Ministerul Cercetării anunță că a aprobat creditele pentru deblocarea subprogramelor competiționale ale Planului Național Cercetare-Dezvoltare și Inovare, aflate în desfășurare

222 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Creditele bugetare aferente anului 2022 pentru finanțarea programelor și subprogramelor incluse în Planul Național Cercetare-Dezvoltare (PNCDI III) și Inovare au fost aprobate, potrivit unui anunț făcut luni de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID). Acesta precizează că bugetul total alocat este de 455,55 milioane de lei, pentru un număr estimat de 1.400 de beneficiari (subprograme competiționale aflate în desfășurare).

Ministerul mai scrie că “este în lucru aprobarea finanțării pentru proiectele competitive noi, a căror evaluare tocmai s-a încheiat, iar după analiza desfășurării competițiilor se va continua procesul de finanțare a proiectelor câștigătoare.

Cum sunt alocate sumele pentru deblocarea implementării subprogramelor aflate în desfășurare, conform anunțului MCID:

Subprograme aflate în gestiunea Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI):

  • Resurse Umane: Burse de Cercetare ”Ștefan Odobleja”, „Spiru Haret”, „Simion Mehedinți”, Proiecte de Cercetare Postdoctorală, Proiecte de Cercetare pentru stimularea tinerelor echipe – total de 48.852.010 lei.
  • Competitivitate prin Proiect de transfer la operatorul economic – PTE, Competitivitate prin cercetare, dezvoltare şi inovare – total de 106.539.774 lei.
  • Bilateral (România-Belgia) – total de 443.689 lei.
  • Orizont 2020 (Eranet) – total de 32.465.789 lei.
  • Alte inițative Eureka, ALL – total de 20.026.351 lei.
  • Suport – total de 7.004.281 lei.
  • Cercetare fundamentală și de frontieră – total de 123.889.773 lei.

Subprograme aflate în gestiunea Institutului de Fizică Atomică:

  • Subprogramul de cercetare, dezvoltare și inovare pentru tehnologii în domeniul laserelor de ultra-înaltă putere – ELI-RO – total de 5.000.000 lei.
  • Subprogramul „Participare la organismele și programele internaționale de cercetare în domeniul atomic și subatomic” – total de 31.330.000 lei.

Subprogram aflat în gestiunea MCID:

  • Performanță instituțională pentru proiecte de tipul „Proiecte de dezvoltare instituțională-proiecte de finanțare a excelenței în CDI” – total de 80.000.000 lei.

Ce spune ministerul că se urmărește prin programele finanțate? “Se vor:

  • crea şanse suplimentare de obţinere a unei poziţii profesionale stabile în unităţi cu profil de cercetare din ţară, 
  • asigura suportul financiar şi logistic necesar tinerilor, doctori în ştiinţe, pentru efectuarea în ţară de activităţi de cercetare, 
  • creşte vizibilitatea cercetării româneşti în plan internaţional, prin creşterea calităţii şi mai buna valorificare a rezultatelor cercetării, 
  • crește numărul de cercetători cu normă întreagă finanţaţi prin #proiecte de cercetare şi angajaţi în unităţi de cercetare din România.“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cercetarea intră sub umbrela Ministerului Educației și Cercetării prin Autoritatea Națională pentru Cercetare, instituție separată cu atribuții strategice, administrative și de planificare și finanțare / ANC va avea circa 250 de angajați și va fi condusă un președinte cu rang de secretar de stat

Administrarea cercetării din România intră sub umbrela Autorității Naționale pentru Cercetare (ANC), ca urmare a schimbărilor din structura guvernului prin care acest domeniu a trecut de la fostul Minister al…
Vezi articolul

Guvernul nu a început nici acum plata datoriilor de peste 115 milioane de euro către Agenția Spațială Europeană. România riscă să fie dată în judecată și exclusă din organizație, după ce în 2018 și-a pierdut dreptul de vot

Guvernul nu a început încă plata datoriilor de peste 115 milioane de euro către Agenția Spațială Europeană (ESA), datorii acumulate din anul 2017 de când nu și-a mai achitat contribuțiile…
Vezi articolul