Mii de elevi au fost ținuți peste 2 ore, în unele cazuri chiar 4 ore după ora la care au terminat proba de limba română, blocați în clase. Motivele au fost mai multe și au ținut de organizare, spun elevii: Fie nu exista decât o ștampilă pe tot centrul de examen și elevii au așteptat ca foile să le fie ștampilate rând pe rând, fie a durat prea mult scanarea lucrărilor pentru că profesorii nu știau procedura, spun mai mulți elevi. “Am fost ținuți în clasă, cu foile pe bănci, nu aveam voie să le atingem, nu aveam voie să cerem o ciornă ca să desenam, nu aveam voie să mâncăm-nimic”, povestește pentru Edupedu.ro un elev dintr-un centru de examen din București. Un alt elev spune pe pagina noastră de Facebook într-un comentariu: “Am stat la scanare mai mult decât la proba scrisă”, iar o elevă de la Liceul Teoretic Alexandru Vlahuță din București spune pentru TVR Info: “Am stat după ștampilă o oră toți pentru că doamna cu ștampila s-a pierdut în liceu”.
- Contactat luni de Edupedu.ro, imediat după ora 14, Zoltan Kallos, președintele comisiei naționale de BAC a spus că motivul întârzierii a fost faptul că elevii au scris foarte mult: “Vă dați seama că dacă acei copii nu ar fi avut cunoștințe și nu ar fi știut la examene și ar fi scris două-trei pagini scanarea s-ar fi terminat mult mai repede”, a spus pentru Edupedu.ro, Zoltan Kallos.
Mii de elevi din țară au fost ținuți în clase ore în șir, în unele cazuri 8 ore: de la 8 dimineața, ora la care se permite accesul în sală, până la orele 14, sau chiar 16, deși proba s-a încheiat la ora 12, într-o zi caniculară.
“Am fost ținuți în clasă, cu foile pe bănci, nu aveam voie să le atingem, nu aveam voie să cerem o ciornă ca să desenam, nu aveam voie să mâncăm-nimic. Ne uitam pe pereți și ni s-a spus că o așteptăm pe doamna cu ștampila. Că nu se poată începe scanarea decât după ce vine doamna cu ștampila”, povestește un elev din București pentru Edupedu.ro.
Motivele sunt mai multe dar toate țin de organizare, spun elevii care au așteptat-o “pe doamna cu ștampila, care s-a pierdut în școală”, să ajungă în clasă. Mulți elevi și părinți povestesc pe Facebook că în centrele de examen este o singură ștampilă, iar acea persoană care are ștampila merge din clasă în clasă la fiecare elev.
Au fost probleme și legate de scanarea lucrărilor apoi, pentru că anul acesta este primul an când toate lucrările de la examenele naționale sunt scanate și corectate digital. Scanarea unei lucrări a durat chiar și câte o jumătate de oră, mai spun elevii.
“Noi elevii stăteam în bănci și priveam acest spectacol sinistru, nemâncați de la ora 7, sau de ieri, că nu toți au putut să mănânce mic-dejunul, doar cu apă la noi, fără să putem face nimic. Ultimul a ieșit din sală la ora 16:40”, spune un elev.
Iată mărturia unui elev pentru Edupedu.ro. El a susținut luni proba de limba română la un centru de examen din București:
“Am intrat în clasă cu toții pe la 8:30 s-a ținut polologhia cu regulile, în jur de 4-5 min. Apoi au venit și subiectele pe la 9:30 și de atunci a început timer-ul care practic înseamnă 3h. Doar că ideea e că teoretic cel puțin după 90 min, oamenii care au terminat subiectele și care vor să iasă poată să facă lucrul ăsta? Nu? Ei bine nici eu și nici colegii mei nu am putut ieși nici măcar după terminarea timpului. Adică după cele 3 ore normale. Am fost ținuți în clasă, cu foile pe bănci, nu aveam voie să le atingem, nu aveam voie să cerem o ciornă ca să desenam, nu aveam voie să mâncăm-nimic. Ne uitam pe pereți și ni s-a spus că o așteptăm pe doamna cu ștampila. Că nu se poată începe scanarea decât după ce vine doamna cu ștampila.
Am stat vreo oră jumate până să vină ștampila, și în final a venit – era o doamna mai în vârstă, care se plimba așa cu o ștampilă. O singură ștampilă în mână – cu ea s-a dus de la clasă la clasă și de la elev la elev și a ștampilat la fiecare lucrarea pe fiecare foaie. Asta s-a întâmplat undeva la 1:20. Era o ștampilă rotundă, doar a pus ștampila nu a și semnat.
Abia apoi a început scanarea: procesul de „cum deschidem calculatorul” pentru că majoritatea de acolo păreau analfabeți tehnologic și nu e vina lor, dar cum să nu știi cum să deschizi platforma. Au chemat informaticiana care mergea din clasă în clasă ca să îi logheze pe fiecare dintre cei care scanau lucrările în platforma respectivă. Asta a mai durat jumătate de oră, apoi prima lucrare a fost scanată în 25 de minute, cu tot cu verificarea că s-a scanat, că s-a încărcat, că s-au respectat pașii din procedura pe care o aveau. În tot acest timp noi elevii stăteam în bănci și priveam acest spectacol sinistru, nemâncați de la ora 7, sau de ieri, că nu toți au putut să mănânce mic-dejunul, doar cu apă la noi, fără să putem face nimic. Apoi au început să scaneze o lucrare la fiecare 10 minute. Ultimul a ieșit din sală la ora 16:40″.
Câțiva elevi de la Liceul Teoretic Alexandru Vlahuță din București au spus pentru TVR Info: “Am stat cele 3 ore alocate și după aia am așteptat încă vreo 2 ore doar pentru procedură”, spune un elev. O altă elevă povesteșe: “Am stat după ștampilă o oră toți pentru că doamna cu ștampila s-a pierdut în liceu. Și apoi, când a venit timpul să scaneze, doamnele profesoare care trebuiau să ne scaneze lucrările, citau instrucțiunile abia cu noi în sală, după ce am terminat examenul, încercau să înțeleagă cum funcționează sistemul. Și am stat pentru fiecare copil să-și scaneze foile jumatate de oră. La scanare nu prea se pricepeau profesorii. Am stat după ei să stea, să scaneze. Eu am stat 2 ore si jumătate. Până la ora 15:00 da, cam așa. Am mai stat o oră jumate după ce am terminat examenul, doar pe scaune și am mai așteptat să mai vină. Nici n-au avut capstator, nouă nu ne-a capsat lucrările.
O altă elevă spune: “Noi am ajuns aici la 7 dimineața și mulți dintre noi au plecat la trei. Și BAC-ul în sine ar trebui să fie până la 12 și să terminăm cu scanatul cu tot până la 13 măcar”.
“Am stat la scanare mai mult decât la proba scrisă fără să mai luăm în calcul că am avut de semnat 10 procese verbale la modul fizic!! Asta înseamnă digitalizarea pentru domnul Sorin Ion”, scrie un elev într-un comentariu pe Facebook.
Marți, 2 iulie, are loc a doua probă a Bac-ului: cea obligatorie a profilului: Istorie sau Matematică.
Foto: 105022683 | Business © Truecash2k8 | Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.