Ministerul Cercetării a schimbat modelul de Contract de finanțare pentru bursele de cercetare „Henri Coandă” prin ordin de ministru, după mai mult de o lună de la publicarea câștigătorilor

406 vizualizări
Foto: © Kantver - Dreamstime.com
Foto: © Dreamstime.com
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a schimbat modelul de Contract de finanțare pentru bursele de cercetare „Henri Coandă” prin ordin de ministru, publicat în Monitorul Oficial, după mai mult de o lună de la publicarea câștigătorilor.

Lista finală a solicitărilor admise pentru finanțare din programul burselor de cercetare “Henri Coandă” a fost publicată de minister pe 12 iunie 2023, conform calendarului modificat, dar nu este trecută data pentru contractare.

Modificările din noul ordin privind bursele de cercetare „Henri Coandă”:

  • La anexa nr. 1, articolul 7 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 7. — (1) Durata unei burse de cercetare acordate prin prezentul program este de maximum 12 luni.

(2) Fiecare bursă de cercetare corespunde unui proiect de cercetare sau inovare a cărui durată coincide cu durata bursei solicitate.

(3) Fiecare proiect corespunzător bursei de cercetare se evaluează individual pentru acordarea finanțării.

(4) Pe parcursul implementării contractului încheiat între autoritatea contractantă și beneficiar în calitate de contractant, precum și la finalul perioadei contractuale au loc activități de verificare pe baza rapoartelor depuse de beneficiar (organizația- gazdă).

(5) La finalizarea bursei de cercetare, în baza rapoartelor transmise de către contractor, autoritatea contractantă va efectua evaluarea și verificarea financiară finală și va elabora un raport anual de evaluare.”

Anterior, Articolul 7 avea următorul conținut:

„(1) Durata unei burse de cercetare acordate prin prezentul program este de maximum 12 luni.

(2) Fiecare bursă de cercetare corespunde unui proiect de cercetare sau inovare a cărui durată coincide cu durata bursei solicitate.

(3) Fiecare proiect corespunzător bursei de cercetare se evaluează individual pentru acordarea finanțării. La sfârșitul contractului se depune un raport final de evaluare.” 

  • La anexa nr. 1, articolul 15 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 15. — (1) Pentru fiecare solicitare admisă la finanțare se încheie un contract de finanțare între MCID și organizația-gazdă. (2) Modelul contractului de finanțare este prevăzut în anexa nr. 1.3, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice. (3) Monitorizarea se efectuează de personalul MCID din direcția de specialitate responsabilă de implementarea PNCDI 2022—2027. În acest scop se va elabora și implementa o Procedură de monitorizare și evaluare a Programului «Henri Coandă» pentru bursele de cercetare contractate.”
Varianta din ordinul anterior

„Articolul 15. (1) Pentru fiecare solicitare admisă la finanțare se încheie un contract de finanțare între MCID și organizația-gazdă.

(2) Modelul contractului de finanțare este prevăzut în anexa nr. 1.3, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.

(3) Monitorizarea se efectuează de personalul MCID din Direcția politici și strategia CDI, inovare și transfer tehnologic.” 

  • Modificarea cea mai importantă este legată de contractul de finanțare:

„La anexa nr. 1, anexa nr. 1.3 se modifică și se înlocuiește cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.”

Practic, se schimbă Modelul de Contract de finanțare pentru bursele de cercetare prin Programul „Henri Coandă”.

DOCUMENT Ordinul pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului cercetării, inovării și digitalizării nr. 20.319/2023 privind aprobarea normelor metodologice de acordare a finanțării burselor de cercetare, a tipurilor de cheltuieli eligibile, precum și a modelelor documentelor necesare depunerii, contractării și monitorizării burselor de cercetare, respectiv a premiilor prin Programul „Henri Coandă”:

Foto: © KantverDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii din Prahova se pot înscrie la cursurile Centrului Județean de Excelență din Ploiești până pe 13 septembrie – model de cerere. Copiii nou admiși susțin o testare pe 28 septembrie / Și profesorii pot fi selectați să predea – calendar

Elevii se pot înscrie și reînscrie la cursurile Centrului Județean de Excelență (CJEx) Prahova până vineri, 13 septembrie, porivit unui anunț de pe centrulexcelenta.com. Copiii nou înscriși depun documentele pe…
Vezi articolul

Dezbatere publică pe Legile Educației, cerută „urgent” printr-o petiție Declic: „Riscăm ca la votul în Parlament să ajungă niște legi proaste, care să servească intereselor politicienilor, și nu ale cetățenilor”

Dezbaterea publică pe Legile Educației este cerută „urgent” printr-o petiție Declic: „Este inacceptabil ca ministra Educației să ascundă de cetățeni legi cu impact major asupra tuturor copiilor, profesorilor și părinților”.…
Vezi articolul