Mi-ar plăcea să îmi cresc copiii ca în anii ’90. De ce nu pot?

1.138 de vizualizări
Alexandra Bogdan / Foto: Arhivă personală
Alexandra Bogdan / Foto: Arhivă personală
Ca părinte, în 2018, e greu să ții pasul cu toate abordările noi de parenting, care îți promit că vei crește frumos un copil. Mi-aș dori tare mult să pot să îmi cresc fetele să fie independente, să poată face alegeri  inspirate în viață. Mi-aș dori să aibă și ele măcar puțin din libertatea pe care am avut-o eu, copil fiind.

Mă refer cu precădere la anii ’90, deși sunt născută în 1980. Aș vrea să nu cad în capcana vorbei “pe vremea mea era mai bine”. Pentru că, luată de-a-ntregul, multe lucruri nu erau mai bune în perioada aceea. Și totuși, acum, ca părinte nu pot să nu mă întreb cum aș putea să îmi cresc copiii să fie măcar la fel de independenți.

Îmi aduc aminte, de pildă, că pe mine nu m-au înscris părinții la vreun club sportiv pe care-l preferau ei. Cum fac unii părinții azi: își înscriu fetele la balet sau băieții la karate, fără să-i întrebe și pe ei dacă le place. Și cum, de altfel, recunosc, m-am întrebat și eu deja: care să fie sportul la care să le înscriu pe fetele mele…

Aveam cred 10-11 ani când m-am înscris la tenis. Am făcut 1 an antrenamente. Mergeam pe jos și cu autobuzul până în capătul celălalt al Brașovului. Neînsoțită de părinți. Sau, îmi amintesc cum stăteam cu orele afară să mă joc, în spatele blocului. Mă striga mama pe geam să vin în casă. De multe ori ajungeam acasă după jumătate de oră, după ce mă chema. Știu, am copii mici, dar de pe acum mă gândesc cât de greu îmi va fi să-i las să meargă și până la farmacia din capătul străzii vecine, când vor fi ceva mai măricele. 

Tot când eram în generală m-am înscris la handbal, dar nu prea mi-a plăcut. Am făcut 2 zile înot, dar colega mea de clasă a făcut sinuzită și nu am mai mers nici acolo. Iar mai târziu, în liceu, prin clasa a 10-a, am făcut dansuri de societate. Era un profesor de dansuri care mai inchiria sala de sport. Și, ca să plec într-un turneu în Franța, cu trupa, am învățat în patru luni dansuri populare. Totul era gratuit! Părinții mei nu au avut niciodată vreun cuvânt de spus în alegerea sporturilor. Realmente, făceam ce-mi place.

Foto: Pixabay.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii repetenți la liceu, premiați de Ministerul Educației cu bursă de 300 de lei pe lună, dacă aleg să se înscrie la școlile profesionale, inclusiv duale – prevederea apare în noua metodologie / Secretarul de stat Florian Lixandru: Logica acestei prevederi este de a-i stimula să aleagă și învățământul profesional

Elevii care au rămas repetenți și aleg să continue studiile în învățământul profesional, inclusiv dual în anii școlari 2023—2024 și 2024—2025, beneficiază de bursă tehnologică, potrivit metodologiei-cadru, publicate în Monitorul…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu, care a părăsit în plin scandal de plagiat conducerea Ministerului Educației, a revenit pe postul de rector al Universității de Agronomie din București “din 3 sau 4 octombrie”, spune cel care i-a ținut locul / “Nicio sesizare” primită încă de USAMV privind acuzațiile de plagiat

Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, care și-a dat demisia după jurnalista Emilia Șercan a scris că a plagiat într-un curs de specialitate, a revenit în funcția de rector la…
Vezi articolul

Simulările naționale pentru BAC și Evaluarea Națională să fie organizate în Școala Altfel, din motive logistice, propune Sorin Haiduc, profesor de matematică și director de școală

Sorin Haiduc, profesor de matematică și director al Colegiului Național „Preparandia – Dimitrie Ţichindeal” din Arad, a propus ca simulările pentru examenele naționale să se desfășoare în timpul programului Școala…
Vezi articolul

Clasamentul internațional QS după domenii de studiu – 2024: Mai puține universități românești prezente, cu mai puține apariții  față de anul trecut / Cluj-Napoca și București – singurele orașe universitare românești reprezentate / Absență pe linie la Educație, Administrație, Drept sau Comunicare

Doar șapte universități românești sunt prezente în ediția din acest an a clasamentului internațional Quacquarelli Symonds după domenii de studiu, publicată miercuri, iar primele două – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca…
Vezi articolul

Ciolacu: Este revoltătoare ipocrizia preşedintelui Iohannis de a vorbi despre drepturile copiilor, când atât el, cât şi Guvernul său ţin şcolile închise, când peste 1 milion de copii nu au acces la educaţie

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că ”este revoltătoare ipocrizia preşedintelui Klaus Iohannis” de a vorbi despre drepturile copiilor în timp ce şeful statului şi Guvernul ţin şcolile închise, iar…
Vezi articolul