Profesoara de matematică, Mihaela Popa, fost secretar de stat în Ministerul Educației, atrage atenția într-o postare pe Facebook că elevii de clasa a VIII-a sunt bulversați „periodic din 2 în 2 săptămâni cu zile libere, vacanțe, punți, sărbători, școala Altfel și Săptămâna Verde (…) îi scoatem pe copii din continuitatea educației”. Mihaela Popa mai spune că profesorii nu mai au timp să predea și materie nouă și importantă.
„Din septembrie până în iunie programul elevilor în an terminal când efectiv profesorii nu mai au timp să predea materie nouă, foarte importantă și foarte folosită în viața de zi cu zi: geometria în spațiu”, spune profesoara de matematică Mihaela Popa într-o postare pe Facebook.
Ea atrage atenția că programul elevilor este bulversat cu fragmentări dese, la 2 săptămâni și în același timp supra-aglomerați cu materia nouă care trebuie predată în timpul rămas.
Redăm mesajul integral al profesoarei:
„Despre simulările la Evaluarea Națională – alte gânduri:
1. Simulările au devenit fără număr, din lipsă de idei… Altfel nu îmi explic cum poți bulversa, din septembrie până în iunie, programul elevilor dintr-un an terminal, când profesorii nu mai au timp să predea materie nouă, foarte importantă și foarte folosită în viața de zi cu zi: geometria în spațiu.
2. Se discută doar despre cum se pot obține note de zece și nimeni nu vorbește despre scopul real al acestei evaluări. Ce evaluăm?
3. Despre fragmentarea sistemului de învățământ și supra-aglomerarea elevului în timpul rămas pentru noțiuni noi, iarăși nu ține nimeni cont!
Dau mai jos un exemplu (pentru că știu cum am alergat prin materie, cum am cerut ore de muzică, sport etc. de la colegi ca să pot termina materia și să o predau bine):
• Septembrie – Evaluări inițiale (două săptămâni)
• Octombrie – Vacanța de toamnă + Școala Altfel + Sfânta Parascheva
• Noiembrie – Zile libere (Sf. Andrei), urmate de
• 1 Decembrie – Zile libere și punți, apoi Crăciun și Anul Nou
• Ianuarie – Zile libere (24 Ianuarie, punți etc.)
• Februarie – Simulări județene
• Martie – Simulări naționale
• Aprilie – Școala Verde și vacanța de Paști
• Mai – Zile libere (1 Mai, punți, Înălțarea etc.)
• Iunie – 1 iunie liber și urmează examenul!
4. Înainte și după fiecare bulversare de program, îi scoatem pe copii din continuitatea educației. Și nu ar fi o problemă dacă acest lucru nu s-ar repeta periodic, din două în două săptămâni!
Interesează pe cineva?
5. În tot acest timp, elevii mai studiază și alte discipline, la fel de importante pentru cultura lor generală.
Interesează pe cineva când și cum rezistă acești copii, în timp ce efectiv memorează teste pentru Evaluarea Națională?
6. Interesează pe cineva că această Evaluare Națională a ajuns să producă în masă analfabetism funcțional?
O spun toate analizele și rezultatele naționale și internaționale!”
Mihaela Popa este profesoară de matematică la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Iași. A fost secretar de stat responsabil cu fondurile europene în Ministerul Educației și Cercetării, în mandatul de ministru deținut de Monica Anisie, în anul 2020, iar în trecut a fost parlamentar PNL pentru două mandate și europarlamentar PDL. Anul trecut a candidat fără succes pentru un post de deputat pe prima poziție de pe lista partidului „România în Acțiune”, care l-a susținut pe Mircea Geoană în cursa de la prezidențiale.
Reamintim că peste 900 de profesori și directori de școală au propus renunțarea la cel puțin unul dintre programele Școala Altfel și Săptămâna Verde, potrivit studiului „Evaluarea măsurilor de implementare a structurii anului școlar pe intervale de cursuri (module)”, publicat pe 31 decembrie 2024 de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), fără a fi promovat în vreun fel de Ministerul Educației. Studiul este reprezentativ la nivel național, au participat aproape 7.000 de profesori.
„Ultima săptămână a fiecărui modul este cea mai solicitantă, am primit lucrări în fiecare zi”, spun peste jumătate dintre elevii chestionați într-un studiu al Ministerului Educației publicat tot anul trecut.