Miercuri, 14 februarie, profesorii și angajații din Învățământ primesc salariile majorate de la 1 ianuarie 2024 / Directorii de școli și inspectorii primesc cele mai mari salarii și au cele mai ample majorări

84.783 de vizualizări
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
Miercuri, 14 februarie, profesorii și angajații din Învățământ primesc salariile majorate de la 1 ianuarie 2024. Amintim că, la sfârșitul lunii ianuarie, aplicația de salarizare pentru angajații din Educație a fost actualizată cu noile majorări salariale. Conform ordinului nr. 86 din 2005 al Ministerului de Finanțe, care stă la baza reglementării datelor din lună la care se primesc salariile pentru bugetari, angajații din Educație primesc regulat salariile pe data de 14 a lunii.

Săptămâna trecută, aplicația de salarizare a fost din nou actualizată, potrivit unui document ajuns în școli:

„Modificările aduse la versiunea 2.41.2 constau în: 

  • Import grile (Educator-puericultor S și SSD) și actualizări grile pentru funcțiile de Infirmieră, Șofer, Lenjereasă, Inginer sistem I, Inginer sistem II, Infirmieră/infirmieră în educație timpurie pe legislatiile anterioare, în vederea calculului de sporuri; 
  • Remediere afișare contribuții pentru salariați cu încadrări multiple și CM; 
  • Actualizare Categorie unitate pentru CJRAE;
    ATENȚIE: în Setări generale trebuie reselectat tipul de unitate, iar în urma acestei operații categorie unitate = ”(2) Învăţământ Special”.

La sfârșitul lunii decembrie 2023, Guvernul a adoptat proiectul de ordonanță de urgență care stabilește salariile din învățământ de la 1 ianuarie 2024. Potrivit acestuia, cele mai mari creșteri sunt pentru funcțiile administrative, atât în mediul academic (19% pentru rectori) cât și în cel preuniversitar (26-28% pentru inspectori și aproape 30% pentru directorii de școli).

Informații de context

Iată ce prevede Ordonanța urgență nr. 128 din 28 decembrie 2023:

Articolul II – „(1) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea- cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor centrale universitare, personalul Bibliotecii Naționale a României și Bibliotecii Academiei Române, precum și pentru celelalte categorii de funcții prevăzute în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, și Legii învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, și care își desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ și care nu se regăsesc în anexa prevăzută la art. I se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023.

(2) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul administrativ/nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează, începând cu data de 1 ianuarie 2024, cu 250 de lei față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 450 de lei începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023.

(3) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază ale personalului din instituțiile și unitățile care funcționează în subordinea sau în coordonarea Ministerului Educației, altul decât cel prevăzut la alin (1) și (2), se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023.”

O analiză Edupedu.ro a arătat cum salariile profesorilor sunt în urma economiei: salariile din școli au crescut, în medie, cu 230% din 2010 și până în 2024, într-o economie unde salariile medii și minime au crescut cu 312%, respectiv 450% în aceeași perioadă. Cu alte cuvinte, atunci când este comparat cu doi indicatori esențiali – salariul minim pe economie și salariul mediu pe economie –, salariul profesorului nu rezistă.

Pentru profesorul debutant, cel care ar fi trebuit să aibă un salariu net, în mână, de 4.600 de lei pe lună de la 1 ianuarie 2024, conform declarației ministrului Muncii de la pupitrul Guvernului României din 12 iunie 2023, salariul va fi crescut de la 3.300 de lei și până la 3.550 de lei, deci o creștere de 250 de lei pe net.

În 14 iulie, profesorii au primit salariile majorate, după greva din luna mai a profesorilor. Condiția pentru suspendarea grevei a fost adoptarea unei ordonanțe de urgență care să prevadă faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024.

Pe 15 iunie, în discursul său din Parlament, Marcel Ciolacu, președinte PSD, le-a promis profesorilor și angajaților din învățământ că va livra “la milimetru” ce a promis împreună cu Nicolae Ciucă, fost premier:

„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Marcel Ciolacu: Din 2024, la costul standard pentru cheltuielile salariale, creșterea este de 38% / Ligia Deca și premierul anunțau creșteri de 50% ale salariilor cadrelor didactice în 2024, față de mai 2023
OFICIAL Noile grile salariale 2024 pentru profesori și angajații din școli au intrat în vigoare și se aplică de la 1 ianuarie
Aplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată cu noile majorări de la 1 ianuarie 2024 – document

24 comments
  1. Mărire de salariu, cui ? Aaa, tot eu răspund imediat, mărire directorilor, inspectorilor care NU au participat la grevă, iar noi, profesorii, ăștia care oricum nu facem mai nimic, ne am ales cu ce ? cu o mărire de 3 lei! rușine, Iohhanis, la pârtie cu tine, te așteaptă Austria, în frunte cu directorii că își permit, distrați-vă!

  2. nu uitați să vă luați o sacoșă mare de rafie când vă duceți după leafa , și ceva ajutoare ..
    un purcoi de bani va asteapta..

    1. Bunicul meu îmi spunea cum, prin anii ’50, se duceau cu roaba de bani să cumpere o pâine.

      Cam aia e direcția, doar că acum avem carduri și nu mai e nevoie de roabă.

  3. Pentru cât vă dați silința, aveți salarii foarte mari.Veniți la ore și stați pe Facebook și Google ,și puneți copii să copie lecțiile din manuale.Că de nu mai aveți chef să faceți ore.Ptr ce luați asemenea salarii?

  4. 6126 de lei/ lună!
    După treizeci și șase de ani de muncă! După stresul anual al examenelor naționale !

    •Directorul meu are ore suplimentare in școală pe care le dă cui vrea el!
    •Directorul meu are dirigenții pe care le distribuie cum vrea!
    •Directorul meu are ore la pedagogic- care ar fi firesc să fie distribuite după criterii valorice suplimentare, dar….sunt date tot cui vrea domnia sa!
    •Directorul meu implică in proiectele școlii doar anumiți angajați ( proiecte despre care nici nu vezi informații inainte de derulare); acei colegi vor avea șanse la gradații de merit!

    Salariul directorului meu e însoțit de gradație de merit pentru un ….bun management! Acum e mărit cât să trăiască mai bine!

    De ce, doamnă ministru, e așa?

    De ce, doamnă ministru, voi avea si pensia cu douăzeci-treizeci % mai mică decât aleșii domnului director?
    Pentru că nu am spus ,,da” automat?
    Pentru că am pus întrebări, inclusiv despre numiri abuzive? Pentru ca am avut criterii de notare la elevi?
    Pentru că nu am stat in gașca x, unde se votează automat orice?

    In plus, bullying e și când simți că ești captiv, căci nu poți pleca, chiar dacă nu tolerezi o situație!

    1. Foarte bine ați punctat domnule profesor!Respect! Trebuie sa se facă evaluări serioase în toate activitățile scolii, la gradatiile de merit care au ajuns sa fie date doar pe prietenii în feudele din inspectorate.

    2. Da vouă nu va convine nimic, pe lângă ca sunteți printre singuri care au primit creșteri salariale, dar nu la mișto, chiar mari, fata de alte job uri care sunt în prezent în România, dvs chiar o duceți bine, nu prea știți sa va apreciați viata :))))

      1. Adrian, compari mere cu pere!

        Asta de fapt doare: când se compară un job cu o carieră!

        Poți avea un job cu o valoare salarială mare/mică, așa cum accepti/ se potrivește la un moment dat in viață!

        Dar când tu intri intr-un sistem in care știi că valoarea ta ca specialist tot crește in timp ( prin examene, prin experiență) si inainte era onorată inclusiv pecuniar trecerea la diferite etape, ai o mare, mare dezamagire azi!

        Prima măciucă pe care am primit-o: s-a stabilit că, de la douăzeci si cinci de ani de activitate, salariul nu mai crește. Noi așteptaserăm de când eram tineri (și cu salariul f.mic prin comparație cu alții inițial) să crească
        veniturile primite spre pensie! Fraieri, sărăciți de asemenea decizie, am tot crezut că statul român e conștient că are o datorie neonorată față de noi și va face un echilibru! El, statul, in schimb, a pus tot ce zice că a avut de dat in săculețul celor tineri care, adepți ai ideii ,,ce-i in gură nu-i minciună “, nu se mai lasă prostiți ca noi ( spre cinstea lor, dar fără să cunoască ,,amănunte ” ca cele de mai sus).

        Statul român crede că va putea face asemenea ,,jonglerii” la infinit (de a nu-și păstra cuvântul).

        E adevărat, prin această alegere de paradigmă, va avea statul profesorii din generația noastră in mizerie ( salarii fără creșteri valorice in ultimii douazeci de ani de carieră, urmate de pensii cu contribuțiile acestea).Ii pasă????

        Însă, la pachet cu neonorarea condițiilor față de cei ca noi, va veni un feedback neașteptat/așteptat/ dorit ( că nu mai știm ce să credem!): cetățeanul român nu va mai avea parte de acel profesor de carieră ( va fi ca la americani, in școlile publice). Vom experimenta apoi toate etapele pe care cei care au făcut așa acum le regretă! De ce? Pentru că e mult mai greu intr-o societate clădită cu oameni care vin și pleacă din sistemul de învățământ (care consideră o haltă a vieții jobul de profesor!).
        Balanța e necesar a fi observată acum ! Neapărat! Fără ipocrizie! Și fără vorbe goale, de genul ,,ne asumăm!”

        Politicienii ar trebui puși să răspundă inainte de a fi aleși ce părere au despre acest subiect (de campanie electorală)!

    1. Ca toate in acest minister. Ma alatur si eu ca am stat fara salariu toata greva si am dat bani pe naveta si am mers zi de zi la scoala in timp ce ma tracasau pe rand: director, lider de sindicat si colegi foarte zelosi. Intre timp, toti acestia au obtinut cate o marire mai mare. Pe pielea noastra, a fraierilor ce au facut greva. Au curaj sa refuze marirea?

  5. Directorii și inspectorii care nu fac mai nimic, au salariile încă o dată cat învățătorii care muncesc de și rup sănătatea în două…Lor cat le au crescut? Spuneți tot ! Cine muncește cel mai mult Intr o școală? Directorii? care sunt privați de ore și rup cafelele și țigările stand degeaba? Ferească Dumnezeu! 👎👎👎👎👎👎👎

  6. Degeaba măresc salariile, atât timp cât nu micșorează taxele pe muncă, care sunt cele mai mari din Uniunea Europeană…Și salariile tot cele mai mici…Ce dau pe mere, iau pe pere! Tot un rahat e mărirea! Salariile sunt nesimțit de mici in funcție de studii… Trebuie micșorate drastic taxele pe salarii și urgent, altfel e degeaba! Nu se simte nicio mărire!👎👎👎👎👎👎👎👎

    1. Se vede cu ochiul liber ca pur și simplu nu ii interesează pe acești guvernanți care au grija doar de ei și de salariile și pensiile speciale.Au dovedit încă o data ca nu au cuvânt….Atâta timp cât populația nu ii taxează pt.neseriozitate,nu vor invata nimic.In România profesorii care au facultati și mastere sunt plătiți asa cum sunt iar alții cu un simplu liceu din alte ramuri de stat au mult mai mult.Este dreptate,domnilor din parlament?

  7. Da,normal, nesimțiții care nu au făcut grevă, gen inspectori,directori, cei care puneau presiune pe greviști, ăștia iau cel mai mult.
    Nu se mai merită nimic în țara asta…

    1. exact,ei au stat la umbră și noi cadrele nedidactice care am ieșit zi de zi în stradă ne-am ales cu o mărire de doi lei 👎👎

  8. Fix cine nu a facut greva si ne sexeaza cel mai mult iau mai mai mariri: ghioceii de partid-directorii si inspectorii, stapanii de sclavi pe plantatie.

    1. Îngrijitorilor din școli de ce nu li sau mărit salariile că ei strâng mizeria după toți,sau ei nu au dreptul la o viață buna și cinstită,vreau și eu răspuns ,cine știe ,va rog frumos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 20 de dezbateri publice, recitaluri, lecturi și proiecții de film, la Festivalul de Literatură de la Odesa, găzduit în București. Evenimentul cu acces gratuit ține până duminică, 25 februarie, la Institutul Goethe

Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Odesa, devenit itinerant din cauza războiului din Ucraina, se va desfăşura, de joi până duminică, la Bucureşti, în program…
Vezi articolul