Minimum 15 școli din fiecare județ vor fi verificate prin sondaj dacă respectă prevederile din procedura privind violența școlară, a anunțat Ligia Deca

27.900 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat „verificarea prin sondaj, în minimum 15 școli din fiecare județ, a modului în care se respectă prevederile din procedura privind violența școlară și modificarea machetei de raportare a cazurilor de violență, pentru a avea o imagine și mai clară”, în conferința de presă de pe 25 martie.

Printre măsurile anunțate în aceeași conferință se numără și instalarea de camere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților și al profesorilor, cu precizarea că școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice și formarea până la sfârșitul lunii a tuturor directorilor pentru aplicarea procedurii managementului cazurilor de violență.

„Această procedură, care detaliază sarcinile pe care fiecare om din școală le are în caz de violență, stabilește clar pașii și am rugat verificarea prin sondaj, în minimum 15 școli din fiecare județ, a modului în care se respectă prevederile din procedură”, a declarat Ligia Deca. 

După ce a prezentat datele de anul trecut privind violența școlară, raportate de inspectorate, ministrul Educației a anunțat că „pentru a avea o imagine și mai clară, vom modifica macheta de raportare a cazurilor de violență și am dispus verificarea aplicării procedurii privind managementul cazurilor de violență”. 

Datele prezentate de Ligia Deca: „Informațiile primite de la inspectoratele școlare arată că în anul școlar trecut, numărul cazurilor de violență a fost în scădere cu aproximativ 44% față de anul școlar anterior. 

Au fost raportate aproximativ 5.400 de cazuri de violență. Cele mai multe dintre actele de violență raportate se încadrează în categoria atac la persoană, aproximativ 73% dintre ele. Aproximativ 12.000 de elevi și 88 de cadre didactice au primit sancțiuni pentru acte de violență în mediul școlar în anul școlar 2022-2023.” 

Informații de context despre măsurile ministerului Educației privind violența școlară

Ministerul a cerut pe 5 martie participarea tuturor directorilor de școli la sesiuni de formare privind managementul cazurilor de violență, până în data de 31 martie 2024, ca urmare a cazului de la Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din Municipiul București, unde un elev ar fi fost abuzat sexual, în ziua apariției unui amplu raport OCDE pentru autoritățile din învățământul românesc.

Ministerul Educației a solicitat școlilor ca până în data de 15 martie să afișeze „materialele vizuale de informare” printr-o directivă. Edupedu.ro a scris că școlile din țară au început să lipească afișe cu procedura privind managementul cazurilor de violență, așa cum a cerut Ministerul Educației.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com/ Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
DOCUMENT Îmbrâncirea între elevi este considerată o formă ușoară de abuz fizic, poreclirea, abuz emoțional, iar fluierăturile și semnele obscene sunt forme grave de violență în școală – sesiune de formare a directorilor de școli din Iași
Monica Anisie: Și noi, profesorii, trebuie să ne implicăm când vedem un elev care împinge o colegă sau îi vorbește urât
Ligia Deca, despre modul de gestionare a cazurilor de violență în unele școli: Nu putem să ascundem lucrurile. Eu cred că avem diferențe foarte mari de înțelegere în ceea ce privește ce trebuie raportat și ce nu
Camere audio-video în sălile de clasă, fără să fie necesar acordul părinților și al profesorilor, anunță Ligia Deca: Școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice

4 comments
  1. Nimic concret. Inca o tona de hartii care iau din timpul celor care se ocupa cu adevarat de potolirea celor implicati. Dupa ce ca risti sa iei bataie bagandu te intre ei, mai completezi apoi si un maldar de hartii, in timp ce ei se gandesc ce sa mai inventeze…proceduri stufoase, absurde irealiste. Nu tu un gardian, un psiholog, un mediator, un insotitor pt copilul cu ces in plus in scoala….De ce nu aduc oameni competenti in domeniul violentei si cer doar hartii? Totul pica pe cei care si asa se luptau cu ce se intampla…. Hartii inventate de cei care stau comod in birouri si nu stiu ce insemna scoala romaneasca.

  2. deci inspectorii sunt plătiți să umble pe teren să vadă dacă s lipite afișele….de fapt,unii care au lipit afișe au făcut carieră,deci e bine…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Avocatul Poporului critică eliminarea burselor rurale pentru liceeni: Se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată

Prin eliminarea burselor sociale pentru liceenii care învață într-o altă localitate față de cea de domiciliu „se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei…
Vezi articolul

Standardele calitative sunt esențiale pentru o digitalizare eficientă a Educației – întâlnire între participanții la Forumul Global OCDE și reprezentanții ECDL România

Importanța standardelor calitative pentru digitalizarea Educației au fost tema principală a întâlnirii delegației OCDE cu reprezentanții ECDL România, potrivit unui comunicat de presă al organizației. Prezenți la București la Forumul…
Vezi articolul