Mii de studenți sârbi au protestat în stradă vineri, față de corupția din Guvern: intersecții blocate, manuale lăsate la Ministerul Educației în semn de sprijin pentru elevii de liceu

176 de vizualizări
Foto: EPA/ Andrej Cukic via Agerpres
Câteva mii de studenţi au ieşit vineri pe străzi în Serbia, pe fondul unui val tenace de proteste, pentru a cere din nou socoteală pentru moartea a 15 persoane la 1 noiembrie când acoperişul gării din Novi Sad s-a prăbuşit peste ele, transmite EFE, potrivit Agerpres.

În Belgrad, Nis şi Novi Sad, printre alte oraşe, studenţii au blocat intersecţiile şi au afişat bannere cu o mână însângerată, simbolul a ceea ce cred ei: că guvernul sârb are mâinile pătate de sânge din cauza corupţiei endemice şi a clientelismului.

Ei consideră că aceste flageluri, precum şi lipsa de transparenţă, au dus la prăbuşirea acoperişului gării din Novi Sad, care a avut loc la doar câteva luni după ce lucrările de restaurare au fost finalizate de un consorţiu de companii chineze.

În capitala Belgrad, au avut loc vineri marşuri din diferite părţi ale oraşului până la Ministerul Educaţiei, unde studenţii au lăsat manuale pe scări în semn de sprijin pentru liceeni

„Ministerul Educaţiei a decis să scurteze semestrul şi să devanseze vacanţa de iarnă cu o săptămână”, au denunţat ei pe Instagram. „Liceenii au acordat un mare sprijin luptei noastre pentru satisfacerea revendicărilor şi au dat dovadă de solidaritate. Acum este timpul ca noi să îi sprijinim”, au adăugat ei.

Citește și:

În Niş, al treilea oraş ca mărime din Serbia, manifestanţii – studenţi, elevi şi cetăţeni – au blocat o intersecţie din apropierea Tribunalului de Primă Instanţă, unde au ţinut cincisprezece minute de reculegere în onoarea victimelor de la Novi Sad. În acelaşi timp, alţi studenţi de la facultăţile tehnice au blocat sensul giratoriu din apropierea Parcului Ştiinţific şi Tehnologic.

Ulterior, ambele grupuri au mers la Podul Tineretului, în timp ce la Novi Sad manifestanţii au mers la sediul radioului şi televiziunii publice din Voivodina, unde s-au alăturat angajaţilor postului care au ieşit în faţa clădirii timp de săptămâni întregi la ora 11:52 pentru a ţine 15 minute de reculegere.

Aceştia au cerut, de asemenea, demiterea redactorului-şef al primului program al postului, Nenad Cacic, pe care îl acuză de cenzură şi de acoperire inadecvată a accidentului de la Novi Sad.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Teste antigen folosite în școli vor fi redirecționate către spitale, în funcție de unde e nevoie mai multă – Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. În școli s-au utilizat doar 29.000 de teste din 1,38 de milioane puse la dispoziție

O parte din testele antigen destinate inițial pentru utilizarea în școli vor fi redirecționate către spitale, „în funcție de unde se folosesc mai mult și e nevoie mai multă de…
Vezi articolul

Federația Națională a Părinților cere Guvernului să deblocheze urgent acordarea burselor școlare și decontul transportului: „Interese obscure între președinții de consilii județene și transportatori par a bloca inițierea licitațiilor sau contestarea lor la nesfârșit, după caz, astfel elevii fiind privați de dreptul la transport gratuit”

Federația Națională a Părinților face apel către Guvernul condus de Marcel Ciolacu să deblocheze urgent acordarea burselor școlare și decontul transportului. Solicitarea părinților vine după ce tot mai mulți transportatori…
Vezi articolul

Elevii din Statele Unite au înregistrat regrese istorice în procesul de învățare în pandemie, arată rezultatele la matematică și la lectură care au scăzut până la cele mai joase niveluri de dinainte de pandemia de COVID-19 / Ministrul Educației din SUA: Rezultatele testelor sunt îngrozitoare, trebuie să ajutăm copiii să recupereze

În Statele Unite, rezultatele la matematică şi la lectură au ajuns la cele mai joase niveluri de dinainte de pandemia de COVID-19, potrivit rezultatelor naţionale a progresului educaţional, publicate luni.…
Vezi articolul

Ungaria are cu 2.000 de studenți mai puțin anul acesta decât anul trecut și doar puțin peste jumătate din candidații la facultățile de formare a profesorilor sunt admiși

Numărul persoanelor care sunt admise în învățământul superior a scăzut, în special în domeniul formării profesorilor. Potrivit Sindicatului Pedagogilor, această situație va avea consecințe grave, transmite publicația maghiară NÉPSZAVA, citată de…
Vezi articolul