Minimum 15 școli din fiecare județ vor fi verificate prin sondaj dacă respectă prevederile din procedura privind violența școlară, a anunțat Ligia Deca

27.923 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat „verificarea prin sondaj, în minimum 15 școli din fiecare județ, a modului în care se respectă prevederile din procedura privind violența școlară și modificarea machetei de raportare a cazurilor de violență, pentru a avea o imagine și mai clară”, în conferința de presă de pe 25 martie.

Printre măsurile anunțate în aceeași conferință se numără și instalarea de camere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților și al profesorilor, cu precizarea că școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice și formarea până la sfârșitul lunii a tuturor directorilor pentru aplicarea procedurii managementului cazurilor de violență.

„Această procedură, care detaliază sarcinile pe care fiecare om din școală le are în caz de violență, stabilește clar pașii și am rugat verificarea prin sondaj, în minimum 15 școli din fiecare județ, a modului în care se respectă prevederile din procedură”, a declarat Ligia Deca. 

După ce a prezentat datele de anul trecut privind violența școlară, raportate de inspectorate, ministrul Educației a anunțat că „pentru a avea o imagine și mai clară, vom modifica macheta de raportare a cazurilor de violență și am dispus verificarea aplicării procedurii privind managementul cazurilor de violență”. 

Datele prezentate de Ligia Deca: „Informațiile primite de la inspectoratele școlare arată că în anul școlar trecut, numărul cazurilor de violență a fost în scădere cu aproximativ 44% față de anul școlar anterior. 

Au fost raportate aproximativ 5.400 de cazuri de violență. Cele mai multe dintre actele de violență raportate se încadrează în categoria atac la persoană, aproximativ 73% dintre ele. Aproximativ 12.000 de elevi și 88 de cadre didactice au primit sancțiuni pentru acte de violență în mediul școlar în anul școlar 2022-2023.” 

Informații de context despre măsurile ministerului Educației privind violența școlară

Ministerul a cerut pe 5 martie participarea tuturor directorilor de școli la sesiuni de formare privind managementul cazurilor de violență, până în data de 31 martie 2024, ca urmare a cazului de la Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din Municipiul București, unde un elev ar fi fost abuzat sexual, în ziua apariției unui amplu raport OCDE pentru autoritățile din învățământul românesc.

Ministerul Educației a solicitat școlilor ca până în data de 15 martie să afișeze „materialele vizuale de informare” printr-o directivă. Edupedu.ro a scris că școlile din țară au început să lipească afișe cu procedura privind managementul cazurilor de violență, așa cum a cerut Ministerul Educației.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com/ Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
DOCUMENT Îmbrâncirea între elevi este considerată o formă ușoară de abuz fizic, poreclirea, abuz emoțional, iar fluierăturile și semnele obscene sunt forme grave de violență în școală – sesiune de formare a directorilor de școli din Iași
Monica Anisie: Și noi, profesorii, trebuie să ne implicăm când vedem un elev care împinge o colegă sau îi vorbește urât
Ligia Deca, despre modul de gestionare a cazurilor de violență în unele școli: Nu putem să ascundem lucrurile. Eu cred că avem diferențe foarte mari de înțelegere în ceea ce privește ce trebuie raportat și ce nu
Camere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților și al profesorilor, anunță Ligia Deca: Școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice

4 comments
  1. Nimic concret. Inca o tona de hartii care iau din timpul celor care se ocupa cu adevarat de potolirea celor implicati. Dupa ce ca risti sa iei bataie bagandu te intre ei, mai completezi apoi si un maldar de hartii, in timp ce ei se gandesc ce sa mai inventeze…proceduri stufoase, absurde irealiste. Nu tu un gardian, un psiholog, un mediator, un insotitor pt copilul cu ces in plus in scoala….De ce nu aduc oameni competenti in domeniul violentei si cer doar hartii? Totul pica pe cei care si asa se luptau cu ce se intampla…. Hartii inventate de cei care stau comod in birouri si nu stiu ce insemna scoala romaneasca.

  2. deci inspectorii sunt plătiți să umble pe teren să vadă dacă s lipite afișele….de fapt,unii care au lipit afișe au făcut carieră,deci e bine…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Examenele de corigență 2025 au loc în perioada 7-18 iulie. Elevii care nu se prezintă la sesiunea de corigențe și cei care nu promovează examenul vor fi declarați repetenți – notă a Ministerului Educației și Cercetării

Examenele de corigență pentru elevii de clasele primare, gimnaziale, liceale și profesionale au loc în perioada 7-18 iulie, potrivit unui document trimis de Ministerul Educației către inspectoratele școlare. Este vorba despre…
Vezi articolul

Inteligența artificială și traducerea automată nu vor înlocui nevoia de învățare a limbilor străine, arată un sondaj prezentat de British Council la care au răspuns profesori de limba engleză din peste 100 țări și regiuni

Sondajul prezentat de British Council și Research Institute of Digital Innovation in Learning face parte dintr-o cercetare mai amplă: Artificial intelligence in English language teaching: Preparing for the future. La…
Vezi articolul

DOCUMENT Regulamentul pentru “Săptămâna verde” în școli a fost aprobat. Ce trebuie să facă profesorii și elevii în perioada pe care școala o alege

Metodologia de organizarea a Programului „Săptămâna verde” a fost aprobată prin Ordinul de ministru nr. 3.629/02.02.2023, potrivit Ministerului Educației. Este obligatorie participarea la programul „Săptămâna verde” atât pentru copii și elevi,…
Vezi articolul

UPDATE Doi candidați de la Rezidențiat au avut febră/Locurile pentru rezidenți la ATI, suplimentate. Horațiu Moldovan, secretar de stat: Record istoric al numărului de candidați/Toți cei admiși își vor găsi loc să se poată forma/ Ce s-a întâmplat la Piatra Neamț este o tragedie, o catastrofă care să sperăm că nu se va repeta niciodată

Peste 11.000 de absolvenți ai Universităților de Medicină și Farmacie au susținut astăzi examenul de rezidențiat, acesta fiind “cel mai mare număr de candidați” din ultimii ani, a declarat Horațiu…
Vezi articolul

OFICIAL România are 302.173 copii și elevi defavorizați, dar Guvernul oferă câte 500 de lei doar pentru 260.000 dintre ei. Banii vin sub formă de “tichete educaționale” pentru haine și materiale școlare. Ordonanța de urgență a fost publicată în Monitorul Oficial

România are 302.173 copii și elevi defavorizați, potrivit Ministerului Educației, dar Guvernul a decis să ofere câte 500 de lei doar pentru 260.000 dintre ei, potrivit Ordonanței de Urgență a…
Vezi articolul

UPDATE Studenții care au început facultatea în 2024 vor avea diplome de licență, masterat, de ingineri sau arhitecți cu coduri QR – proiect aprobat de Guvern după 9 luni / Doctorii au cod QR din 2025, Ministerul Educației amână termenul pentru restul absolvenților

Noile modele de diplome de licență, masterat, pentru doctori și ingineri, cu coduri QR pentru verificarea autenticității documentelor, ajung miercuri pe ordinea de zi la Guvern. Ele ar urma să…
Vezi articolul