Mii de cadre didactice, elevi şi părinţi au protestat sâmbătă în capitala ungară în solidaritate cu profesori concediaţi de la şcoli din Budapesta după ce au participat la manifestaţie considerată ilegală de autorităţi, relatează Reuters, scrie Agerpres.
Profesorii au cerut salarii mai mari şi soluţii pentru criza de cadre didactice, precum şi dreptul la grevă, restricţionat de guvernul premierului Viktor Orban după un astfel de protest al profesorilor pe plan naţional în ianuarie a.c..
Mai mulţi profesori de la trei gimnazii din Budapesta au fost demişi miercuri pentru că au luat parte la demonstraţii şi nu s-au prezentat la cursuri, mai scrie sursa citată.
Participanţii la protestul de sâmbătă au arborat pancarte cu mesaje ca “Jos mâinile de pe profesorii noştri” şi “Ruşine, Orban”, iar mai mulţi elevi au organizat un pichet de o săptămână la Ministerul de Interne, responsabil şi de educaţie.
“Este război psihologic, dar nu suntem în război, sunt profesor”, a spus Maria Nemes, profesoară de engleză în vârstă de 50 de ani, concediată săptămâna aceasta de la Liceul Karinthy Frigyes şi care, după aproape 20 de ani la catedră, câştigă circa 600 de euro pe lună.
Potrivit Agerpres, guvernul ungar a afirmat că va majora salariile profesorilor după ce Comisia Europeană va da undă verde fondurilor de redresare de la UE.
2 comments
Poate ne trezim si noi in Romania!
@Radu: în niciun caz nu aș ieși în stradă, pentru profesori puturoși, care nu vin la școală decât pentru a racola elevi care să facă meditații. Aș ieși în stradă pentru profesorii care chiar au făcut ceva notabil în comunitățile în care trăiesc și locuiesc și le pasă cu adevărat de copiii din acele comunități, indiferent dacă sunt români, țigani sau maghiari. Pentru asemenea profesori, da, merită să protestezi, dar pentru profesorii care vin la școală doar pentru că vor să iasă din casă și nu predau mai nimic la clasă sau dictează din manual, nu merită să ieșim în stradă, pentru că ar fi o pierdere de vreme și de energie.