Minciunile propagate de Călin Georgescu pe TikTok, referitoare la educație: Lucian Blaga și Mihai Eminescu nu s-ar preda în școli, elevii nu ar învăța Istorie și Geografie la liceu / Despre medicină: „Singura știință este Iisus Hristos”

2.830 de vizualizări
Călin Georgescu / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Călin Georgescu, candidat pro-rus la alegerile prezidențiale din România, lector universitar la Centrul universitar Pitești din cadrul Universității Politehnica, conduce cu aproape 23% din voturi conform primelor rezultate oficiale ale primului tur. Poziția sa surprinzătoare în fruntea clasamentului electoral ar fi atribuită mai ales unei strategii de comunicare intensă pe TikTok, platforma de socializare care i-a permis să-și răspândească mesajele ultra-naționaliste, anti-europene și pline de dezinformări, arată o analiză G4Media.ro și InfoSudEst.

Georgescu a atras un public numeros, format mai ales din persoane dezamăgite de actualul sistem politic, printr-o combinație de discursuri populiste și teorii conspiraționiste, potrivit analizei citate.

Una dintre temele discursului său a fost critica sistemului educațional din România. Într-un podcast găzduit de vloggerul Gojira pe YouTube și din care au fost preluate masiv fragmente pe TikTok, în videoclipuri scurte, targetate, de pagina lui oficială sau de sutele de pagini de susținători care se raliază discursului său anti-sistem, anti-UE, anti-NATO și anti-Occident, Georgescu a afirmat că marii clasici ai literaturii române nu mai sunt predați în școli, rostogolind în discursul său un fake news:

„Gândiți-vă că Lucian Blaga este unii din principalii interziși în România. Deci «nu vreau să sfărâm corola de minuni a lumii» – este esențial! [Moderator: Unde este interzis?] Lucian Blaga, dacă dumneavoastră îmi demonstrați că este predat în școli… Nu există așa ceva. Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Octavian Goga, Coșbuc. Este închis subiectul”, a spus Georgescu într-un videoclip văzut de peste 304.000 de ori și apreciat de 36.000 de internauți pe TikTok, postat cu câteva zile înainte de alegeri.

Această afirmație este însă falsă. Lucian Blaga este inclus în programa școlară pentru liceu, fiind studiat în cadrul literaturii interbelice și moderniste și aflându-se în programa de Bacalaureat printre autorii canonici pentru proba la Limba și literatura română – lista lor integral aici. De exemplu, opera „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” este analizată în detaliu în contextul simbolismului și filosofiei creației și aleasă de majoritatea profesorilor și elevilor pentru eseul de la examenul de Bacalaureat.

Foto: Programa Bacalaureat Limba și literatura română 2024

De asemenea, Mihai Eminescu, considerat poet național, este parte integrantă a programei gimnaziale și liceale, fiind abordat din multiple perspective: lirica romantică, viziunea filosofică și națională. George Coșbuc și Octavian Goga sunt, de asemenea, incluși în manuale și abordați de profesorii de limba și literatura română la ore, în contextul literaturii sociale și naționaliste.

Pe lângă acuzațiile legate de programa școlară, Georgescu a criticat ceea ce el numește accentul excesiv pus pe disciplinele exacte, în detrimentul Istoriei și Geografiei:

„Dacă dumneavoastră vreți să vă faceți muzician, de ce trebuie eu să te îndop cu matematica și fizica? Și nu numai asta, te mai pun să dai și test, și bacalaureat, și examen. Dar unde? Toate la matematică și fizică. Dar de ce să nu dea din Istoria românilor, de ce să nu dea din Geografia țării, că habar n-au de geografie, nici nu știu pe unde sunt apele. Am văzut la studenții mei, am întrebat odată de Dunăre. Au cunoștințe primare, pentru că în liceu nu mai există, și asta este baza și fundamentul pentru viitorii tineri”, spune candidatul pro-rus și cu manifestări legionare în același videoclip văzut de sute de mii de ori.

  • O altă pagină de susținere a candidatului pro-rus a publicat un videoclip mai scurt, din același fragment. Videoclipul, acesta postat la finalul lunii octombrie, a fost văzut de peste 1,7 milioane de ori și apreciat de 156.000 de persoane.

Aceste afirmații sunt, din nou, în contradicție cu realitatea. Istoria și Geografia sunt discipline obligatorii până la clasa a XII-a, pentru fiecare profil și specializare, fiind chiar discipline de bacalaureat pentru anumite profiluri (tehnologic și uman, de exemplu). La Istorie, temele includ aspecte detaliate exclusiv despre istoria României, iar la Geografie – de geografia țării și a Europei. Mai precis, elevii de liceu studiază specificitățile geografice ale Dunării și rolul acesteia în peisajul geografic și economia națională, potrivit programelor școlare în vigoare aprobate la nivel național de Ministerul Educației.

Iar el continuă în același video cu o retorică la adresa valorilor europene, promovând mesaje anti-imigrație și pledând pentru o viziune economică simplistă, dar populară:

„Tineretul trebuie să fie pe primul loc într-o țară care se respectă, copiii să fie protejați total, trebuie să protejezi țara de migrație, de asemenea cu granițe împotriva imigrației, care distruge cultura unei țări. Trebuie să facem în așa fel încât principiul subsidiarității să protejeze familia, în așa fel încât tot ce înseamnă economie să fie taxe și impozite mici. Că dacă sunt mari, așa a căzut și Imperiul Otoman în 1922. Taxe și impozite mici înseamnă că viața va înflori. Pentru că dacă tu ca proprietar ești bogat, nu ești bogat, ești foarte bogat. Țara e bogată, este foarte simplu. Ei trăiesc din jecmăneala pe care o pun și birul pe antreprenorul român. Ei prin asta trăiesc”.

Un videoclip publicat pe 25 noiembrie la miezul nopții, la câteva ore după primele exit-polluri, îl arată pe Călin Georgescu în timpul unui interviu susținând: „Fără educație nu poți să ai o națiune, ca și fără istorie, cum vă spuneam mai devreme. Nu ai cum să ai o națiune”. Același cont promovează fragmente din mai multe interviuri cu invitați la podcasturi precum preotul Constantin Nicula, parapsihologa Lidia Fecioru și actorul Bebe Cotimanis.

„Noi nu avem sistem de învățământ”

Întrebat ce ar schimba la sistemul de educație, candidatul pro-rus a declarat că „noi nu avem niciun sistem de învățământ”, într-un atac la elevi și profesori: „Noi nu avem niciun sistem de învățământ. Este doar o fugă după note și după pedepse. Deci nu ai cum să ai o educație prin așa ceva. Este… să aducem entuziasm, asta trebuie să facem în educație. Să readucem entuziasmul în tânăr, ca el să-și exprime genialitatea, creativitatea lui. Atunci poți să spui că ai educație”. Peste 34.000 de redări a avut acest videoclip, apreciat de peste 3.000 de oameni.

O altă pagină de TikTok urmărită de 10.700 de oameni și care a strâns peste 158.000 de aprecieri la toate videoclipurile laudative pentru Călin Georgescu a avut 256.000 de redări și 25.000 de aprecieri la un fragment de videoclip cu candidatul pro-rus care vorbește de la o tribună a Universității de Vest din România (UVT):

„Că tot am vorbit de comparații și competiții, le dăm note învățându-i același lucru. Sau de fapt forându-i să învețe același lucru. Copilul nu este o găleată pe care o îndopi cu informație. Copilul este o flacără adâncă pe care tu trebuie să o aprinzi. Educația nu înseamnă să aduci din exterior în interior lucruri inutile. Ci să scoți din interiorul lui vocația, lumina, libertatea, asta înseamnă educația. Și vă subliniez că nu există copil-problemă în România, niciunul nu e copil problemă sau tânăr problemă. Sunt părinți problemă și adulți problemă”.

El a vorbit și despre profesia sa, întrebat ce lucrează, tot în podcastul Gojira înainte de alegeri. „Sunt lector la Facultatea de Științe [Facultatea de Științe, Educație Fizică și Informatică – N. Red.], Universitatea din Pitești. Și primesc salariu ca ceilalți colegi ai mei, 6.000 și ceva de lei. Soția are un PFA. (…) În situația mea sunt toți colegii mei și majoritatea cadrelor didactice din România”, a spus Georgescu în podcastul lui Gojira de pe Youtube. El are, cu toate acestea, 264.000 de euro în conturi la două bănci, potrivit declarației sale de avere depusă la Biroul Electoral Central (BEC) pentru a intra în cursa pentru alegerile prezidențiale.

Despre profesori: să le spună elevilor înainte de ore că au inima „pregătită” să-i „călăuzească” către fericire

În aceeași emisiune, el a mai spus că profesorii ar trebui să le vorbească elevilor înainte de oră sau curs despre faptul că au inima „pregătită” să-i „călăuzească” către fericire: „«Eu sunt pregătit cu inima mea să te călăuzesc. Pe calea către libertate, către fericire». Cea mai importantă piesă este că omului i-a fost dat să fie fericit cum i-a fost dat păsării să zboare”.

O pagină care se prezintă ca fiind „de susținători” ai lui Călin Georgescu, urmărită de 81.000 de oameni și cu videoclipuri apreciate în total de 1,7 milioane de utilizatori de TikTok, a postat pe 1 noiembrie un videoclip văzut de 118.000 de ori în care candidatul pro-rus la președinție declară că „toți din Parlament” „sunt profesori” și minimizează recunoașterea acestei profesii.

  • „Și toți sunt profesori. Știți cum era pe vremuri? Pe vremea lui Spiru Haret, ca să ajungi, când s-a ajuns de fapt să fie numit un profesor la Giurgiu, a fost eveniment național. Era un titlu de profesor. Acum toți ăștia din Parlament sunt profesori, domne. Este de neimaginat. Adică se plagiază unii pe alții. (…) În prostie. (…) Câtă onoare poate să mai aibă, mai poate să fie în România când dezonoarea este un sport național”, a spus candidatul pro-rus la un podcast moderat de omul de afaceri din industria jocurilor de noroc Sorin Constantinescu, membru anul trecut în partidul extremist AUR.
Călin Georgescu, atac la medicină: Nu există COVID, nu l-a văzut nimeni. Singura știință este Iisus Hristos

Într-un alt videoclip de pe TikTok, în care este redat un fragment din interviul acordat de Călin Georgescu la podcastul lui Gojira, candidatul neagă existența virusului Covid-19 care a provocat moartea a cinci milioane de oameni la nivel global (ONU).

Georgesu a făcut declarații conspiraționiste despre pandemia de COVID-19, respingând complet existența virusului și ridiculizând știința modernă. El susține că „singura știință este Iisus Hristos”. Videoclipul a fost apreciat de peste 5.000 de persoane și distribuit de oameni care au declarat în comentarii că nu-l susțin: „Vreau și eu să văd filmulețele și discursurile cu care a convins atâția români, eu mă crucesc la ce aud”, spune unul dintre ei.

„Căzutul în genunchi înseamnă că toată lumea a acceptat că există COVID. Nu există nimica, n-a fost văzut niciun virus. Nu există, nu l-a văzut nimeni niciodată. Nu există așa ceva. (…) Chestia este așa. A venit Dumnezeu și a zis: «băi, băieți, eu când l-am făcut pe om am greșit. Mi-a scăpat chestia asta cu imunitatea. Mi-a scăpat, n-am fost atent atuncea când… și atuncea vă rog pe voi, pe doctorii ăștia, să inventați o injecție ceva ca să întăriți imunitatea». Nu există așa ceva. Drept dovadă că toate aceste demersuri au fost făcute din punere politică. Singura știință care este în această lume este Iisus Hristos. Singura și unica, nu există altă știință”.

Citește și:
Cine e Călin Georgescu, profesorul de la Politehnica ce câștigă primul tur la prezidențiale, pro-rus, antisemit cu discurs legionar și anti-Occident
Cauzele fenomenului Călin Georgescu. Infestarea instituțiilor de forță și a Bisericii Ortodoxe cu ideologia anti-occidentală. Plus: periculoasa tentativă a Academiei Române de a pune în discuție orientarea pro-Vest a României
Șase cauze ale victoriei lui Călin Georgescu, candidatul pro-Putin, cu mesaje antisemite și legionare, în primul tur al alegerilor, identificate de profesorul Radu Vancu: Războiul hibrid, cinismul lui Iohannis, lipsa reglementării TikTok în România, cum a jucat Biserica Ortodoxă Română
G4Media.ro: Cine e Călin Georgescu, candidatul-surpriză pro-rus, antisemit cu discurs legionar și anti-Occident / Fostul ”premier” al lui Simion a crescut fulgerător în ultima lună printr-o strategie de pe TikTok
G4Media.ro: Reacție dură a Institutului ”Elie Wiesel” după ce candidatul pro-rus cu discurs legionar Călin Georgescu a câștigat detașat primul tur al alegerilor prezidențiale
Profesorul Doru Căstăian, despre rezultatele preliminare din alegerile prezidențiale: O educație condusă adesea de nulități al căror singur merit este obediența politică, o educație în care timpul și energia oamenilor valoroși, reformatorilor, este mâncată zilnic de fonfleuri birocratice – are „un rol deloc trivial” în rezultatele alegerilor
G4Media.ro: Cum s-a folosit candidatul ultra-naționalist Călin Georgescu de frustrările militarilor și rezerviștilor români pentru a face propagandă anti-NATO și anti-Occident
Votul anti-românesc și anti-european e consecința eșecului României educate, în bună măsură. 43% din diaspora a votat un om care ar închide probabil granițele. Oamenii și-au tras singuri un glonț în picior, entuziaști, crezând că fac bine. Asta înseamnă lipsa gândirii – analiză a profesorului Radu Vancu
ANALIZĂ Cristian Pantazi: Cel mai mare eșec de securitate națională – ascensiunea lui Călin Georgescu. Cum a ajuns România într-o situație mai proastă decât Republica Moldova, penetrată la vârf de propaganda rusă
BREAKING LIVE Elena Lasconi a trecut în fața lui Marcel Ciolacu / Prima dată după Revoluție când PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2 / Pro-rusul Călin Georgescu se menține pe primul loc
ANALIZĂ Dan Tapalagă: România în plin coșmar
Experiența unui student: de ce au votat tinerii din jurul meu masiv cu Călin Georgescu
„Legionar” a fost cel mai căutat cuvânt de către români, pe DEX online, în noaptea alegerilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Discriminarea în școală – reclamată de 2 din 5 elevi participanți la o amplă consultare despre cum le sunt respectate drepturile / 1 din 3 acuză comportament neadecvat al profesorilor față de elevi / Un sfert spun că au fost martorii unor acte de violență – Raport CNE

Mai bine de 40% dintre elevii care au luat parte la o amplă consultare privind drepturile și obligațiile lor au observat forme de discriminare în școală, pe parcursul ultimului an.…
Vezi articolul

Fondul pentru situații speciale, la dispoziția ministrului Educației: O mână de universități au folosit, în 2021 și 2022, peste jumătate din banii din FSS cheltuiți în întregul învățământ superior / Universitatea de Agronomie condusă de fostul ministru Cîmpeanu – în top, inclusiv cu bani pentru conferințe de securitate

Un număr restrâns de universități din România atrag cea mai mare parte banilor pe care, potrivit legii, Ministerul Educației îi poate aloca dintr-un fond special, aflat la dispoziția ministrului, destinat…
Vezi articolul