Actualul rector al Politehnicii București, Mihnea Costoiu, aflat în funcție de peste un deceniu, încearcă să obțină un nou mandat la conducerea instituției, în cadrul unor alegeri programate pentru săptămâna viitoare și în care s-au mai înscris doi candidați – profesorul Alexandru Mihai Grumezescu și instructorul IT Mihai-Daniel Chiroiu.
Aceștia sunt cei trei care și-au depus candidaturile pentru funcția de rector în cadrul procedurilor încheiate săptămâna trecută și, drept urmare, se vor înfrunta în alegerile din 14 decembrie, potrivit calendarului alegerilor. Este primul astfel de scrutin după ce UPB a fuzionat cu Universitatea din Pitești, rezultatul fiind Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica București.
Mihnea Costoiu este rector al Politehnicii din 2012. El ar fi trebuit, conform vechii Legi a educației, să aibă două mandate. Dar, în urmă cu un deceniu, pe când era ministru delegat pentru Învățământ Superior în guvernul Ponta, legea a fost modificată așa încât rectorii să aibă posibilitatea să candideze pentru un al treilea mandat, dacă, în timpul petrecut în funcție, au avut intervale de suspendare. El a folosit această portiță în alegerile de acum 4 ani, după cum a relatat, atunci, Edupedu.ro.
Noua Lege a învățământului superior, care, de asemenea, limitează mandatele rectorilor la 2, nu ia în calcul și mandatele exercitate deja, ceea ce îi permite unui rector precum Mihnea Costoiu să rămână în funcție încă două mandate de câte cinci ani, dacă este reales.
El menționează, în CV-ul depus cu ocazia candidaturii de acum, faptul că a obținut licența în inginerie economică în 1996, are „studii aprofundate” în domeniu în 1996-1997, tot la UPB, urmate de „studii postuniversitare – Securitate națională” la Colegiul Național de Apărare. Mai adaugă un „certificat de absolvire” în Management universitar la ASE (2010-2011). În 2020, G4Media.ro a relatat că Mihnea Costoiu fusese exmatriculat de la două doctorate, unul la Politehnica, unul la Academia SRI.
- Programul managerial propus de Mihnea Costoiu pentru aceste alegeri – aici
Un alt candidat este Alexandru-Mihai Grumezescu, în vârstă de 36 de ani. Potrivit CV-ului său, este profesor universitar la Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii – Departamentul Știința și Ingineria Materialelor Oxidice și Nanomateriale în cadrul UNST Politehnica București. În 2022-2023 a fost cercetător științific grad I la Institutul de Cercetare al Universității din București, este conducător de doctorat la Politehnica, unde s-a angajat ca asistent în 2014 și a avansat pe parcursul ultimilor ani.
Și el este licențiat UPB, la Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor (2009).
- Programul managerial al lui Alexandru-Mihai Grumezescu – aici.
Al treilea candidat este Mihai-Daniel Chiroiu, în vârstă de 37 de ani. Un CV mai vechi publicat pe site-ul UPB, datat 2019, menționa că atunci era șef de lucrări/ector la Departamentul de Calculatoare al Facultății de Automatică și Calculatoare Actualul CV, depus la candidatura pentru funcția de rector, menționează la activități în curs „Instructor – Academia CISCO din UPB” și „Cisco Certified Network Associate Security”.
- UPDATE Mihai-Daniel Chiroiu a transmis Edupedu.ro că pe pagina alegerilor UNSTPB “CV-ul meu a fost trucat”, lipsind două pagini. El a precizat că CV-ul complet este acesta. Acest CV precizează că din 2019 este conferențiar în cadrul Universității – Facultatea de Automatică și Calculatoare, iar de anul trecut este responsabil program postuniversitar – Auditor securitate cibernetică, in cadrul aceleiași universități.
CV-ul acestuia (cel de pe pagina alegerilor din Politehnica) nu include detalii despre studii, cu excepția unei ”Diplome de Doctor în Calculatoare și Tehnologia Informației” la Facultatea de Automatică și Calculatoare a UPB, între 2011-2014. A avut mai multe activități în domeniul IT: instructor, rețelistică, administrator de sistem, securitate. CV-ul mai menționează patru ani (2011-2015) de activitate ca asistent universitar la UPB și aproape doi ani (2012-2014) ca cercetător la o universitate din Germania.
- Programul managerial al lui Mihai Daniel Chiroiu – aici