„Mi-e teamă că vom fi obligați să acceptăm un număr prea mare de elevi care vor repeta, vrând-nevrând, anul școlar”, spune Ministrul Educației: În localitățile care intră în carantină „ne vedem puși cumva cu spatele la zid”

81.451 de vizualizări
Foto: gov.ro
„Mi-e teamă că vom fi obligați să acceptăm un număr prea mare de elevi care vor repeta, vrând-nevrând, anul școlar”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință online organizată de Newsweek. Acesta s-a referit astfel la pierderile suferite de elevii care nu au avut acces la educației și care acum, odată cu creșterea ratelor de infectare în tot mai multe localități și intrarea acestora în carantină, trec din nou la școala online sau întrerup școala cu totul.

„Din păcate trendul epidemiologic, vedeți, ascendent. Tot ce-am putut noi obține am fost să avem prezență fizică pentru aceste ore de recuperare, atâta vreme cât nu se intră în carantină.

Până la pragul de infectare de șase la mie. Acum, cu localitățile care depășesc acest prag de infectare ne vedem, în educație, puși cumva cu spatele la zid, dacă îmi permiteți o expresie non academică, și nu știu cum vor putea fi recuperate aceste pierderi.

Și cu acest program de educație remedială erau de extrem de greu de recuperat pierderile, pentru că ele sunt neuniform repartizate, diferă de la zonă la alta, de la o școală la alta, de la o clasă la alta și chiar de la un elev la altul, depinde ce posibilități materiale, dar nu numai… Și atunci, pierderile fiind atât de mari, mi-e teamă că vom fi obligați să acceptăm un număr prea mare de elevi care vor repeta vrând-nevrând anul școlar”, potrivit lui Sorin Cîmpeanu.

Cîmpeanu a spus în cadrul conferinței că nu susține repetarea anului școlar, ca decizie pentru întreg sistemul de învățământ. Pe 17 martie ministrul spunea că oricine poate repeta anului școlar, dacă nu merge la școală și dacă nu promovează și că nu a luat niciodată în calcul varianta înghețării și/sau repetării anului școlar.

Cîmpeanu a spus atunci că sunt puține clase care au cursurile suspendate, adică 216 clase din cele 136.000 de la nivel național, din cauza cazurilor de infectare cu noul SARS-CoV-2.

Vineri, pe 19 martie, deja erau în carantină 85 de localități. Vedeți aici lista ratei de infectare în fiecare localitate din România și scenariul în care funcționează școlile.

Foto: gov.ro


30 comments
  1. Trebuia sa se mearga de la bun inceput pe fizic 2 saptamani, online 2 saptamani. Daca tot s-a ajuns la concluzia ca pana si DSP trebuie sa urmareasca 14 zile. Daca s-a dovedit ca in 14 zile apar simptome sigur. S-ar sti dinainte. S-ar planifica si personaliza materia calm, nu mereu pe fuga. Stai vineri de vineri si astepti sa vezi ce faci luni. Nu pot sa cred ca nu se gandeste chiar nimeni la aceasta varianta. Un profesor normal stie sa-si “brodeasca” astfel materia incat sa se preteze ceva la online si altceva la fizic si se poate oeganiza incat elevii sa nu fie mult vitregiti de absenta face to face. Dar sa stie omul. Sa-si planifice pe o luna cum e mai bine pt elev. Nu in 2 zile sa ii zboare gandurile in toate partile cum sa faca, cum sa dreaga sa se piarda cat mai putin. Era solutia perfecta.Dar se fac toti ca nu vad.

  2. Din păcate domnul ministru nu s-a gândit din start la elevii vulnerabili și fără acces la educația online.Dovada stă în ordinul emis în care toți elevii vor trece în online acolo unde rata de infectare va trece de 6.Sa fim serioși localitățile vizate primele sunt cele mici și majoritatea sunt din baza rurală acolo unde sunt cele mai mari pierderi.
    În concluzie asistam din nou la o discriminare…cei din orașele mari cu acces nelimitat la educație (depinde și de voința elevilor )și cei din mediul rural rămași in aceeași situație de la începutul pandemiei…
    Practic nu a rezolvat nimic!

    1. Care este logica din spatele inchiderii scolilor ? Au fost mai putine cazuri atunci cand copiii nu au fost la școală? Au scazut cazurile imediat ce copiii nu au mai fost la scoala ?
      Sunt scolile focare ?
      Sunt profesorii in general purtatori ?
      … dragilor, de acest virus nu scapam. La o analiza atenta observam ca nu avem cum, chiar dacă ne inchidem toti in case 1 luna … si il eradicam din Romania… nu este garantat ca Ungaria va face la fel …. sau Moldova … sau Germania.
      După parerea mea statul ar trebui sa prevada asta … sa achizitioneze aparate oxigen, sa faca locuri de ati si sa lase sa treaca pandemia natural. Cu scoli deschise … locuri de munca active, etc.Este mai ieftin si mai eficace. Vor fi xzeci de valuri. Cu cat mai tarziu vor lua aceasta decizie … cu atat mai multi bani va pierde statul. Care de fapt suntem noi …

      1. O sa vorbim si noi de “ieftin si eficace” cind o fi vorba de viata ta sau a alor tai!!! O sa ne faca chiar placere sa abordam problema asa! La tine merge o butelie de oxigen in minus ca o consumi degaba! zau, un pic mai ieftin, mai eficace!

  3. Lasati pârtiile deschise, malluri, sălile de pariuri etc! Închideți școlile, luați drepturile de libera practica a medicilor ce se impotrivesc protocoalele voastre căci acolo este pericolul, poate se va ridica vreunul mai deștept ca voi să vă detroneze. Oare cum am putut să cred că se va schimba ceva atunci când v ați bătut cu pumnul în piept că veți face o Românie demnă, libera și fără corupție? Mare naivi am fost

  4. Scuze, nici cum Nu este bine! Niciodată nu poti impaca, capra și varza !! Mereu sunt păreri contradictorii, dacă fai asa comentează unii când fac altfel comentează ceilalți ??

  5. Nu este normal ca toți elevii să treacă ca gasca prin apă și la final să obțină diploma de absolvire a opt clase , a douăsprezece clase…
    Dacă elevii vor continua orele online, vom avea o țară de analfabeti.

    1. Dinu, gabdesti greșit, sau mai degrabă, refuzi sa gandesti.
      Un profesor serios, își va tine oreie online la fel ca la școală.
      Majoritatea profesorilor și-au cumpărat tabla, markere și rezerve, ținând orele online ca la școală. Elevii evaluați, dicteaza profesorului ce sa scrie pe tabla (de exemplu la rezolvările de exerciții și probleme la matematica).
      Un elev serios și cu dorința de a învata, este atent și cooperant la orele de curs.
      Desigur ca elevii care nu sunt atenți la școală, nu sunt atenți nici la lecțiile online
      Ei rămân “analfabeți” (exprimarea ta) indiferent ca se face școală on line sau face to face.

    2. pai de la un moment incolo asta e singura solutie! sau poate sa se repete anul! Din aceste doua dileme avem de ales atunci cind fix plapuma asta ti-ai croit-o! Sistemul sanitar romanesc atat suporta: vreo 6000-10000 bolnavi covid pe zi…Daca erai in Franta ( si aia au o limita dar e undeva pe la 40000 bolnavi pe zi) mai apucai sa faci macar trei sferturi din an la scoala. Nu-i vorba ca daca nu carantinezi se vede treaba ca si limita aia e o gluma dar macar apuci sa faci ceva intre timp…. Asta e ceea ce nu inteleg multi, iar guvernantii de ieri si de azi nu vor sa-si recunoasca falimentul! Dincolo de paturile pe care le scoate din palarie domn Catu, mai conteaza si medicii aia multi care au fugit unde au vazut cu ochii de vesnica prostie romaneasca!

  6. Acest ministru este inconștient, prin graba cu care s-au redeschis școlile a contribuit la grăbirea valului 3,a bulversat pe toată lumea cu deciziile sale, masurile în scoli nu se respecta, și-au suspendat activitatea rind pe rind numeroase scoli datorita infectarilor și transmiterii comunitare în scoli, acum minte ca sint vaccinați 40% din profesori, aceștia sint vaccinați doar cu prima doza, procesul de vaccinare se încheie la citeva zile după rapel, este în stare sa treacă peste cadavre doar să-și atingă obiectivul ca școlile sint deschise, dar clasele sint suspendate. Nu exista rapoarte reale cu testele și infectarile din scoli, exista persoane în varsta care au renunțat la catedra datorita riscului de expunere la infectare.

    1. Au vrut sa deschidă economia și atât. Mergând la școală, consumi benzina, haine noi, bani pe nelipsitele auxiliare,bani la after, etc. Și uite asa merge economia. Ii doare în cot de sănătatea copiilor sau a cuiva. Nu contează ca X moare peste o luna, important e ca pana moare, X consuma, deci se încasează bani de pe urma lui….Daca tot vrea decoloratu asta de ministru sa se repete anul, la ce Sfântul mai mergem acum la școală, dacă oricum e degeaba???? Ați ghicit:sa se învârtă banul! PS: cred ca Sosoaca e pusa tot de ei sa protesteze! Ați auzit-o vreodată sa se lege de probleme reale, cum ar fi: cine nu își mai poate plăti ratele la rahaturile de credite care îmbogățesc marlanii, sa își declare falimentul personal! Orice avocat bun știe asta. De ce Sosoaca nu face publica asta, dacă tot e ea ptr popor?!?! În concluzie, lăsați părinții care vor școala online ptr copiii lor, sa poată alege, nu sa fie toți carne de tun! Ca poate își baga piciorele, nu își mai trimit copiii la școală ca oricum vreți mai bine sa înghețați anul decât sa trimiteți copiii în online, cum ar trebui conform gradului de îmbolnăvire, și se apuca de a-i învața pe alții cum sa fie oameni liberi : sa nu va mai plateasca ratele, la nimic, declarandu-si falimentul personal. [comentariu editat pentru a elimina majusculele]

  7. Obligația voastră este sa promovați toți copii. Fără a fii nevoiți sa repete anul. Nu din vina lor nu pot merge la școală. Corect pentru ei este sa fie promovați. Și sa nu fie permis sa repete anul. Poate ne și răspunde cineva la acest comentariu

    1. Paraschive, analfabet mic si parerolog sadea, iti raspundem dupa ce ne zici cati de I ai folosit corect in ceea ce ai scris!

    2. Corect este ca elevii sa poata invata de promovare la toate materiile. Daca nu se poate realiza acest lucru, fara ca ei sa fie invinovatiti, pot sa repete gratuit anul de studii. Nu este nici o nenorocire sa termini mai tarziu daca scoala nu s-a putut face! Ne grabim la ce sau pentru ce? Pentru cules capsuni sau castraveti nu e nevoie de scoala multa, insa pentru meserii necesare si bine platite da, in plus, trebuie scoala facuta ”pe bune”!

      1. Daca pana acum am scos prosti pe banda si acum ii scoatem si mai prosti…pune naiba sa repete anul ca alta soltie nu ai…remedialele lui peste! Capul e stricat campeanule!

  8. Cine sa fie oare vinovat de situatia copiilor care nu au acces la sistemul online? Ministerul educatiei, cu “sinistrul” Campeanu cu tot, care cred ca se ruga sa nu se mai intre in online ca sa nu fie nevoiti sa doteze elevii cu tablete. La un an de cand a inceput pandemia se simt “pusi cu spatele la zid” pentru ca pur si simplu nu au facut nimic pentru educatie. Nici scolile nu au fost pregatite cum trebuie pentru reluarea cursurilor fizic si invatatorii sunt speriati de scoala online si nu stiu sa se adapteze. Dl Campeanu ar trebui sa inceteze cu declaratiile tampite si sa-si recunoasca vina pentru situatia in care se afla acei copii care nu au avut acces la educatie.

  9. Nu va repeta nimeni nimic. Deși vorbim de aceeași țară și același sistem de învățământ, sunt elevi care nu au participat o oră la cursuri, fie fizice sau online și cu toate astea au trecut clasa, și încă cu note mari. De ce acest așa zis ministru nu dă directive clare. De ce anumiți părinți reclamă profesorii că pun note mici pe merit pentru odraslele lor? Câtă mizerie! Cerem acordul părinților și elevilor. Care părinți care sunt frustrați, care se semnează cu degetul, care habar nu au de capul lor, care fac copii la beție și la normă? Cei care termină 12 clase habar nu au ce vor să facă sau fac lucruri rușinoase iar experții din educație ai acestei țări le cer părerea cu privire la educație. Câmpeanule dispari, distrugi și bruma de bun simț care mai există!

    1. Ai dreptate! Din pacate, fix scoala tebuie sa suplineasca toate astea, o scoala la fel de rau gandita si cu la fel de multa mizerie ca si acea Romanie needucata si lipsita de orice bun simt! Si nici exponatul de la varf nu pare departe de aceasta imagine dezastruoasa a invatamantului romanesc ( ala care umbla fizic prin scoli, nici hibrid si nici online, ca sa ne-ntelegem!)

    2. Serios? Eventual sa-l punem pe elev sa semneze pe propria raspundere ca ne “permite” sa-l trecem indiferent de conditii. Revino-ti! Cat mai poti.

  10. Nici nu incepu bine remediala si ministrul ii constata decesul! Zici ca fu-se altul care dicta remedierea! Oricum se nascuse mort programul, s-au jnscris mult mai putin elevi decat se spera si era clar ca aveam toate sansele sa ne jntoarcem in online…dar, in lipsa de alte idei sau de chef de munca, dai bine la profesori sa ii mai stimulezi nitel ( tocmai pe aia care nu si-au facut treaba). Praf in ochi! Ministrul ar lua mai bine in calcul toate ipotezele de lucru, inclusiv repetarea anului scolar sau acceptarea pierderilor si demisia!

  11. Nu trebuie sa fii Mama Omida sa intelegi asa de prin februarie, inainte sa dai drumul la un program care are toate sansele posibile sa nu-si atinga scopul, ca am putea intra din nou in online din cauza valului 3 al pandemiei! Dar cind te asigura si iti da tema prim ministru ca suntem noi mai cocosi decat altii si nu ne mai ajunge pandemia, ca vaccinam noi pe repede-nainte…te apuca asa o euforie a remedialelor…in loc sa faci tot ce poti sa asiguri un mijloc de invatare in aceste conditii ( unul pe care ai putea conta si pe care il poti perfectiona si pentru alte ocazii) pe tine te apuca slefuitul prostiei invatamantului romanesc! Cu alte cuvinte mai dam o carpa de praf pe invechitul sistem de invatamant si pe urma ne dam de ceasul mortii ca nu ne-a fost soarta prielnica si ne-a pus cu spatele la zid! Si asta de la un ministru!

    1. Aveți perfecta dreptate, dar el tronează în ideile lui prăfuite, asta este România și oamenii de paie care ne conduc.

  12. Cat trebuie sa ii mai acceptam aberațiile acestui individ, nu se poate asa ceva!!! Mai domnule mare ministru mor oamenii și se îmbolnăvesc pe capete, ai luat niște decizii de toată jena!!!! Demisia!

  13. Orice părinte normal la cap, prefera ca al lui copil sa rămână viu și sănătos.
    Lamentările domnului ministru nu țin niciodată seama de acesta preferinta a oricărui părinte sănătos la cap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Standarde minime de confort în căminele studențești și măsuri pentru un „mediu universitar mai sustenabil” – cereri ale Alianței organizațiilor studențești într-o petiție online adresată autorităților

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România solicită o serie de măsuri și reglementări pentru a „crește gradul de sustenabilitate a instituțiilor de învățământ superior” din România, printr-o petiție anunțată…
Vezi articolul

Oana Moraru: Pentru generaţia asta de copii regăsitul stării de plictis cu care noi ne-am obişnuit mult în copilărie e un triumf pentru că în sfârşit copilul se întâlneşte cu el, încep să îi funcţioneze rotiţele imaginaţiei

“Cred că pentru generaţia asta de copii regăsitul stării de plictis cu care noi, generaţia noastră, ne-am obişnuit mult în copilărie e un triumf pentru că în sfârşit copilul se…
Vezi articolul

Sindicatele FSLI: Dacă s-ar impozita 300 de pensii speciale consistente, cu 50% într-o lună, suma adusă la bugetul de stat ar fi egală cu cea obținută prin șomajul tehnic aplicat secretarelor și contabililor din educație

Șomajul tehnic în educație pune în pericol siguranța angajaților, a elevilor și chiar a unităților de învățământ, susține Federația Sindicatelor Libere din Învățământ într-un comunicat primit de Edupedu.ro. Sindicatul condus…
Vezi articolul