Ministerul Cercetării a pus în consultare publică un proiect de OUG privind organizarea și funcționarea Parcurilor de Specializare Inteligentă. Cum vor funcționa acestea

312 vizualizări
Photo © Alexandersikov | Dreamstime.com
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a pus în consultare publică proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind organizarea și funcționarea Parcurilor de Specializare Inteligentă, un instrument nou în Strategia Națională CDI 2021-2027. Prin acest OUG se vor acorda facilități fiscale pentru construirea și dezvoltarea parcurilor care încurajează dezvoltarea experimentală, inovarea și transferul tehnologic, inclusiv pentru producția de serie sau de masă și activitățile de marketing sau desfacere, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Cercetării.

„Specializarea Inteligentă reprezintă „prioritatea orizontală 1” din Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare inteligentă 2021-2027 prin creșterea capacității ecosistemului regional de a susține specializarea inteligentă într-o manieră sustenabilă prin dezvoltarea infrastructurilor proprii ale organizațiilor de CDI și companiilor, a parcurilor științifice și tehnologice, a structurilor de transfer tehnologic și capacității acestora de a furniza servicii specifice, a clusterelor inovative și a altor structuri asociative orientate spre inovare și prin creșterea capacității parteneriatelor regionale de a genera inovare”, se arată în comunicat.

Ce sunt parcurile de specializare inteligentă

Potrivit proiectului de OUG propus de Ministerul Cercetării, „parcul de specializare inteligentă” este un amplasament în care „entitățile, indiferent de forma lor de organizare, desfășoară activități de cercetare, dezvoltare experimentală, inovare, și transfer tehnologic inclusiv activități de transfer tehnologic, activități de producție de serie/serie zero, individuală, și sau producție de masă, activități de prestări servicii, marketing și desfacere precum și alte categorii de activități necesare produselor și serviciilor, specifice domeniilor de specializare inteligentă prevăzute în strategiile de specializare inteligentă elaborate la nivel național și/sau la nivel regional.”

Parcurile acestea se vor putea înființa la inițiativa autorităților publice locale și, după caz, în asociere cu Institutele Naționale de Cercetare Dezvoltare sau cu alte organizații de cercetare și agenți economici.

Impactul adus de autoritățile locale

Autoritățile publice locale vor fi implicate în dezvoltarea de infrastructuri specifice de utilitate publică destinate funcționării și operaționalizării parcurilor de specializare inteligentă întrucât pot deține terenurile necesare implementării acestor infrastructuri specifice. Ele vor fi responsabile de dezvoltarea ecosistemelor de antreprenoriat bazate pe parteneriatul dintre IMM-uri și entitățile de cercetare.

Ministerul precizează că pentru construirea și dezvoltarea unui parc de specializare inteligentă se vor acorda mai multe categorii de facilități fiscale.

Specializările inteligente naționale sunt menite să ajute în dezvoltarea tehnologiilor emergente cu impact transversal asupra industriilor. OUG-ul a fost elaborat pentru a susține autoritățile publice locale în realizarea demersurilor pentru dezvoltarea economică locală.

În perioada de consultare de 10 zile calendaristice de la momentul publicării, părțile interesate pot transmite observații și propuneri pe adresa de e-mail consultare@research.gov.ro.

Investițiile în cercetare, dezvoltare și inovare sunt, evident, esențiale pentru ca România să poată ține pasul pe plan internațional. De aceea, în viitoarea Strategie Națională CDI 2021-2027 aflată în ultimele etape ale construcției, componenta de specializare inteligentă prevede instrumente noi care încurajează rezultatele concrete, așa cum sunt Parcurile de Specializare Inteligentă. În acest context, MCID construiește cadrul care permite operaționalizarea și desfășurarea activității parcurilor aflate în directa coordonare sau în controlul autorităților publice, respectiv al partenerilor asociați, încurajând totodată dezvoltarea economică locală prin specializarea inteligentă”, a spus ministrul Marcel Boloș, explicând nevoia dezvoltării economice locale prin specializare inteligentă.

Foto: Alexandersikov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Concurs de creație literară și teatrală pentru tineri, anunțat de Primăria Municipiului București, la 170 de ani de la nașterea dramaturgului Ion Luca Caragiale

Primăria Municipiului București, prin Teatrul Dramaturgilor Români și Biblioteca Metropolitană București, anunță lansarea concursului de creație teatrală și literară “Scârța, scârța pe hârtie”, transmite Radio România Cultural. Titlul proiectului este…
Vezi articolul

Elevii din Republica Moldova vor putea participa la olimpiadele din România, plus: 2.550 de burse pentru școală și facultate, inclusiv rezidențiat. Protocol de colaborare în educație între România și Republica Moldova, semnat de miniștrii Sorin Cîmpeanu și Anatolie Topală într-o ședință comună a celor două guverne organizată în premieră la Chișinău

Elevii din Republica Moldova vor putea să participe la olimpiadele și concursurile organizate în România, iar programul de burse de studii pentru elevii și studenții din România și din Republica…
Vezi articolul