Legea salarizării nu se va realiza nici în anul 2024, anunță premierul Marcel Ciolacu. Prim-ministrul a declarat, vineri seară, într-o conferință la Baia Mare, că ar face o lege a salarizării în perioada alegerilor dacă ar fi un om politic inconștient, însă nu este. În același timp, premierul Ciolacu a anunțat că s-a ținut de cuvânt în privința a tot ceea ce a promis profesorilor, potrivit declarațiilor relatate de G4Media.ro. Concret, confruntat de un jurnalist care i-a spus că promisiunea față de profesori nu și-a respectat-o în totalitate, șeful social-democrat al Executivului a răspuns: „Vă rog frumos să nu vin cu fake news-uri. Tot ceea ce am promis profesorilor m-am ținut de cuvânt”.
Edupedu.ro a inventariat cel puțin trei promisiuni pe care premierul Marcel Ciolacu nu le-a respectat și cu care i-a mințit pe profesori în repetate rânduri de când a preluat mandatul de șef al Guvernului, după ce a așteptat ca cea mai mare grevă a profesorilor să se încheie pentru a-și continua ascensiunea promisă în rotativa guvernamentală.
Premierul Marcel Ciolacu, vineri, 26 ianuarie 2024: Tot ceea ce am promis profesorilor m-am ținut de cuvânt
Relatăm dialogul dintre un reporter prezent la conferința de presă de la Baia Mare și premierul Marcel Ciolacu, pe subiectul promisiunilor făcute profesorilor:
„Reporter: Promisiunea față de profesori nu ați respectat-o în totalitate.
Marcel Ciolacu: Asta e părerea dvs. Vă rog frumos să nu vin cu fake news-uri. Tot ceea ce am promis profesorilor m-am ținut de cuvânt.
Reporter: Când veți veni cu legea salarizării?
Marcel Ciolacu: Când va fi nevoie. (…) Dacă aș fi un om politic inconștient, aș face o legea a salarizării în perioada alegerilor. Dați-mi voie să nu fiu”.
În înregistrarea de mai jos, de la minutul 18:35:
1. Prima promisiune făcută profesorilor și nerespectată: OUG 57 care a închis greva profesorilor conținea inclusiv promisiunea că vor avea o nouă lege a salarizării de la 1 ianuarie 2024 și că salariul profesorului debutant din grilele prevăzute de această lege a salarizării era salariul mediu pe economie folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din 2023 / Legea salarizării tocmai a fost amânată de Ciolacu cu cel puțin 2 ani
Pe 16 octombrie 2023, sindicatele polițiștilor anunțau după o întâlnire cu ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu, că viitoarea lege a salarizării, folosită de guvern ca referință pentru creșterile salariale promise profesorilor de la 1 ianuarie 2024, va intra în vigoare “cel mai devreme după 1 ianuarie 2025”.
Asta deși proiectul noii legi a salarizării ar fi trebuit să fie gata până pe 15 iulie 2023 pentru a putea fi aplicată de la 1 ianuarie, noua lege a salarizării fiind condiție esențială pentru majorările salariale ale profesorilor de la 1 ianuarie 2024.
Iată ce prevede preambulul OUG 57 de care guvernanții au uitat, prin care au reglementat promisiunea legitim cerută de sute de mii de profesori în timpul celei mai mari greve din Educație:
- „Având în vedere că noua lege a salarizării va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public, iar creșterea salarială pe noua grilă se va face etapizat, prima tranșă de la 1.01.2024 fiind de 50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării (…)”.
Dacă legea salarizării s-ar face în anul 2025, ar putea să fie aplicată de la 1 ianuarie 2026 cel mai devreme.
2. Promisiunea a doua făcută profesorilor și nerespectată de premierul Ciolacu: Salariul debutantului va fi cât salariul mediu pe economie
Salariul profesorului debutant nu ajunge în 2024 la salariul mediu pe economie, așa cum au promis guvernanții, chiar dacă premierul Ciolacu, în urmă cu 4 luni, declara că „Vom pleca de la salariul debutantului, salariul mediu pe economie, am promis și cred în acest lucru”.
Salariul profesorului debutant este, de la 1 ianuarie 2024, de 6.080 de lei brut, iar de la 1 iunie 2024 acesta crește la 6.446 de lei brut, conform grilelor de salarizare din învățământ pe care Guvernul Ciolacu le-a adoptat în ședința de guvern de joi, 28 decembrie. Față de 6.789 lei cât este salariul mediu brut, pe care ar fi trebuit să îl egaleze. Concret, Marcel Ciolacu acordă profesorului debutant cu 700 lei mai puțin decât a promis prin OUG care l-a făcut premier și care a închis cea mai mare grevă din ultimii 20 de ani din sistemul public.
Acest salariu al debutantului în învățământ a fost folosit în declarațiile publice din ultimii doi ani pentru a stabili un reper în creșterile salariale ale cadrelor didactice, promisiunea fiind evocată în repetate rânduri de guvernanți, că acest salariu al profesorului debutant va crește în 2024 la nivelul salariului mediu pe economie din 2023.
Formularea exactă era că salariul brut al profesorului debutant cu studii superioare de lungă durată să fie egal cu salariul mediu brut pe economie folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale 2023.
În Legea bugetului 2023, legea 369/2022 scrie la articolul 17: „câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 este de 6.789 lei”.
Asta în condițiile în care în ziua preluării mandatului, în fața Parlamentului României, premierul Marcel Ciolacu a declarat: „Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis”.
Pe 31 mai, în plină grevă generală a profesorilor, Marcel Ciolacu vorbea despre prioritățile declarate ale politicienilor: „Este clar acum că obiectivul nostru este unul comun: ca în noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant să se raporteze la salariul mediu brut din economie și să însemne punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Consider că cerința dascălilor, ca salariile din educație să reprezinte o expresie mult mai echitabilă a respectului social cuvenit acestei profesii, a fost îndreptățită. Și voi continua să cred că, atunci când apare o criză socială, rolul liderilor politici este să țină cont de prioritățile societății, nu de negocieri politice”.
3. A treia minciună în fața profesorilor: Salariul debutantului să fie 4.600 de lei net de la 1 ianuarie 2024 / În realitate, debutantul câștigă astăzi cu 1.000 de lei mai puțin
Ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, anunța pe 12 iunie 2023 în cadrul unei conferințe susținute chiar alături de Ligia Deca, ministrul Educației, că profesorul debutant va câștiga de la 1 ianuarie 2024 un salariu net de 4.600 de lei pe lună. Declarațiile oficiale ale celor doi miniștri și promisiunea de care ministrul Educației, Ligia Deca, a afirmat recent pentru Edupedu.ro că se dezice, au pus capăt cele mai mari greve din ultimii 20 de ani a profesorilor.
„Promisiunea nu a fost a mea, a fost a ministrului Muncii de la acea vreme”, a declarat pe 10 ianuarie 2024 ministrul Educației, Ligia Deca, pentru Edupedu.ro. Întrebată de ce nu a spus chiar în acea conferință în care era prezentă la microfon alături de ministrul Muncii că promisiunea nu este a sa, Ligia Deca a răspuns: „Puteam să contrazic un ministru care avea în atribuții această lege sau să prevăd ce se va întâmplă economic cu situația României?”.
Niciun oficial de stat nu a retras până acum declarația făcută de ministrul Budăi, nici Guvernul sau vreo instituție aflată în subordine nu a anunțat că ministrul a greșit calculul făcut în conferință, pe baza datelor pe care Ligia Deca le avea în față.
La o oră după aceste declarații și după adoptarea Ordonanței de către Guvernul Ciucă, sindicatele din Educație au închis greva, Ciucă și-a putut da demisia din funcția de premier, profesorii au intrat la ore de-a doua zi și tot de-a doua zi de la aceste promisiuni Ciolacu este premier.
Șase luni mai târziu de la cele mai mari proteste din sistemul public în ultimii 20 de ani, profesorii debutanți primesc cu circa 1.000 de lei mai puțin decât spunea ministrul Muncii de la același pupitru cu Ligia Deca, adică în jur de 3.600 de lei. Legea salarizării unitare din sistemul bugetar, jalon PNRR pentru trimestrul II 2023 și promisă profesorilor prin OUG care a pus capăt grevei, nu există nici astăzi, iar orizontul anunțat de Marcel Ciolacu înseamnă aplicarea acesteia în 2026 cel mai devreme, asta dacă va mai exista o astfel de lege.
Sindicaliștii din Educație le-au transmis, însă, profesorilor și angajaților din școli că „suntem în grafic în ceea ce privește salarizarea”.
11 comments
O să votați tot PSD ai PNL că altceva ce?
Aur nu vreți iar aia de dreapta o sa va rupa.
Ați mai votat voi și cu Băsescu că sa va taie salariile și va plăcut.
Va tot lamentați. Puteți merge să faceți altceva face mic salariul
Peste 10 ani se va respecta și va avea că referință salariul mediu din anul 2023. Multi prosti in învățământ, plătesc niste sindicate care își bat joc de ei. De ce nu se respectă legea actuală a salarizării?
Mincinosu’ dracului!! In fata ne minte cu ranjetul ala sfidator. Tu nu faci nimic din ce ai promis ca faci “la milimetru” si ai tupeul sa ne spui ca ai facut tot? Atata poti? Asa e cand stii ca te voteaza pensionarii, tiganii si acolitii politici. Sa nu ai surprize, Ciolacule! Cardul de energie si cardul social s-a taiat la multi pensionari votanti pentru ca ai marit cu 2 lei pensia, ai impozitat la dublu tot ce ai putut de la salariat ca sa dai la pensionar. Cred ca nu stii cum functioneaza capitalul electoral. Solutia nu este sa iei de la propriul electorat sa dai tot la propriul electorat. Te mai voteaza strabunicu’ din groapa.
Si liderii de sindicat spun ca s-a respectat tot ce au promis politicienii.
Romania are un premier mincinos! Sa nu uitam asta in anul electoral 2024!
Adevărata față a regimului iohannis-psd: minciună,tupeu,corupție, impostură, incompetență,furt,securism(ciolacu-SIE-gabriel vlase),un semianalfabet tovarăș cu haissam.
De fapt, comunism cu față umană…
Luni voi iesi din sindicat.
Cu ocazia asta mi-am revizuit clar si optiunea de vot. Ne vedem la urne.
Dl Ciolacu a respectat ce a promis liderilor de sindicat, nu profesorilor. Votati cele 2 partide infratite si nu uitati sa cotizati la sindicat! Salariile in invatamant nu vor fi decat pentru a supravietui ….in nici un caz ptr a trai la nivelul de pregatire si chinul indurat ptr a fi profesor adevarat.
Iesiti din sindicate si sa facem sindicate noi fara sefii de acum. Cei mai mari tradatori au fost unii sefi din scoli.
O sa țin cont de aceste promisiuni nerespectate la viitoarele alegeri.