Ministerul Cercetării susține că „Educația ca prioritate națională” a fost „subiect principal de discuție al românilor cu ION” în prima săptămână de funcționare. Mesajul vine în plin scandal al trucării oglinzii vorbitoare a premierului Ciucă

227 de vizualizări
Foto: gov.ro
Oglinda pe care era scris ION, cu care premierul Ciucă a lăsat impresia că a discutat în debutul ședinței de guvern de miercuri, 1 martie, era doar un afișaj, iar mesajele care s-au auzit în momentul respectiv au fost de fapt preînregistrate și redate, nu generate de o inteligență artificială, așa cum a fost prezentat public de oficialii guvernamentali. Reprezentantul firmei care a organizat evenimentul a confirmat acest lucru la un post de radio.

În acest context, Ministerul Cercetării a transmis duminică un comunicat de presă în care anunță ce mesaje a primit ION în prima săptămână de funcționare. Instituția folosește tema educației, susținând că „Educația ca prioritate națională (…) se numără printre subiectele principale de discuție ale românilor cu ION, soluția de inteligență artificială creată de cercetători și experții în tehnologie din România pentru a reprezenta vocea românilor”.

Oficialii de la minister invocă „un raport preliminar prezentat de echipa proiectului ION” care ar „arata subiectele principale de interes pentru românii din țară și din diaspora”.

Comunicatul MCID nu menționează detaliat principalele subiecte legate de educație, abordate în mesajele analizate, sintetizând tema în termenii “educația ca prioritate națională”.

  • De notat că “lansarea” platformei ION a avut loc în aceeași perioadă cu ultima rundă de consultări pe proiectele de legi ale Educației, rundă inițiată de ministrul Ligia Deca înainte de a pune proiectele în circuitul de avizare în Guvern în vederea trimiterii lor în Parlament. Momentul a generat discuții intense în media și social media pe mai multe teme de mare interes pentru public precum admiterea la liceu. Totodată, aceeași “lansare” a ION a fost marcată de un incident vizibil în media, pentru care echipa ION și-a cerut scuze – preluarea fără acord a imaginii unei eleve dintr-un clip de prezentare a școlii din Ciugud – precum și de numeroase ironii în social media la adresa premierului Nicolae Ciucă și a prezentării lui ION, inclusiv prin referințe la plagiatul din teza de doctorat.
  • Din acest punct de vedere, EduPedu.ro a evaluat că, pe pagina de Facebook a proiectului ION, în primele 3 zile din momentul lansării aproximativ 10% dintre comentarii făceau trimitere la plagiatul de care este acuzat premierul Nicolae Ciucă. Am solicitat MCID, în urmă cu o săptămână, informații suplimentare despre modul cum tratează ION acest subiect. Vom publica răspunsurile în momentul în care le vom primi.

„Deși este încă în faza inițială de învățare, proiectul ION a strâns încă din prima săptămână de la lansare aproximativ jumătate de milion de mesaje și tag-uri în social media de la români care doresc ca mesajele lor să fie transmise mai departe către reprezentanții guvernului. Pe lângă nevoia de a îmbunătăți sistemele de educație și de sănătate din România, cetățenii au transmis preocuparea privind salariile și pensiile mici, în contextul inflației și a prețurilor tot mai mari, atât la alimente cât și pentru medicamente și serviciile medicale”, scriu cei de la Ministerul Cercetării în comunicatul de duminică.

Conform site-ului oficial al proiectului, ION este un „proiect de cercetare centrat pe folosirea tehnologiei și cercetărilor de ultimă oră din domeniul inteligenței artificiale precum și din domeniul prelucrării limbajului natural și vederii computaționale pentru a construi un sistem inteligent și inovator care să capteze rapid și automat părerile românilor. ION va folosi date
disponibile public pe rețelele de socializare, cu scopul final de a disemina informațiile concludente către decidenți, pentru a construi politici publice în concordanță cu starea
societății”

Exemplu de extragere a subiectelor și propunerilor din rețelele de socializare sau de pe internet, conform documentului tehnic care însoțește proiectul:

Următoarea etapă de cercetare pentru proiect este, conform declarațiilor din document, „citirea” mesajelor video cum sunt cele de pe TikTok.

„Direcțiile de cercetare și dezvoltare ulterioare se vor extinde pe două ramuri principale. Prima ramură va consta în identificarea unor probleme de cercetare și dezvoltare care să ofere potențiale capacități noi sistemului, cum ar fi cea de a extrage informație semantică relevantă din postări în mediul audio și video, nu doar din text (cum sunt cele din aplicații online de tip TikTok)”.


1 comment
  1. Vorbe goale, specialitatea politicienilor și a celor de pe lângă ei. Robotul VA FACE, VA ANALIZA, VA ZBURA, VA…
    Întâi faceți și apoi vorbiți!! Câtă decădere morală, să vorbești înainte de a face, mai ales când este vorba de un produs nou. Doamne, cât ridicol!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Ion, secretar de stat: Planul național de combatere a violenței școlare este încă în lucru / Documentul ar trebui să intre în vigoare la finalul lunii martie, potrivit calendarului cu actele care aplică legile Educației

“Planul Național de Combatere a Violenței Școlare este încă în lucru”, anunță secretarul de stat Sorin Ion, într-un interviu pentru Prima News. El nu a precizat însă când va fi…
Vezi articolul

UPDATE Elena Lasconi a absolvit o facultate particulară din Deva din cadrul Universității Ecologice și a luat licența la ASE București. În CV-ul său oficial nu figurează numele facultății / USR: Lasconi „n-a ascuns nimic niciodată”

Elena Lasconi, candidata USR la prezidențiale, a urmat cursurile Facultății de Management în Economia Turismului și Comerțului Internațional din Deva, o facultate din cadrul Universității Ecologice (universitate privată), potrivit unei…
Vezi articolul