Mii de elevi ținuți în sălile de examen la proba de limba română la Bacalaureat aproape 8 ore, fără mâncare, ca să vină „doamna cu ștampila” și să le fie scanate lucrările

27.710 vizualizări
Foto: 105022683 | Business © Truecash2k8 | Dreamstime.com
Mii de elevi au fost ținuți peste 2 ore, în unele cazuri chiar 4 ore după ora la care au terminat proba de limba română, blocați în clase. Motivele au fost mai multe și au ținut de organizare, spun elevii: Fie nu exista decât o ștampilă pe tot centrul de examen și elevii au așteptat ca foile să le fie ștampilate rând pe rând, fie a durat prea mult scanarea lucrărilor pentru că profesorii nu știau procedura, spun mai mulți elevi. “Am fost ținuți în clasă, cu foile pe bănci, nu aveam voie să le atingem, nu aveam voie să cerem o ciornă ca să desenam, nu aveam voie să mâncăm-nimic”, povestește pentru Edupedu.ro un elev dintr-un centru de examen din București. Un alt elev spune pe pagina noastră de Facebook într-un comentariu: “Am stat la scanare mai mult decât la proba scrisă”, iar o elevă de la Liceul Teoretic Alexandru Vlahuță din București spune pentru TVR Info: “Am stat după ștampilă o oră toți pentru că doamna cu ștampila s-a pierdut în liceu”.

Mii de elevi din țară au fost ținuți în clase ore în șir, în unele cazuri 8 ore: de la 8 dimineața, ora la care se permite accesul în sală, până la orele 14, sau chiar 16, deși proba s-a încheiat la ora 12, într-o zi caniculară.

Am fost ținuți în clasă, cu foile pe bănci, nu aveam voie să le atingem, nu aveam voie să cerem o ciornă ca să desenam, nu aveam voie să mâncăm-nimic. Ne uitam pe pereți și ni s-a spus că o așteptăm pe doamna cu ștampila. Că nu se poată începe scanarea decât după ce vine doamna cu ștampila”, povestește un elev din București pentru Edupedu.ro.

Motivele sunt mai multe dar toate țin de organizare, spun elevii care au așteptat-o “pe doamna cu ștampila, care s-a pierdut în școală”, să ajungă în clasă. Mulți elevi și părinți povestesc pe Facebook că în centrele de examen este o singură ștampilă, iar acea persoană care are ștampila merge din clasă în clasă la fiecare elev.

Au fost probleme și legate de scanarea lucrărilor apoi, pentru că anul acesta este primul an când toate lucrările de la examenele naționale sunt scanate și corectate digital. Scanarea unei lucrări a durat chiar și câte o jumătate de oră, mai spun elevii.

“Noi elevii stăteam în bănci și priveam acest spectacol sinistru, nemâncați de la ora 7, sau de ieri, că nu toți au putut să mănânce mic-dejunul, doar cu apă la noi, fără să putem face nimic. Ultimul a ieșit din sală la ora 16:40”, spune un elev.

Iată mărturia unui elev pentru Edupedu.ro. El a susținut luni proba de limba română la un centru de examen din București:

“Am intrat în clasă cu toții pe la 8:30 s-a ținut polologhia cu regulile, în jur de 4-5 min. Apoi au venit și subiectele pe la 9:30 și de atunci a început timer-ul care practic înseamnă 3h. Doar că ideea e că teoretic cel puțin după 90 min, oamenii care au terminat subiectele și care vor să iasă poată să facă lucrul ăsta? Nu? Ei bine nici eu și nici colegii mei nu am putut ieși nici măcar după terminarea timpului. Adică după cele 3 ore normale. Am fost ținuți în clasă, cu foile pe bănci, nu aveam voie să le atingem, nu aveam voie să cerem o ciornă ca să desenam, nu aveam voie să mâncăm-nimic. Ne uitam pe pereți și ni s-a spus că o așteptăm pe doamna cu ștampila. Că nu se poată începe scanarea decât după ce vine doamna cu ștampila.

Am stat vreo oră jumate până să vină ștampila, și în final a venit – era o doamna mai în vârstă, care se plimba așa cu o ștampilă. O singură ștampilă în mână – cu ea s-a dus de la clasă la clasă și de la elev la elev și a ștampilat la fiecare lucrarea pe fiecare foaie. Asta s-a întâmplat undeva la 1:20. Era o ștampilă rotundă, doar a pus ștampila nu a și semnat.
Abia apoi a început scanarea: procesul de „cum deschidem calculatorul” pentru că majoritatea de acolo păreau analfabeți tehnologic și nu e vina lor, dar cum să nu știi cum să deschizi platforma. Au chemat informaticiana care mergea din clasă în clasă ca să îi logheze pe fiecare dintre cei care scanau lucrările în platforma respectivă. Asta a mai durat jumătate de oră, apoi prima lucrare a fost scanată în 25 de minute, cu tot cu verificarea că s-a scanat, că s-a încărcat, că s-au respectat pașii din procedura pe care o aveau. În tot acest timp noi elevii stăteam în bănci și priveam acest spectacol sinistru, nemâncați de la ora 7, sau de ieri, că nu toți au putut să mănânce mic-dejunul, doar cu apă la noi, fără să putem face nimic. Apoi au început să scaneze o lucrare la fiecare 10 minute. Ultimul a ieșit din sală la ora 16:40″.

Câțiva elevi de la Liceul Teoretic Alexandru Vlahuță din București au spus pentru TVR Info: “Am stat cele 3 ore alocate și după aia am așteptat încă vreo 2 ore doar pentru procedură”, spune un elev. O altă elevă povesteșe: “Am stat după ștampilă o oră toți pentru că doamna cu ștampila s-a pierdut în liceu. Și apoi, când a venit timpul să scaneze, doamnele profesoare care trebuiau să ne scaneze lucrările, citau instrucțiunile abia cu noi în sală, după ce am terminat examenul, încercau să înțeleagă cum funcționează sistemul. Și am stat pentru fiecare copil să-și scaneze foile jumatate de oră. La scanare nu prea se pricepeau profesorii. Am stat după ei să stea, să scaneze. Eu am stat 2 ore si jumătate. Până la ora 15:00 da, cam așa. Am mai stat o oră jumate după ce am terminat examenul, doar pe scaune și am mai așteptat să mai vină. Nici n-au avut capstator, nouă nu ne-a capsat lucrările. 

O altă elevă spune: “Noi am ajuns aici la 7 dimineața și mulți dintre noi au plecat la trei. Și BAC-ul în sine ar trebui să fie până la 12 și să terminăm cu scanatul cu tot până la 13 măcar”.

“Am stat la scanare mai mult decât la proba scrisă fără să mai luăm în calcul că am avut de semnat 10 procese verbale la modul fizic!! Asta înseamnă digitalizarea pentru domnul Sorin Ion”, scrie un elev într-un comentariu pe Facebook.

Marți, 2 iulie, are loc a doua probă a Bac-ului: cea obligatorie a profilului: Istorie sau Matematică.

Foto: 105022683 | Business © Truecash2k8 | Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
UPDATE: Scanarea s-a terminat în toate centrele. Zeci de elevi prezenți la Bacalaureat, ținuți să aștepte în clase peste două ore după terminarea probei de română, ca să le fie scanate lucrările la unele centre de examen / Zoltan Kallos, președintele comisiei naționale de Bac 2024: Elevii au scris un număr foarte mare de pagini, 15-18. Dacă acei copii ar fi scris două-trei pagini scanarea s-ar fi terminat mult mai repede

14 comments
  1. Mda, specific romanesc, ne fixam doar in a arăta partea negativă , de ce nu se arată și faptul că în toate centrele de examen exista o singura stampila , cu toate acestea sunt sute de centre in care la 12:30 erau încărcate toate lucrările, chiar dacă elevii au scris până la ora 12.
    Apropo de timp să știți că profesorii merg la centrul de examen cu 2 ore înaintea elevilor și rămân și după ce ei pleacă . Pe aceeași căldură și nemâncați, ar fi cazul sa nu ne mai victimizăm din orice. I-ar persoanele care nu se pricep sa fie înlocuite .
    Succes tuturor !

  2. In asteptarea ,,doamnei cu stampila”…
    In sala de examen cei doi asistenti organizeaza desfasurarea examenului se face fara nicio problema, astfel incat lucrarile ultimilor 3 elevi sunt scanate in jur de 12.30. Este anuntata comisia din centru si vine un membru care verifica fiecare lucrare, pagina cu pagina, pe suport de hartie si scanate si incarcate pe platforma. Totul este perfect, isi pune semnatura pe plicul in care urmeaza sa fie puse lucrarile elevilor si anunta pe grupul comisiei ca la sala X totul este OK. Dar, trebuie sa mai vina si ,,doamna cu stampila” sa mai faca o verificare, sa semneze si sa puna stampila pentru a putea preda lucrarile si celelalte documente.
    Si de acum rabdarea asistentilor este pusa la incercare. Sa stai intr-o sala goala si sa astepti aprox. 2 ore luni si 2.30 marti asta inseamna ,,buna organizare”!
    Urmeaza justificari: sunt singura, avem doar o stampila, este raspunderea unilaterala a presedintelui si deci presiunea prea mare, au fost probleme cu scanarea in unele sali, etc., etc.
    Cat despre probleme este normal sa apara atunci cand pentru scanare si incarcarea lucrarilor pe platforma ai la ,,dispozitie” personal pentru care lucrul cu claculatorul este inca ,,secret de serviciu”, iar pentru scris este folosit doar degetul mijlociu de la mana dreapta…Iar noi suntem penalizati cu ore bune de asteptare pentru ca am indraznit sa terminam si repede si bine. Totul in interesul superior al elevului!
    P.S. Mi-a mai trecut din suparare cand am aflat inspre seara ca in alte centre mai cu ,,staif” au fost situatii si mai ,,frumoase”. Sper ca joi sa am parte de un alt tratament, ca recompensa pentru rezolvarea fara cusur a celor doua operatii (scanare + incarcare pe platforma). Voi reveni!
    (Buzau, iulie 2024)

  3. Tot elevii analfabeți funcționali? Să fim serioși, intr un mare centru de examinare din Buc unde, pe lângă elevii colegiului respectiv mai susțin proba de bacalaureat elevii din alte 3 licee, o singură ștampilă, personalul total neinstruit sau neîndemânatic (cereau păreri elevilor despre modalitatea de scanare ) au petrecut aproape 8 ore pt susținerea probei de lb română. Este posibil așa ceva? De ce te inhami ,dna ministresa, in ceva despre care n ai habar ce rezultate poate avea? Din nou o comiți, cucoană! Pleacă acasă, ocupa ți timpul cu altceva, n ai ce căuta pe scaunul ăla. lL au mai încercat și alții dar, dacă au văzut ca nu e de ei, și au luat jucăriile și s au retras.

  4. M-me Deca și Ciolacu sunt cei mai mari… “digitaliști”!… Urrra!!! Trăiască Republica… Ciolăcistă România!!! Cinste noilor tovarăși! “Noi muncim cu drag și spor/Pentru-al țării viitor!”… 👏👏👏

  5. Cum e posibil așa ceva!? Am fost la Evaluarea Națională si am terminat ,cu tot cu verificarea scanarilor, la 12,30!

  6. Trebuie să recunoaștem că totul ține de organizare. Dacă știi să te organizezi nu se întâmplă decalaje mari(30 min maxim). Fac parte dintr-o comisie de bac cu aprox 240 de candidați în 15 sali de examen. Elevii erau toți plecați luni (fiind și prima zi și obișnuirea cu procesul de scanare) la ora 13.30 iar azi, 2 iulie, la 13.00.

  7. Stați așa, că nu ați întrebat și profesorii asistenți! Ca după ce pleacă elevii, profesorii rămân să predea lucrările. Si ce crezi – ministresa lovește din nou: se cere verificarea manuala a tuturor fișierelor încărcare pe platforma. Așa că domnii profesori asistenți ajung, Intr un caz de proasta organizare, să plece chiar și la ora 17 sau 18, in condițiile in care totul incepe la 7 dimineața. Și asta pentru 150-250 lei impozabil pe zi! iobăgie in învățământ!

    1. Și stresați și nemâncați și obosiți și cu nevoia sa meargă la wc și tu tot în ei dai?
      Săracii elevi umiliți pana la final de incompetenta celor ce au organizat bacul
      Rușine…

      1. Că profesorii s-au dus să ia masa la un hotel de 5 stele în timpul ăsta, sau ce? Iar dacă un elev e prins copiind, nu mai vine în examen două sesiuni, un profesor care calcă strâmb e dat afară, pentru ei nu e niciun stres când vin candidații și strecoară un telefon în sală ca să transmită subiectele…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel David, despre absenteismul elevilor la examenele naționale, cercetat pentru prima dată de Institutul pentru Științele Educației: Știm care sunt cauzele, știm ce ar trebui făcut, așteptăm resursele. Teama mea este că și dacă am avea resurse, de multe ori am observat că autoritățile din zona educației nu înțeleg nevoia specialistului

Daniel David, profesor de psihologie clinică și științe cognitive clinice, rector UBB, spune că ne aflăm “într-un moment de decizie, dacă vrem să facem ceva”, după ce au fost publicate…
Vezi articolul

Două cerințe de la proba de Matematică a Bacalaureatului de toamnă au fost traduse greșit pentru minoritățile naționale. Sesizarea, făcută după o oră de la începutul examenului / Timpul a fost prelungit pentru candidați, spune președintele Comisiei naționale de Bacalaureat, Florian Lixandru

Două dintre cerințele de la proba de matematică, Științe ale naturii, de la BAC 2023 – sesiunea de toamnă au fost traduse greșit în toate cele trei limbi ale minorităților…
Vezi articolul