Medicii reamintesc că, la gripa virală, antibioticul nu rezolvă nimic, fiind un medicament care atacă bacterii, nu viruși.
Anul trecut, epidemia de gripă a fost declarată pe 30 ianuarie 2019
Iarna trecută au murit 199 de oameni din cauza gripei. Epidemia de gripă a fost declarată oficial în 30 ianuarie 2019, iar ultimul deces a fost înregistrat în 3 mai.
Ministrul Educației de anul trecut, Ecaterina Andronescu, a decis să închidă toate școlile pe 25 ianuarie, în toată țara, din cauza răspândirii gripei. Detalii aici
Citește și:
-
Ministerul Sănătății: Odată cu începerea școlii, numărul cazurilor de gripă ar putea crește. Triajul efectuat de profesori la prima oră – de importanță majoră
-
Sindicatele din Educație invocă „epidemii de gripă în mai multe școli” și cer bani pentru vaccinarea gratuită a profesorilor. Alexandru Rafila: „în niciun caz nu putem vorbi despre epidemie”
-
Streinu Cercel: Te doare capul, faci febră 39-40, te dor muşchii, te simţi ca şi cum ai fi bătut? Înseamnă că ai gripă, nu ai nevoie de niciun test. Moda asta să bombardăm camerele de gardă cu sute de pacienţi este o prostie
-
Adrian Streinu-Cercel, Institutul de Boli Infecțioase: Singura modalitate de prevenire a gripei este vaccinarea, urmată de măsuri de igienă standard
-
16 ianuarie 2020: A debutat sezonul gripal, anunță Institutul de Sănătate Publică. 165 de cazuri au fost confirmate, iar două persoane au murit
-
Triaj epidemiologic – ce înseamnă, cine îl face și ce boli au descoperit medicii anul trecut, după vacanța de iarnă
-
Decontaminarea claselor și cauzele pentru care virusul gripal este acum atât de puternic. Streinu-Cercel, Institutul de Boli Infecțioase: Vaccinarea e singura modalitate de a ne feri de gripă
-
Cum faci diferența între gripă și răceală. Cum îi protejăm pe copii de răspândirea virusului
-
Sfaturile specialiștilor iarna trecută, când era epidemie de gripă – Ce trebuie să facă părinții cu copiii, recomandările specialiștilor: fără mers în malluri, nu strănutați în mâna, apa și săpunul sunt sfinte, nu dezinfectantul
-
Măsura simplă luată de Franța pentru creșterea ratei imunizării antigripale: Oamenii se pot vaccina în farmaciile din întreaga țară