„Micile victorii” care îi fac pe elevi să persevereze la învățătură – un studiu despre efectul problemelor ușoare incluse în teste dificile la matematică

264 de vizualizări
Foto: © Naamah Barshai | Dreamstime.com
Succesul la învățătură poate fi interpretat fie prin rezultate și note foarte bune la o materie dificilă, dar poate să însemne și motivarea pe care o găsesc elevii pentru a continua să învețe în pofida dificultăților de care se lovesc, sugerează un nou studiu bazat pe rezolvarea unor probleme de matematică, realizat sub umbrela American Psychological Association  și citat de site-ul american pe teme de educație Edutopia.org.

Studiul a urmărit să aplice în rândul elevilor cercetări făcute până acum în principal în rândul adulților, cu privire la felul cum interpretează indivizii succesul academic în funcție de sarcinile pe care le primesc.

În cadrul cercetării, 570 de elevi de clasa a 3-a și de clasa a 6-a au primit de rezolvat 10 probleme dificile de matematică. Jumătate dintre ei au primit, în plus, cinci probleme considerabil mai ușoare, așa încât elevii să aibă și momente în care simt un oarecare grad de succes, pe lângă provocarea pusă de problemele dificile.

  • Potrivit sursei citate, deși au avut același număr de probleme dificile de rezolvat, elevii care au primit și probleme ușoare erau de două ori mai predispuși să își dorească un nou set de probleme de rezolvat. Totodată, acei elevi erau de două ori mai înclinați să aprecieze drept plăcută activitatea desfășurată, o atitudine notabil diferită de sentimentul de frustrare și descurajare pe care îl pot produce problemele grele de matematică.

Realizatorii studiului au observat, totodată, că a contat și locul unde au plasat problemele ușoare, plasarea lor la începutul sau la sfârșitul testului fiind cea mai benefică. Autorii apreciază că o astfel de abordare „are potențialul să fie folosită ca strategie alternativă pentru a crește motivația și implicarea elevilor față de matematică, într-un mod în care nu este redusă dificultatea lucrurilor pe care dorim ca elevii să le învețe”.

Foto: © Naamah Barshai | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Samsung Electronics Romania

VIDEO Lecție de Matematică Algebră la clasa a VI-a, cu plan de lecție oferit profesorilor, în sistem clasă inversată, cu ajutorul tablei interactive / Profesoara Larisa Dediu: Sunt atâtea platforme care ne ajută încât avem nevoie să ni se dea aceste exemple, să ni se arate cum să le folosim eficient la clasă

Larisa Dediu, profesor de Matematică la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Bacău a fost de acord să le arate tuturor profesorilor interesați, elevilor și părinților, felul în care tehnologia…
Vezi articolul

Ministrul Educației anunță că 60% dintre elevii din România au obținut medii peste 8,50 în semestrul I al acestui an școlar, desfășurat cu prezență fizică, în creștere față de anul anterior, desfășurat mai ales online

În primul semestru al anului școlar 2021-2022, 60% dintre elevii de gimnaziu și liceu, din România, au obținut medii peste 8.50, potrivit declarației făcute la gandul.ro de ministrul Educației, Sorin…
Vezi articolul

Elevii să lingă înghețata, să planteze legume, să frământe aluatul – „experiențe esențiale” recomandate de Societatea Regală de Chimie pentru reforma curriculumului de științe în școala primară, în Anglia

Linsul înghețatei pe băț, dar și jocul cu umbrele, frământatul aluatului sau plantarea de legume ar trebui să fie „experiențe esențiale” pentru știința predată în școala primară în Anglia, potrivit…
Vezi articolul

BREAKING Subiectele și baremele de la Titularizare 2024 pentru profesorii de gimnaziu și liceu. Eseu despre poezia lui Nichita Stănescu, cerință pentru candidații la Limba română. Baudelaire – la franceză / Model de test pentru unitatea „Elemente de organizare a datelor” – subiectul III la Matematică

Subiectele și baremele de la Titularizare 2024 pentru profesorii de gimnaziu și liceu la mai multe discipline au fost publicate cu puțin timp în urmă de Ministerul Educației. Proba scrisă…
Vezi articolul

Ecaterina Andronescu este contrazisă de reprezentanţii părinţilor şi ai elevilor: Am discutat despre eliminarea notelor de la Educație fizică, Desen, Religie și Muzică, nu înţelegem de ce spune că sunt minciuni

Reprezentanții organizațiilor care au fost la discuții la minister în februarie, pe tema unei reforme educaționale, spun că s-a discutat eliminarea notelor de la Educație fizică, Desen, Religie și Muzică…
Vezi articolul