Mihai Eminescu, 130 de ani de la moarte: A debutat literar cu poezia ”La mormântul lui Aron Pumnul”, pe care a semnat-o M. Eminoviciu

1.993 de vizualizări
Mihai Eminescu a debutat literar în 1866, cu poezia ”La mormântul lui Aron Pumnul”, pe care a semnat-o M. Eminoviciu. Închinată memoriei profesorului său, poezia a apărut în broşura omagială intitulată ”Lăcrămioarele învățăceilor gimnăziaşti din Cernăuți la mormântul prea iubitului lor profesor Arune Pumnul”, scrie agenția de presă Agerpres, într-un documentar dedicat poetului.

“Cel care a descoperit talentul poetic al lui M. Eminescu a fost Iosif Vulcan, directorul revistei ”Familia”, după ce a primit, în februarie 1866, mai multe creații aparținând tânărului poet. Adevăratul debut a avut loc în nr. 6/1866 al revistei, prin publicarea poeziei ”De-aş avea…”, semnată pentru întâia oară Mihai Eminescu (numele fiind schimbat de I. Vulcan) şi însoţită de următoarea notă: ”Cu bucurie deschidem coloanele foaiei noastre acestui june de 16 ani, care, cu primele sale încercări poetice trimise nouă, ne-a surprins plăcut”. După publicare, poetul acceptă numele de Eminescu şi îi adresează lui I. Vulcan o scrisoare de mulțumire, întrebându-l dacă mai poate trimite şi alte lucrări, deschizându-se în acest fel seria colaborărilor în paginile revistei, conform volumului biografic “Viața lui Mihai Eminescu” de George Călinescu (Editura pentru literatură, 1966).

Activitatea sa poetică a început şi s-a încheiat la ”Familia”. Mihai Eminescu a publicat aici, începând cu anul 1866, timp de trei ani, 12 poezii (”De-aş avea…”, ”O călărire în zori”, ”Din străinătate”, ”La Bucovina”, ”Speranţa”, ”Misterele nopţii”, ”Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, ”La Heliade”, ”La o artistă”, ”Amorul unei marmure”, ”Junii corupţi”, ”Amicului F. I.”), precum şi o traducere – nuvela “Lanţul de aur” de Obkel Adam, iar cu puţin timp înainte de a se îmbolnăvi, în primăvara anului 1883, i-a mai încredinţat lui Iosif Vulcan şapte poezii, între care: ”S-a dus amorul…”, ”Pe lângă plopii fără soţ…”, ”Şi dacă…”, ”Din noaptea…”.”

Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850 la Botoșani și a murit pe 15/27 iunie 1889, la 39 de ani, în București.

 

 

Image by OpenClipart-Vectors from Pixabay


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Chioșcurile din școli și din apropierea acestora intră în verificarea autorităților, pentru eliminarea produselor tip fast-food. Inspectoratul București și Protecția Consumatorului anunță și o campanie de educare a copiilor să citească etichetele produselor

Autoritatea pentru Protecția Consumatorului anunță că începe verificarea școlilor și liceelor din București, “pentru a ne asigura că sunt respectate toate normele în vigoare privind produsele comercializate în unitățile de…
Vezi articolul

Guvernul adoptă rectificarea bugetară prin care alocă bani suplimentari pentru salariile profesorilor și burse / Premierul Ciolacu anunță o rectificare concentrată pe investiții, inclusiv pentru școli, dar la Ministerul Educației e prevăzută o scădere a fondurilor de investiții

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în deschiderea ședinței de guvern de luni, că executivul va aproba rectificarea bugetară anunțată săptămâna trecută, pe care a prezentat-o drept una concentrată pe investiții.…
Vezi articolul

Directorul executiv al firmei de testare standardizată, unde peste 100.000 de elevi din 329 de școli vor susține teste la Română și Matematică peste 10 zile: Încercăm să ne purtăm exact ca la un cabinet medical în care ne purtăm frumos cu copiii

Fiecare copil din școlile alese de ministerul Educației pentru a participa la proiectul pilot de testare standardizată la finalul acestei luni va susține două teste, a explicat Gabi Bartic directorul…
Vezi articolul