Metodologia privind finanțarea cercetării științifice universitare în acest an, adoptată prin ordin al Ministerului Educației, a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial. Regulamentul este publicat, astfel, înaintea metarankingului universitar pe 2023 – clasament al universităților de stat din România, luat în calcul pentru stabilirea finanțării acordate de Minister pentru cercetarea în aceste instituții. Metarankingul ar fi trebuit să fie gata la mijlocul acestei luni, după cum Edupedu.ro a semnalat pe 5 aprilie, el fiind, de altfel, referință normativă pentru Metoodologia publicată acum.
Metarankingul este o ierarhie a universităților bazată pe rezultatele acestora în diverse rankinguri internaționale. El este realizat atât la cererea Ministerului Educației – cel pentru care a fost pus acum în dezbatere proiectul de metodologie – cât și separat, de un grup independent de experți din mai multe instituții de învățământ superior (vezi ultima lor raportare aici). Edupedu.ro a semnalat că noua ediție a clasamentului ar fi trebuit finalizată până pe 15 aprilie. Luni, 22 aprilie, înaintea publicării acestui articol, el nu fusese publicat, încă, de Minister.
- Ordinul referitor la aprobarea metodologiei de finanțare, publicat vineri în Monitorul Oficial, menționează că ia în considerare „raportul de metaranking pentru anul 2023 elaborat de grupul de lucru responsabil de realizarea exercițiului național de metaranking”.
Metarankingul este luat în calcul pentru 45% din punctajul pe baza căruia este repartizat fondul pentru finanțarea cercetării științifice din universități. Potrivit metodologiei publicate vineri, această repartizare se face astfel:
- 20% din suma totală stabilită – sub formă de sumă fixă, repartizată în mod egal pentru toate universitățile
- 45% – pe baza punctajului stabilit prin metarankingul universitar
- 20% – pentru programe de studii din domenii prioritare și artistice
- 10% – în funcție de numărul de cercetători și de conducători de doctorat raportați de universități
- 5% – pe baza scorului asociat rezultatelor științifice
Potrivit metodologiei nou aprobate, fondul dedicat finanțării cercetării științifice în universități, pentru anul 2024, este de 100.000.000 lei.
Ordinul privind aprobarea Metodologiei de finanțare a cercetării în universități:
Citește și:
Noul clasament „oficial” al universităților românești, făcut pe repede înainte. Metodologia e în consultare publică până pe 14 aprilie, pe 15 aprilie metarankingul trebuie finalizat
ULTIMA ORĂ Cele mai bune universități din România în 2023: Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea din București, UMF Carol Davila și Politehnica București – Metarankingul universitar 2023
Foto: © Tero Vesalainen – Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
1 comment
Oare este adevărat ??
Toate criteriile prevăzute pentru finanțarea cercetării prevăzute în metodologie nu depind direct de rezultatele concrete ale cercetării.
Totul este pe dos, foarte greu de înțeles!!